News Flash:

Rasturnare de situatie in cea mai fierbinte afacere imobiliara din Iasi! Interventie decisiva la Tribunal! Toata schema a fost aruncata in aer!

16 Septembrie 2018
5018 Vizualizari | 1 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6890 RON (+0.0060)
USD: 4.1126 RON (+0.0063)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
iasi centru de sus

• Este una dintre cele mai importante afaceri imobiliare ale ultimilor ani in Iasi • Chiar daca jocurile pareau a fi facute, judecatorii ieseni au intervenit decisiv intr-o afacere in care se discuta nu doar de sume impresionante de bani, ci si de viitorul catorva sute de oameni • Ieri, Curtea de Apel Iasi a decis ca SIF Moldova sa fie primita la masa negocierilor care se poarta pentru viitorul fabricii de textile Iasitex SA • Batalia este pe viata si pe moarte • Planurile lui Stefan Vuza de a vinde toata fabrica si de a investi banii in Combinatul Petrochimic de la Oltchim au fost blocate acum prin aceasta decizie a judecatorilor • In luna martie a acestui an, actionarul majoritar a decis anularea dreptului de vot pe care il avea SIF Moldova, un actionar cu 29 la suta • Stefan Vuza sustine ca cei de la SIF blocheaza cu adevarat activitatea Iasitex si ca ei formuleaza tot felul de plangeri sicanatorii

Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au dinamitat una dintre afacerile imobiliare ale momentului. Mai exact, au admis o cerere formulata printr-o procedura urgenta de catre Societatea de Investitii Financiare Moldova (SIF), prin care sunt blocate toate planurile lui Stefan Vuza, cel care controleaza prin diferite firme intreaga activitate a SC Iasitex SA.

SIF Moldova este actionar minoritar la SC Iasitex SA, avand 29 la suta din actiuni, si a reclamat la instantele de judecata faptul ca este exclusa de la masa negocierilor atunci cand se pune problema vanzarii imobilelor detinute de fabrica ieseana de confectii. Vuza ar vrea sa vanda cam tot ce are Iasitex in patrimoniu la Iasi, pentru a investi in Oltchim Ramnicu Valcea, una dintre cele mai cunoscute investitii ale acestuia.

Totul pleaca de la o hotarare data in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) din data de 14 septembrie 2017, prin care A2 Impex SRL, actionarul majoritar al Iasitex SA, a decis scoaterea la vanzare a mai multor suprafete de teren si cladiri. Au fost deja vandute la licitatie o parte dintre terenuri, insa ulterior, SIF Moldova a cerut anularea acelor vanzari si atragerea raspunderii personale a lui Stefan Vuza.

Drept raspuns, pe data de 12 martie 2018 a fost convocata o noua Adunare Generala a Actionarilor (AGA), ocazie cu care SIF Moldova a fost scoasa de la masa negocierilor. Prin AGA din data de 12 martie 2018 s-a luat o decizie drastica impotriva actionarului minoritar SIF Moldova si a fost exclus de la vot. Practic, acest fond de investitii nu mai avea dreptul sa voteze in legatura cu aspectele esentiale, care vizau viitorul SC Iasitex SA.

SIF a fost exclusa de la vot

In acest context, a fost deschis un proces pe rolul Tribunalului Iasi prin care s-a solicitat anularea hotararii AGA din data de 12 martie 2018. Pentru ca procesul ar fi durat prea mult, iar efectele acestei hotarari nu puteau fi combatute pana la finalul procesului, SIF Moldova a contestat acea hotarare din data de 12 martie 2018 si prin intermediul unei ordonante presedintiale. In prima faza, in luna iunie 2018, judecatorii de la Tribunalul Iasi au admis cererea de anulare a efectelor hotararii AGA mentionate pana la judecarea procesului de fond. Iasitex prin actionarul majoritar A2 Impex, care si-a schimbat numele in C.R.C Impex Chemicals SRL, a declarat apel impotriva deciziei luate de prima instanta. Astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iasi. Ieri, judecatorii au respins apelul facut de Iasitex SA. In acest context, cei de la SIF Moldova vor putea fi vocali in cadrul Adunarilor Generale cel putin pana in momentul in care va fi data o solutie de fondul problemei. Cert este ca pana acum au avut justitia de partea lor. Practic, prin decizia de ieri, actiunile lui Vuza vor putea fi blocate si contestate in continuare de acest actionar minoritar.

