Actualitate

Rasturnare de situatie intr-un celebru dosar de coruptie. Un politician din Iasi a dat o lovitura uriasa. Judecatorii l-au scos nevinovat

Publicat: 29 ian. 2019
1

@ Decizie surprinzatoare, luata de o instanta de judecata in cazul unui politician controversat din Iasi @ Desi o alta instanta a stabilit ca acesta a incalcat legea si l-a condamnat, politicianul a scapat pentru moment basma curata @ Desi a facut cu sotia afaceri pe bani publici, judecatorii l-au iertat si l-au lasat in continuare sa conduca o institutie de care depinde o comunitate intreaga @ Acesta a ajuns sa motiveze tot felul de aberatii pentru a-si salva pielea

Decizie surprinzatoare, luata de o instanta de judecata din Iasi. Magistratii Curtii de Apel au intors o hotarare luata de Tribunalul Iasi impotriva unui primar condamnat si l-au iertat pentru moment de toate faptele. Costica Postarnac, primarul PSD al comunei Ipatele, a fost condamnat initial la inchisoare cu suspendare si la o interdictie de trei ani in exercitarea unei functii publice.

Dupa ce decizia a devenit definitiva, prefectul judetului a emis ordinul de incetare a mandatului pentru primarul din Ipatele. Postarnac nu s-a multumit insa cu decizia si a atacat ordinul. In prima instanta, la Tribunalul Iasi, magistratii au dat dreptate Prefecturii, insa la Curtea de Apel, Postarnac a avut castig de cauza si a obtinut suspendarea ordinului prefectului pana la judecarea pe fond. Desi instanta care l-a condamnat a constatat negru pe alb ca a prejudiciat bugetul comunei Ipatele, dupa ce a concesionat pasunea comunala unei societati controlate de sotia sa, cei de la Curtea de Apel l-au iertat si l-au lasat la carma Primariei.

Mai mult, pentru a-si salva pielea, Postarnac a invocat ca trebuie sa ramana la Primarie pentru ca altfel isi pierde indemnizatia lunara de cateva mii de lei. Asta in ciuda afacerilor pe care le-a facut firma unde sotia sa este presedintele Consiliului de Administratie. Mai mult, instanta a mai spus si ca, pentru prevenirea unei pagube iminente, Postarnac trebuie sa ramana pe functie. Cu alte cuvinte, acesta a invocat ca, fara el, Primaria din Ipatele nu poate functiona, si astfel, magistratii i-au dat dreptate.

Asta cu toate ca in cazul in care primarul isi pierde mandatul, Consiliul Local poate desemna prin vot un viceprimar cu atributii de primar care sa preia sarcina celui condamnat.

"In motivarea caii de atac, acesta a invocat neprecizarea in actul contestat a temeiului de drept al incetarii mandatului, caracterul confuz si contradictoriu al mentiunilor din preambulul ordinului, carcaterul formal, neexplicit, lipsit de concretete si claritate a rationamentului juridic al actului contestat. Referitor la paguba iminenta, a aratat ca ar fi lipsit de indemnizatia lunara, ar fi afectata imaginea publica si buna reputatie", se arata in motivarea judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi.

Chiar daca lucrurile sunt clare, Postarnac a fost salvat de judecatori pana la judecata pe fond, primul termen fiind stabilit pe 5 februarie. "Curtea apreciaza ca prima instanta a interpretat gresit textul de lege. In ceea ce priveste paguba iminenta, dincolo de prejudiciul vizand incasarea indemnizatiei de primar, care este reparabil, o eventuala nesuspendare ar crea si un prejudiciu ireparabil, imposibilitatea exercitarii mandatului de primar in baza votului exprimat. Curtea va admite recursul declarat de Postarnac Costica impotriva incheierii din 25.09.2018 pronuntata de Tribunalul Iasi, incheiere pe care o va casa. Dispune suspendarea ordinului 254/02/08/2018 pana la solutionarea definitiva a cauzei", se arata in motivarea instantei de la Curtea de Apel.

Citeste si: Lovitura devastatoare pentru un politician din Iasi. Afacerile demarate cu sotia din banii publici i-au executat cariera. Va trebui sa-si caute un loc de munca

Afacere de familie, pe bani europeni

Primarul din Ipatele, unul dintre cei mai vechi din judet, si influent lider local al PSD Iasi, a intrat in hora celor care si-au facut de cap cu pasunile comunale. Postarnac a crezut ca va scapa basma curata, insa lucrurile s-au intors impotriva sa neasteptat. Agentia Nationala de Integritate (ANI) a facut plangere impotriva primarului din Ipatele si a avut castig de cauza in instanta.

Costica Postarnac, in calitate de primar, a concesionat pasunea comunala catre societatea administrata de sotia sa, prejudiciind bugetul comunei. Fara sa organizeze vreo licitatie, primarul i-a concesionat firmei sotiei sale o suprafata de 547 hectare de teren.

Pentru suprafata respectiva, societatea a incasat in fiecare an 126.000 lei, reprezentand subventii europene acordate prin intermediul Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura. Dupa ce ANI i-a facut plangere, primarul a fost condamnat si trebuia sa-si piarda mandatul. Se pare insa ca judecatorii l-au iertat si i-au mai dat o sansa.

Comentarii
  • Simplist mai tratati lucrurile. Pur si simplu concluzionati ca instanta l-ar fi iertat si continuati sa scrieti ca primarul ar fi prejudiciat Consiliu Local, sau pe cine. De ce credeti ca subventia INCASATA ESTE UN PREJUDICIU ? . ACESTI BANI S-AU ACORDAT PENTRU A INTRETINE ACELE PASUNE- NU LE-A INTRETINUT?.
    eU CRED CA SI ACEST PRIMAR A FOST TINTA A SISTEMULUI,A FOST ESTE SI VA FI PSD-IST. , ACEASATA DERANJIND OPOZITIA, CARE STIE CA TOT EL VA IESI PRIMAR. DE CE IN INSTANTA PEDEAPSA DE INTERZICERE A DREPTURILOR CIVILE ?, CA SA NU MAI POATA CANDIDA.
    pOATE VOM AJUNGE ODATA LA ADEVAR.VPO DECE TRATATI SUBIEDCTUL TOT CU IZ POLITIC, POATARNAC A REWLIZAT CEEA CE AREALIZAT FARA A MITUI PE NIUMENI DECI CONCLUZIA NU-L INTERESEAZA , DAR IL DERANJEAZA SUBIECTIVISMUL VOSTRU.

Adauga un comentariu