Actualitate

Rata de esec a procurorilor este de 0,3%

Publicat: 05 feb. 1999
1

•Cei 93 de procurori ieseni au anchetat in 1998 peste 25.000 de cauze

Numit la sfarsitul anului trecut, in functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel, Dorin Buzdugan a avut miercuri, prima intrevedere cu presa locala. El a stabilit pentru viitor natura relatiilor sale cu ziaristii, despre care nu se gandeste ca vor fi dragalase, ci doar corecte.

In cursul anului trecut, Parchetul de pe langa Curtea de Apel cu institutiile pe care le coordoneaza, a instrumentat peste 25.000 de dosare. Desi in schema organizatorica sunt 106 magistrati, numai 93 isi desfasoara efectiv activitatea. Dorin Buzdugan s-a aratat, totusi, multumit de profesionalismul procurorilor. El spune ca nu s-a inregistrat nici un esec, in cele 1155 de cauze pe care procurorii le-au instrumentat prin ancheta proprie.

„Nu a existat nici o trimitere in judecata gresita. Nu a existat nici un caz in care arestarea s-a facut pentru fapte imaginare. Peste 70% din dosare au fost finalizate intr-un termen mai mic de 3 luni”, a spus prim-procurorul Dorin Buzdugan.

Cu toate ca acestea, in cele peste 24.000 de cauze, in care procurorii au supravegheat cercetarile politiei s-au inregistrat 17 achitari, iar 10 dosare au fost restituite procurorilor pentru completare. „Aceasta reprezinta o rata de esec de 0,3%, raportata la numarul total al trimiterilor in judecata”, a precizat prim-procurorul.

Dorin Buzdugan a precizat ca este incorect ca unii magistrati sa comenteze hotararile judecatoresti, ei putand sa faca uz de numeroasele cai de atac.
Mai mult, el a aratat ca este impotriva deprinderilor unor procurori de a se folosi de presa, pentru a-si crea o anumita imagine de erou sau pseudo-erou, care i-ar putea servi in activitatea de magistrat. „Conteaza ceea ce face profesionalismul si nu altceva”, a adaugat acesta.

Adauga un comentariu