Titlurile zilei

Răsturnare de situație! O eroare umană a făcut ca depozitul Romstal din Iași să se facă scrum! Surse: „Un polizor unghiular uitat în priză de un angajat, cauza incendiului!” (EXCLUSIV)

Publicat: 30 nov. 2020
Depozitul Romstal de la Iași a ars în totalitate, însă era asigurat
Cauzele incendiului care a mistuit depozitul Romstal au fost stabilite de către autorități

Incendiul de la depozitul Romstal din Iași a izbucnit din cauza unei erori umane. Specialiștii au stabilit că totul a pornit de la supraîncălzirea unui dispozitiv electric. Surse din cadrul anchetei au precizat că un polizor unghiular uitat în priză de un angajat ar fi luat foc, iar de acolo a pornit totul

Incendiul de la depozitul Romstal din Iași a pornit din cauza unei erori umane. Reporterii BZI au aflat că un polizor unghiular uitat în priză ar fi luat foc, iar de la el ar fi pornit totul.

„Cauza incendiului a fost efectul termic al curentului electric prin supraîncălzirea unui conductor electric. Firma respectivă a avut autorizație de securitate la incendiu, ceea ce înseamnă că a avut toată documentația depusă. Nu au depus momentan o altă documentație pentru a reface zona afectată de incendiu”, au spus reprezentanții ISU Iași.

Trebuie precizat faptul că imobilul era asigurat. La începutul lunii iulie, incendiul de la Romstal a apărut parcă de nicăieri. După ce a trecut de miezul nopții, un apel la numărul unic de urgențe avea să anunțe că sediul Romstal este cuprins de flăcări.

Incendiul a panicat mii de ieșeni

Imediat pompierii din Iași au intervenit la fața locului și au început lupta cu flăcările.

„Pe 3 iulie, în jurul orei 1:30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a județului Iași a fost solicitat să intervină la un incendiu situat în municipiul Iași. La locul interveniției s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă, 4 autospeciale pentru transport apă, o autoplatformă, un autovehicul terapie intensivă, un transport de victime multiple. În total am disclocat la fața locului un număr de 50 de pompieri. Din cauza degajării mari de fum s-a luat decizia de a transmite prin sistemul de avertizare RO-ALERT un mesaj către populație. Din cauza faptului că incendiul a afectat alte două clădiri, s-a luat decizi de a evacua populația din zonă. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 4. Nicio persoană nu a fost rănită. Cauza producerii incendiului este în curs de stabilire”, au precizat atunci reprezentanții ISU Iași.

Incendiul a fost observat când lucrurile scăpaseră de sub control

Locuitorii din zonă au observat cum a început incendiul.

„A început din partea aceea, de la restaurant, și s-a extins. Stăteam pe balcon și am văzut flacără și am anunțat băieții de la spălătorie. Apoi am venit să îi ajut să scoată covoarele. Avea flacără foarte mare, așa e necazul”, a spus unul dintre martori.

Ciudat este faptul că alarma sediului a pornit, însă agenții de pază nu au observat focul. Firma de pază a fost inițial anunțată prin sistemul de securitate că ar putea fi o problemă la depozit.
Cei de acolo au venit să verifice, însă nu au văzut nimic ieșit din comun. Au revenit după alte 10 minute, când au mai primit un semal de alarmă. Atunci au găsit depozitul în flăcări. Cel mai probabil, potrivit unor surse, focul ardea deja la interior de cel puțin două ore până să poată fi văzut de afară. Depozitul cu materiale sanitare și termice care a ars ca o torță se afla chiar în apropierea Spitalului de Recuperare din Iași. Pagubele sunt greu de estimat, mai ales că incendiul s-a extins și la alte clădiri din apropiere.