Citeste si: Dezastru! Decizie finala! O mare fabrica din Iasi dispare. Sute de persoane isi pierd locurile de munca

Iasitex nu are ca obiect de activitate tranzactii imobiliare

Explicatiile celor de la SIF Moldova sunt cat se poate de pertinente si aparent corecte. Mai exact, ei sustin ca in momentul in care au investit bani in aceasta societate, si-au dorit sa faca profit bazandu-se pe obiectul de activitate al firmei. Daca ar fi vrut sa faca afaceri imobiliare, ar fi investit intr-o firma care are un astfel de obiect de activitate.

Prin urmare, faptul ca actionarul majoritar vrea pur si simplu sa vanda tot, sa-i dea pe oameni afara si sa investeasca banii obtinuti intr-un alt bussines le afecteaza interesele actionarilor minoritari. Acesti actionari minoritari vor ca fabrica sa mearga in continuare. Conflictul intre actionarii minoritari si actionarul majoritar a atins cote maxime tocmai de la acest anunt de inchidere a activitatii, venit din partea lui Stefan Vuza.

"Hotararea nr. 3 din data de 14 septembrie 2017 a determinat situatia de maxim conflict între actionari si prin intermediul careia actionarul majoritar a decis, în mod unilateral, lichidarea întregului activ imobiliar al Iasitex SA, în vederea preluarii unei alte societati din Valcea. Iasitex nu are ca obiect de activitate domeniul imobiliar, fiind o societate de textile, iar cei care au investit au avut în vedere acest obiect de activitate al societatii", a explicat avocatul SIF Moldova in fata judecatorilor care i-au admis actiunea formulata prin intermediul procedurii de ordonanta presedintiala.

Citeste si: Cladirea de birouri si terenurile Iasitex SA se vand cu 5 milioane de euro

Interventia judecatorilor: "Exista premisele unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara în alta modalitate"

Pe langa faptul ca SIF Moldova a fost exclusa de la vot prin hotararea AGA din martie 2018, au fost inserate acolo si cateva puncte extrem de fierbinti, prin care acestui fond de investitii i se atragea raspunderea in cazul in care vor exista probleme. De asemenea, se arata in hotarare ca se va dispune atragerea raspunderii patrimoniale inclusiv a directorului SIF Moldova. Desi pare extrem de bizar, dupa ce actionarul majoritar a decis atragerea raspunderii patrimoniale in sarcina actionarului minoritar si a directorului acestuia, in ultimul punct al hotararii a decis sa-i si excluda de la vot. Vuza sustine de fapt ca cei de la SIF Moldova blocheaza bunul mers la fabricii de textile si ca formuleaza tot felul de actiuni sicanatorii. In aceste procese s-au scos la iveala si cateva documente care ar fi fost falsificate de oamenii lui Vuza. Instanta sustine ca efectele hotararii din martie 2018 pot fi extrem de negative pentru viitorul societatii si de aceea a admis actiunea SIF.

"Revine instantei învestite cu solutionarea cererii în anularea partiala a Hotarârii nr.3/12.03.2018 sarcina de a analiza legatura între cele doua cereri de completare a ordinii de zi si motivele care au stat la baza solicitarii actionarului majoritar ca societatea pârâta sa initieze demersuri judiciare împotriva actionarului minoritar si a directorului general al acestuia. Tribunalul mai retine ca efectele acestei hotarâri, îndeosebi excluderea participarii reclamantei, în calitate de actionar minoritar, la luarea deciziilor în cadrul societatii ar fi imposibil de înlaturat cu mijloace rezonabile în eventualitatea diminuarii activelor societatii (cu referire în special la bunurile imobile detinute), existând premisele unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara în alta modalitate", au precizat judecatorii de la Tribunalul Iasi.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Multimilionar iesean, acuzat de un prejudiciu de proportii uriase. A falimentat o fabrica celebra din Iasi

Soarta Iasitex SA se decide luna viitoare

Luna viitoare se vor lua ultimele decizii in ceea ce priveste soarta fabricii de textile Iasitex SA. Adunarea Generala a Actionarilor din cadrul fabricii iesene a fost convocata la trei intalniri in urmatoarea perioada, atunci cand se intentioneaza vanzarea tuturor activelor si bunurilor detinute de Iasitex SA, precum si pentru schimbarea unor persoane din conducerea societatii.

