Local

Răsturnare de situaţie! Toţi pelerinii din România sunt lăsaţi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva! – Update

Publicat: 14 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Răsturnare de situaţie Toţi pelerinii din România sunt lăsaţi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva - Update
Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinii de pretutindeni sunt lăsați să se închine la moaște

Decizie de ultimă oră a autorităților. Persoanele de pretutindeni pot intra la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași. Astfel, sute de persoane venite din toate colțurile țării sunt lăsate să se așeze la rând pentru a putea închina la racla Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Update: Mai multe persoane au devenit recalcitrante atunci când au auzit că nu mai pot intra în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cel mai probabil racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană în această noapte atunci când rândul se va reduce astfel încât să poată fi gestionat fără probleme.

Update: Pelerinii sunt din nou legitimai de către jandarmi. De asemenea, accesul acestora este restricționat în funcție de domiciliu.

Zeci de creștini sunt prezenți la Catedrala Mitropolitană Iași încă de la miezul nopții

Miercuri, 14 octombrie 2020, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva pelerinii protestează din nou. Aceștia huiduiesc jandarmii pentru că nu sunt lăsați să se închine la Sfintele moaște. Pandemia de coronavirus a produs la nivel mondial numeroase schimbări. Nu doar sistemul de sănătate a fost afectat. Sute de mii de oameni și-au pierdut persoanele dragi, milioane s-au confruntat cu infectarea cu SARS-CoV-2, mulți angajați au intrat în șomaj tehnic s-au și-au pierdut locurile de muncă deoarece firmele în care lucrau au dat faliment etc. În urmă cu câteva zile, din cauza numărului ridicat de cazuri de infectare cu COVID-19 autoritățile din România au luat o măsură care i-a revoltat pe creștinii ortodocși. Înainte cu câteva zile de sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva a fost interzis accesul în Mitropolia Moldovei și Bucovinei a persoanelor care nu locuiesc în municipiul Iași.

Loviți de pandemie dar și de greutățile vieții, aceștia își puseseră speranța că vor veni la racla Sfintei pentru a se ruga. Mânați de tristețe, revoltă și de sentimentul de discriminare, aceștia au început să vină în fața Mitropoliei pentru a-și manifesta trăirile. Cu ochii înlăcrimați, creștinii s-au rugat, au fredonat cântece bisericești și și-au strigat ofurile. Deși decizia a aparținut exclusiv Executivului și Comitetului Național Pentru Situații de Urgență, jandarmii au fost cei care au „încasat” din plin replicile tăioase ale manifestanților.

Mitropolitul Teofan a omagiat trei cadre medicale afectate de virusul Covid-19

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Părintele Mitropolit Teofan a omagiat trei persoane care au lucrat în domeniul medical și care au trecut la cele veșnice în aceste vremuri de pandemie, fiind afectate de COVID-19. Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost acordată post mortem Marianei Andrioaie care a fost medic în Botoșani, Virginicăi Nistor, care a fost asistentă medicală în Piatra Neamț, și Tatianei Costin care a fost infirmieră în Bacău. Toate cele trei persoane erau fiice credincioase ale Bisericii Ortodoxe și au trecut la cele veșnice anul acesta. Pe scenă au fost reprezentanți ai familiei care au primit distincția.

„Medicul Mariana Andrioaie, născută pe 22 august 1952, și-a desfășurat practic întreaga activitate (peste 40 de ani) în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani. A ieșit la pensie în anul 2017, însă și-a prelungit contractul de muncă în cadrul spitalului din cauza deficitului de medici. De la începutul epidemiei a fost în prima linie de triaj, fiind primul medic din cadrul spitalului care a insistat ca tânăra de 27 de ani, diagnosticată ulterior cu Covid-19, considerată cazul zero în Moldova, sa fie testată pentru această boală.

După ce a avut contact cu tânăra menționată, a stat în izolare două săptămâni, testul iesind atunci negativ. Dupa ce a ieșit din izolare, medicul Mariana Andrioaie a dorit să-și ajute colegii și s-a întors la spital, reluându-și gărzile. Ultima gardă a avut-o în Vinerea Mare. În data de 19 aprilie 2020 a fost internată în Secția de Boli Infecțioase din Botoșani, fiind testată pozitiv pentru virusul Covid-19, iar în data de 24 aprilie a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iasi, starea acesteia agravându-se. În data de 27 aprilie a decedat”, a transmis ÎPS Teofan.

Anul 2020 declarat an omagial al pastorației părinților și copiilor

Întrucât anul 2020 a fost declarat de către Patriarhia Română drept An omagial al pastorației părinților și copiilor, pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie din 14 octombrie, Părintele Mitropolit Teofan a invitat trei familii:

1) familia preotului Paul Andrei și a prezbiterei Claudia Elena Smeu din Iași cu cei șapte copii ai lor;

2) familia medicilor Valeriu și Cătălina-Eugenia Gavrilovici din Suceava cu cei șase copii ai lor (dintre care trei au urcat pe scenă);

3) familia Ionuț și Elena Crăciun din Iași cu cei patru copii ai lor.

Adauga un comentariu