Stiri medicale

Rasul, medicamentul care va scapa de durere

Publicat: 17 dec. 2010

Mai multe studii au concluzionat ca terapia prin ras are efect curativ in mai multe boli si tulburari, iar 15 minute pe zi de ras sunt suficiente pentru avea un organism mai sanatos.

Un copil rade de 40 ori pe zi, fara niciun motiv, in timp ce un adult rade in medie de 20 ori pe zi. Scoala, serviciul, conventiile sociale ne determina treptat sa devenim seriosi si sa pierdem capacitatea de a rade in mod spontan. Este o adevarata pierdere, intrucat s-a demonstrat stiintific ca simtul umorului si rasul sunt excelente pentru sanatate si constituie, printre altele, un antidot foarte eficient impotriva stresului.

Rasul favorizeaza oxigenarea organismului si stimuleaza diafragmul, contribuind astfel la eliminarea reziduurilor prezente in plamani. In plus, el mareste capacitatea respiratorie si reduce tensiunile musculare. Din punct de vedere cardiovascular, 20 secunde de ras intens echivaleaza cu 3 minute de mers rapid pe jos. Iar acest lucru este valabil chiar daca radem fara motiv sau din placere, ca si cum ar fi vorba de o terapie.

Mai multe studii au concluzionat ca rasul contribuie in mod considerabil la reducerea stresului, la cresterea tolerantei la durere (postchirurgicala, migrene, artrita), la reducerea presiunii arteriale si la marirea nivelului de endorfine („hormonul fericiri”), precum si a celulelor NK, a limfocitelor T si a IgA secretorii – trei componente fundamentale ale sistemului imunitar. In general, studiile experimentale constau in vizionarea de comedii in paralel cu documentare si apoi in compararea analizelor reactiilor biochimice.loading...

Adauga un comentariu