Stiri si curiozitati

„Ce sarbatorim pe 24 ianuarie?”. Mica Unire, ignorata

Publicat: 24 ian. 2020

”Ce sarbatorim pe 24 ianuarie?”. Mulţi dintre eleveii din România nu cunosc prea bine însemnătatea acestei zile.

Majoritatea au auzit de Mica Unire doar în treacăt. Câţiva elevi din Capitala au avut răspunsuri dintre cele mai diverse la întrebarea ”Ce sărbătorim pe 24 ianuarie?”.

Evenimentul înfăptuit pe 24 ianuarie 1859 sub donnia lui Alexandru Ioan Cuza este mult mai puţin cunoscut, deşi acesta a fost primul pas spre Marea Unire.

Mică Unire nu e aşa cunoscută printre elevi. Ce răspunsuri au dat la intrenarea ”Ce sărbătorim pe 24 ianuarie?”

”Ce sarbatorim pe 24 ianuarie?”

La o şcoală din Bucureşti elevii au fost întrebaţi ”Ce sărbătorim pe 24 ianuarie?”. Răspunsurile au fost care mai de care mai amuzante. “Carol I! Aaaa… regele Ferdinand?” sau “Mâine e ziua lui Mihai Eminescu? Nu. Pe 15, nu?” sau “Momentul în care s-au ţările, nu?”, au spus câţiva dintre elevi. Unii dintre ei au ştiut însă răspunsul la întrebare.

Într-o şedinţă secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Astfel s-a făcut primul pas către definitivarea Unirii Principatelor Romane.

Ţările au intrat de atunci într-o uniune personală. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie acum 161 de ani Alexandru Ioan Cuza a fost ales şi domn al Ţării Româneşti, după ce fusese deja desemnat domn al Moldovei. Mărturiile despre acea perioadă se găsesc în Bucureşti la Muzeul Cotroceni, dar şi la Muzeul Naţional de Istorie.loading...

Comentarii
  • Ce va mira? Nu asta doresc, strainii, cu interminabila „reforma” a invatamantului romanesc? Sa-l DISTRUGA ca sa ne…DISTRUGA? Si se face, cu largul concurs al slugilor din interior.

  • Asa ne trebuie! Urlam in strada ca parinti, alaturi de copii, ca vrem o tara ca afara. Sa vina altii sa ne arate cum sa predam, cum sa educam cica modern, etc. Rusine slugilor si coruptilor!

Adauga un comentariu