News Flash:

Raspunderea procurorilor si judecatorilor in fata justitiabilului

24 Septembrie 2007
799 Vizualizari | 0 Comentarii
Nu este suficienta numai excelenta pregatire profesionala a unei persoane pentru ca aceasta sa fie un bun magistrat. Intotdeauna, conduita magistratului a fost perceputa de justitiabili, precum si de intreg corpul social ca fiind un important factor in realizarea credibilitatii justitiei, garantie a eficientei sistemului judiciar.

Potrivit prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, judecatorii si procurorii raspund civil, disciplinar si penal.

Orice persoana poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu activitatea sau conduita necorespunzatoare a judecatorilor sau procurorilor, incalcarea obligatiilor profesionale in raporturile cu justitiabilii ori savarsirea de catre acestia a unor abateri disciplinare. Exercitarea acestui drept nu poate pune in discutie solutiile pronuntate de judecatori prin hotararile judecatoresti, care sunt supuse cailor legale de atac.
Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare, fara sa fie inlaturata raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Cazurile in care persoana vatamata are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare savarsite in procese penale sunt stabilite de Codul de procedura penala, cu precizarea ca nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.

Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice. Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul unei hotarari irevocabile, statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

In ceea ce priveste raspunderea disciplinara a judecatorilor si procurorilor, constituie abateri disciplinare: incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii; interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii, precum si imixtiunea in activitatea altui judecator sau procuror; desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu; nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter; nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor; refuzul nejustificat de a primi la dosar cererile, concluziile, memoriile sau actele depuse de partile din proces; refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu; exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune; efectuarea cu intarziere a lucrarilor, din motive imputabile; absentele nemotivate de la serviciu, in mod repetat; atitudinea nedemna in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, avocati, experti, martori sau justitiabili; neindeplinirea obligatiei privind transferarea normei de baza la instanta sau parchetul la care functioneaza; nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor; participarea directa sau prin persoane interpuse la jocurile de tip piramidal, jocuri de noroc sau sisteme de investitii pentru care nu este asigurata transparenta fondurilor in conditiile legii.

Sanctiunile disciplinare care se pot aplica judecatorilor si procurorilor, proportional cu gravitatea abaterilor, sunt: avertismentul; diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 15% pe o perioada de la o luna la 3 luni; mutarea disciplinara pentru o perioada de la o luna la 3 luni la o instanta sau la un parchet, situate in circumscriptia aceleiasi curti de apel ori in circumscriptia aceluiasi parchet de pe langa aceasta; excluderea din magistratura.
Avocat Razvan HUTANU

Nota redactiei: Problemele cititorilor pot fi trimise pe adresele de e-mail hutanu_razvan•yahoo.com sau stiri•ziuaiasi.ro sau prin posta pe adresa ZIUA de Iasi, str. Codrescu nr. 6, cu specificatia "Pentru Rubrica juridica".


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014989 (s)