Practic, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Iasitex SA a fost convocata in data de 26.09.2018 si 09.10.2018, iar Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor pe data de 11.10.2018.

Citeste si: Conducerea Iasitex SA a respins tragerea la raspundere a milionarului Stefan Vuza

Actionarii principali ai Iasitex sunt SC A2 Impex SRL Ploiesti, membra a SCR, grup controlat de Stefan Vuza, cu 60 la suta din actiuni, SIF Moldova Bacau, cu 29 la suta din actiuni, AAAS Bucuresti, cu 3,1 la suta din actiuni, iar alti actionari detin 4,7 la suta din total.

Un aspect foarte important este faptul ca, in momentul in care Green Plaza SRL a cumparat un teren de 46.000 mp, pe care acum s-au construit supermarketurile Lidl si Dedeman, suma de 21 milioane de euro care a facut obiectul platii nu a fost impartita de Stefan Vuza conform actionarilor din cadrul Iasitex SA. Mai mult, la privatizarea firmei iesene a fost acordat un ajutor de stat prin stergerea unor datorii in suma de 11 milioane de lei, insa actionarii AVAAS si SIF Moldova nu au incasat banii din afacerea Iasitex.
Licitatia respectiva a avut o valoare de circa 5 milioane de euro, in cadrul careia s-a incercat vanzarea mai multor corpuri de cladiri si terenuri.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Concedieri masive la una dintre cele mai mari fabrici din Iasi: Sute de persoane isi pierd locurile de munca

Afacerile imobiliare ar putea lua locul fabricii de textile

In momentul de fata, Iasitex SA mai detine 66.000 mp de teren in zona Primaverii-Socola din municipiul Iasi, pretul estimativ in aceasta zona aflata in plina dezvoltare fiind de 200-250 euro/mp, mai ales avand in vedere deschiderea de noi cladiri de birouri pentru companii importante in zona.
Din cei 2.450 de angajati cati lucrau la Iasitex SA in momentul preluarii de catre Stefan Vuza, in momentul de fata mai lucreaza doar 150 de salariati, carora li s-a propus recent concedierea cu plata salariilor compensatorii. Acum, in cadrul Iasitex SA sunt functionale 3 sectii de productie: Tesatorie, Finisaj (unde tesaturile sunt supuse unor tratamente prin care capata proprietati speciale) si Confectii.

Stefan Vuza controleaza Iasitex SA inca din anul 2003 prin intermediul grupului SCR, unde ocupa functia de presedinte, iar tot din acest grup face parte si Chimcomplex Borzesti. Profitul companiei iesene din ultimii ani a fost cuprins intre 100 si 350 mii de lei, asta la cifre de afaceri care se invart in jurul sumei de 20 milioane de lei. Înfiintata în 1910, fabrica a purtat numele de "Tesatura" Iasi pâna în anul 1948 când a fost nationalizata. În perioada comunista a functionat sub denumirea de "Întreprinderea de Stat Tesatura Iasi" pâna în anul 1990, când s-a constituit ca societate pe actiuni sub numele SC Iasitex SA.

De precizat faptul ca Iasitex SA a incheiat un "Acord de Confidentialitate" cu firma de lichidatori Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL, in cadrul caruia se face un schimb de informatii importante in ceea ce priveste activitatea financiar-contabila a Iasitex SA.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stefan vuza sif moldova confectii iasitex concedierea chimcomplex
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Dr. Haus  | #669829
V-a trebuit capitalism, iaca il aveti. Nimic productie, doar export de materie prima si import de produse finite, cu valoare adaugata maxima. Mall-uri, cluburi, iar la mare platesti ca sa stai pe plaja. Invatamantul cu greseli chiar din prima clasa. Sanatatea, cum o stiti. Ati vrut revolutie si capitalism, iaca dupa 30 de ani ce bine va e. Si ce urmeaza, inca.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1549 (s) | 21 queries | Mysql time :0.026703 (s)