Mister în cazul fabricii Timtex Company SRL din Iași

La sfârșitul lunii mai 2020, un alt incendiu puternic a distrus totul în cale. Atunci, focul a izbucnit la Timtex Company SRL, o fabrică de șosete. Nici până în acest moment nu au reușit anchetatorii să stabilească de la ce a pornit totul, iar locuitorii din zonă vorbesc în continuare despre o posibilă manevră. Societatea Comercială Timtex Company SRL, cu punctul de lucru în Iași, producea șosete și ciorapi din bumbac 100% sau amestec cu poliamidă, șosete și ciorapi elasticizați cu elastan, precum și din alte tipuri de fire (lână, microfibră etc.).

Aceste materiale au întreținut focul pănă când din toată fabrica nu a mai rămas nimic. Timtex Company SRL era o societate cu obiect de activitate „fabricarea prin tricotare sau croșetare a ciorapilor și articolelor de galanterie”, cu sediul social în stradela Vântu, nr.3. Societatea este controlată de omul de afaceri Dănuț Timofti, care are calitatea de administrator și unic asociat. În 2018, cifra de afaceri a firmei a fost de 608.203 lei, profit de 182.813 lei, datorii de 638.363 lei, cu 25 de angajați. Firma a fost înființată în 1994. Având în vedere toate acestea, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași au declanșat propria anchetă.

Comentarii
  • Nu a fost nici o eroare !, proprietarii siau incasat asigurarile iar pe terenul ala va ”creste” o dezvoltare imobiliara de bloc turn !

  • Cum poate declanșa un incediu un flex—atîta timp cit el nu era pornit chiar dacâ era în prizâ—–nu trebuia acționat întrerupâtorul—— înseamnâ câ și un bec poate declanșa un incediu cît timp nu e aprins—-

  • Fabrica de ciorapi a lui Timofte a mai luat foc acum 18 sau 20 de ani. Tot în acea zona. Curios lucru este ca nimeni nu își mai amintește nimic de acel incendiu. Nici asigurările.

  • Rezultatele obtinute pe cale stiintifica trebuie sa fie repetabile.
    ISU ar trebui deci sa-si justifice afirmatia printr-un experiment. Sa puna un flex in priza fara a-l porni si sa astepte pana cand flexul ia foc. Si pana cand flexul nu ia foc, inspectorii ISU sa nu primeasca salarii.

  • Si acolo este o casta; niste documente, cum ar fi evaluarea riscului la incendiu sunt facute de fosti ofiteri isu-pompieri si nu cu putini bani. Este prins de ei in lege, ca sa nu fie vorbe. In rest inspectori si atat. Trag concluzii asupra cauzei incendiilor unde nici ei nu sunt siguri. Am mai spus; trebuie sa fie niste institutii ale statului care sa-si asume aparare noastra, sa aiba o actiune preventiva, sa cunoasca fiecare coltisor. Au o formulare „responsabil PSI”, adica trebuie sa gaseasca un vinovat. Nu…vinovati sunt pompierii ca nu varifica absolut tot, nu pe post de inspectori de unde apare tentatia de a primi atentii, mita, spaga,…Nu trebuie sa fie inspectori ci niste tehnicieni care lucreaza la eliminarea pericolelor.

  • Văd că NU sunt singurul care ridică sprânceana, a mirare. Pui flexul în prinză. Care flex are un comutator electric pentru apăsare, altfel nu vrea să pronească, nici cu mandat judecătoresc. Nu apeși butonul, NU pornește. Booon. Acum, vrăjitorii ăștia vor să ne convingă că, acolo, un defect misterios de izolație, a pornit focul. Hocus – pocus – fâsss – zbufff. Fără să te uiți la tablou, să vezi ce tip de siguranțe ? Vreun AFDD, ceva ? Fără să te uiți la detectori ? La camere ? Ammmmmm. Un megaohmetru, să vedem un test al cablului ? Cât ziceați că era asigurarea ? Care era situația financiară a firmei ? Hmmmmm. Și încă odată, Hmmmmm.

Adauga un comentariu