News Flash:

Raspunderea patrimoniala a salariatului

25 Noiembrie 2008
1138 Vizualizari | 2 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Salariatul raspunde patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca sa. Trebuie facuta precizarea ca salariatul nu raspunde de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate, precum si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului. In cazul in care paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei. Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei. Precizam ca suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrat in munca. Ratele nu pot fi mai mari decat o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv. In situatia in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit. Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila. In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile stabilite de Codul de procedura civila.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

gigi  | #49012
iti dai seama cata facultate iti trebuie sa scrii asta?:)) copy + paste
eu  | #49013
astea sunt prevederile codului muncii. nu le scriu din mintea mea. am scris articolul pentru toti cei care nu le cunosc, si mai putin pentru tine.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2881 (s) | 22 queries | Mysql time :0.173135 (s)