Actualitate

Rasturnare de situatie intr-un scandal care zguduie medicina ieseana! Chirurg celebru eliberat din arest! Doctori, asistenti si pacienti supravegheati!

Publicat: 12 oct. 2017
1

@ In urma cu doua zile, renumitul medic iesean a fost lasat sa plece acasa dupa cateva luni petrecute in spatele gratiilor @ Decizia Curtii de Apel Iasi este de-a dreptul surprinzatoare, avand in vedere ca judecatorii de la Tribunal au decis saptamana trecuta ca medicul Eugen Bitere sa fie tinut in continuare in spatele gratiilor @ In ancheta realizata de procurorii ieseni a aparut o surpriza de proportii: a fost inceputa urmarirea penala pentru inca noua persoane care sunt acuzate de comiterea unor fapte de coruptie @ Este vorba de medici, asistenti si pacienti care au deja calitatea de inculpat sau suspect @ Inca 12 persoane au fost audiate ca martor @ Ancheta a luat o intorsatura total neasteptata

Eugen Bitere a fost lasat sa plece acasa in urma cu doua seri de judecatorii de la Curtea de Apel Iasi. Decizia instantei superioare iesene vine in contextul in care judecatorii de la Tribunalul Iasi au decis in urma cu cateva zile sa accepte propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv pentru medicul cardiolog iesean.

Eugen Bitere lucra la Sectia de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Boli Cardio-Vasculare Iasi in momentul in care a fost ridicat si dus la audieri de catre ofiterii din cadrul Directiei Generale Anticoruptie. Initial a fost acuzat de comiterea a sase infractiuni de luare de mita, insa dupa ce a ajuns in spatele gratiilor in arest preventiv procurorii au gasit indicii pentru inca 7 infractiuni similare. Astfel, s-a ajuns la un total de 13 infractiuni de luare de mita.

Saptamana trecuta, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au cerut prelungirea arestului preventiv pe motiv ca ancheta nu este gata si mai au nevoie de un ragaz pentru finalizarea dosarului si intocmirea rechizitoriului. Judecatorii de la Tribunal au admis propunerea procurorilor si au dispus prelungirea arestului preventiv cu inca 30 de zile pentru medicul Bitere. Acesta a contestat decizia primei instante si astfel dosarul a ajuns la Curtea de Apel. Aici, judecatorii au schimbat sentinta in sensul ca au dispus inlocuirea arestului preventiv cu masura arestului la domiciliu.

„În baza dispozitiilor art. 237 alin. 1 din Codul de procedura penala, respinge propunerea formulata de Parchetul de pe lânga Tribunalul Iasi, în dosarul nr. 83/P/2017, de prelungire a masurii arestarii preventive, luata fata de inculpatul Bitere Eugen-Valentin. Inlocuieste masura arestarii preventive luata fata de inculpatul Bitere Eugen Valentin, prin încheierea nr. 146/JDL din data de 14 iulie 2017, pronuntata de judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Iasi, în dosarul cu nr. 5753/99/2017, cu masura preventiva a arestului la domiciliu, pentru o perioada de 30 de zile, cu începere de la data de 11 octombrie 2017 pâna la data de 09 noiembrie 2017, inclusiv. Pe durata arestului la domiciliu, impune inculpatului Bitere Eugen Valentin, obligatia de a nu parasi imobilul în care locuieste”, se arata in decizia judecatorilor.

Nume noi pe lista acuzatilor

Dincolo de eliberarea lui Bitere, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva a inca noua persoane in acest dosar. Toata lumea a crezut ca Eugen Bitere este singurul acuzat, insa, in realitate mai sunt inca noua persoane pentru care procurorii au dispus inceperea urmaririi penale. Este vorba de medici, asistenti medicali si pacienti. La acest moment exista suspiciuni ca ar fi participat la comiterea unor infractiuni de coruptie.

Pe lista neagra se afla urmatoarele persoane: Adriana Pantea, Maria Forcos, Gheorghe Pruteanu, Maria Prodan, Vasile Grumeza, Iustina Tîrziu, Dumitru Tarabas, Aurelia Negrescu si Ioan Timofte. La acest moment nu se stie cu exactitate ce anume a facut fiecare dintre cei mentionati mai sus.

De asemenea, pana in prezent, anchetatorii au reusit sa audieze 12 persoane in calitate de martor. Bitere a fost lasat sa plece acasa cu conditia sa nu ia legatura cu niciuna dintre persoanele implicata in aceasta poveste. Instanta ii transmite in mod direct un avertisment in acest sens.

„In caz de încalcare cu rea-credinta a masurii de a nu parasi imobilul în care s-a impus masura arestului la domiciliu sau a obligatiilor care îi revin, ori în cazul în care exista suspiciunea rezonabila ca a savârsit cu intentie o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale împotriva sa, masura arestului la domiciliu poate fi înlocuita cu masura arestarii preventive”, se arata in decizia Curtii de Apel Iasi.

Acuzatiile

Din informatiile neoficiale detinute de BZI reiese ca un pacient nemultumit de comportamentul medicului Eugen Bitere a mers la Politie pentru a depune plangere impotriva acestuia. Pacientul nu a fost deranjat doar de faptul ca medicul i-a cerut spaga, ci si de faptul ca acesta din urma ar fi fost foarte arogant si i-a vorbit urat. Nu a stat prea mult pe ganduri si a anuntat organele judiciare.

Interventia lor a fost una foarte rapida. Au inceput filajul doctorului si i-au pus telefoanele sub ascultare. Astfel, de la acea infractiune reclamata, procurorii au mai descoperit inca cinci fapte similare. Valoarea uneia dintre spagi a fost de 1.500 euro. In general, sumele cerute de la pacienti variau intre 1.000 si 1.500 lei.

„În cauza exista probe certe ca, în zilele de 10 si 11 iulie a.c., medicul a pretins si primit cu titlu de mita, de la un numar de 6 persoane, diferite sume de bani pentru conditionarea actului medical”, au sustinut politistii din cadrul Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Iasi.

Pe data de 11 iulie, dupa ce l-au lasat sa vorbeasca cu pacientii, anchetatorii au descins peste el la birou. Au facut o perchezitie acolo dupa care au mers la cele doua case pe care le detine. Acolo au gasit mai multe sume de bani despre care se crede ca ar fi fost primite cu titlul de mita de la pacient: 23.500 euro, 1250 dolari si peste 3500 lei. De asemenea, anchetatorii au gasit mai multe tablouri valoroase care aveau si certificate de autenticitate. In prima faza, anchetatorii nu l-au retinut si l-au lasat sa plece acasa.

Adauga un comentariu