Eveniment-Social

Rasturnare de sitatie: Magistratii au hotarat rejudecarea Dosarului Millenium

Publicat: 28 iul. 2003

•Fostul patron al benzinariei Millenium va fi citat la proces in data de 18 septembrie 2003 •Acesta este acuzat ca a prejudiciat statul roman cu peste 1,75 miliarde lei •In urma cu trei ani, ieseanul si-a vandut firma basarabencei Ciubara Evghenia Profirovna

Dupa trei ani de cercetari si procese interminabile, dosarul fostului administrator de la firma „Millenium”, Razvan Dascalu, a fost repus pe rol de catre magistratii Judecatoriei Iasi. Practic, judecarea cazului s-a intors de unde a plecat, magistratii Judecatoriei considerand ca se impune completarea probatoriului si suplimentarea cercetarilor cu privire la relatiile solicitate de Directia Generala a Finantelor Publice Iasi, care considera ca statul roman a fost prejudiciat cu cateva sute de milioane lei. Judecatorii sustin insa necesitatea interogarii unora dintre partenerii de afaceri ai ieseanului Razvan Dascalu, printre care se numara basarabeanca Ciubara Evghenia Profirovna, careia ieseanul i-a vandut firma Millenium, precum si citarea la proces a societatii comerciale Interpublic SRL Suceava, aflata in lichidare, ca parte responsabila civilmente. Instanta a stabilit un prim termen de judecata pe 18 septembrie 2003, data la care vor fi citate si partile implicate in cauza. Reamintim ca necazurile patronului de la benzinaria Millenium, Razvan Dascalu, au inceput in anul 1999, cand acesta a intrat in vizorul politistilor pentru afaceri care au adus statului un prejudiciu de 1,75 miliarde lei. Alaturi de fostul patron a mai fost cercetat si gestionarul societatii comerciale, Iosif Martonca. Acesta se ocupa de preluarea in gestiunea firmei a cantitatilor de carburanti primite la statie. Cei doi barbati au fost retinuti de politisti, sub acuzatiile de inselaciune, sustragere de sub sechestru, bancruta frauduloasa si fals intelectual, in baza unui dosar ce a fost intocmit de politisti in cursul anului 2000.

Acuzatiile

Potrivit acuzarii, Razvan Codrin Dascalu, in varsta de 31 de ani, din Iasi, fost administrator la SC Millenium SRL Iasi, si-a vandut firma, in luna martie 2000, unui cetatean din Republica Moldova, pe nume Ciubara Evghenia Profirovna, reusind astfel sa pacaleasca Administratia Financiara cu 400 milioane lei. Dascalu a fost retinut pentru prima data de politisti, insa a fost eliberat doua zile mai tarziu, ancheta continuand cu acesta in stare de libertate. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada martie – aprilie 1999, Millenium a comercializat produse petroliere in valoare de 1,15 miliarde lei, fara a fi solicitate documente de provenienta a marfii, iar in luna august, reprezentantii firmei ar fi sustras actele de evidenta contabila de la societate pentru a diminua activele aferente. La data respectiva, Iosif Martonca, gestionarul societatii, a fost acuzat ca ar fi completat in fals doua facturi de aprovizionare pentru Millenium, pentru lunile iunie si iulie 1999, in valoare de 250 milioane lei, pentru ca firma sa poata comercializa benzina ce fusese deja pusa sub sechestru de Politie. Procurorii sustin ca prejudiciul total adus statului s-a ridicat, la vremea respectiva, la circa 1,75 miliarde, fiind recuperat insa prin confiscarea benzinei aflate la vanzare. Initial, dosarul „Millenium” a fost instrumentat de politistii de la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare de la IPJ Iasi, dupa care a incaput in mainile procurorilor ieseni ce au dispus cercetarea invinuitilor in stare de libertate. La vremea respectiva, basarabeanca Ciubara Evghenia Profirovna, cea care a preluat firma „Millenium”, a sustinut ca nu a avut cunostinta de afacerile lui Razvan Dascalu, de la care a preluat societatea, si nici nu a primit bani din afacerile acestuia. „Dascalu a hotarat, fara sa ma intrebe, schimbarea sediului firmei la Suceava. In acest sens am fost chemata in Iasi pentru a semna actele. Am dispus atunci inchiderea punctelor de lucru din Bucuresti si Iasi si schimbarea numelui firmei in Interpublic SRL. Eu personal nu am facut sau semnat documente in numele firmei Millenium sau Interpublic”, declara la acea data moldoveanca Evghenia Ciubara, ca raspuns la acuzatiile care s-au indreptat impotriva sa. Pe parcursul procesului de la Judecatorie, Razvan Dascalu a respins acuzatiile anchetatorilor, declarandu-se nevinovat. Acesta a sustinut ca actul de inculpare nu contine date concrete cu privire la activitatea firmei Millenium din anii trecuti.
Nicu SAMSONloading...

Adauga un comentariu