Economic Local

Rata șomajului a fost scăzută în iunie 2022, în Iași. A crescut numărul persoanelor angajate în diverse domenii de activitate

Publicat: 12 aug. 2022
Sediul AJOFM Iași
Rata șomajului s-a menținut scăzută în anul 2022, potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași

Rata șomajului din Iași s-a menținut scăzută și în iunie 2022, în jurul cifrei de 2,8 la sută. Anul acesta s-au făcut mai multe angajări prin intermediul AJOFM Iași, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent

Rata șomajului din Iași a fost scăzută în iunie 2022. Potrivit specialiștilor din domeniul muncii, măsurile prin care s-au acordat ajutoare financiare și prin care încă se acordă au contribuit la menținerea unui număr mic de șomeri. Cei mai mulți provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe în care rata șomajului a fost constantă de la debutul pandemiei de COVID-19 până în prezent. Faptul că s-au angajat mai multe persoane în acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a contribuit la menținerea unei rate scăzute a șomajului. Rata șomajului a fost în jurul cifrei de 2,7 la sută, în anul 2022.

De asemenea, a crescut numărul persoanelor încadrate în muncă, în acest an. Mii de persoane s-au angajat prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. În funcție de rezidență, din totalul persoanelor încadrate în muncă, cele mai multe provin din mediul rural. Din punctul de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe care s-au angajat au studii profesionale.

Zeci de refugiați ucraineni s-au angajat în Iași

Pentru integrarea pe piața muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate în baza de date a AJOFM Iași, beneficiază de pachete personalizate de măsuri active, prevăzute de Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, modificată și completată. Refugiații ucraineni care vor să se angajeze în Iași nu au nevoie de un aviz pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Pentru a se putea angaja cu ușurință ucrainenii vor beneficia de un program de formare profesională asigurat. După dobândirea unei forme de protecție internaționale, aceștia se pot înregistra în evidențele AJOFM Iaşi. Acest lucru se datorează Legii nr. 200/2020 pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002, privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014, privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, privind regimul străinilor în România.

Rata șomajului din Iași a scăzut și datorită programelor de sprijin

Programele de sprijin pentru angajați și angajatori au contribuit la menținerea unei rate scăzute a șomajului, potrivit specialiștilor din Iași. Antreprenorii și angajații din Iași au primit de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM) ajutoare financiare în valoare de 8,5 milioane de lei, în măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”, care înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților. Măsura privind programul flexibil de muncă se derulează în continuare, astfel că angajatorii mai pot depune cererile la AJOFM în aceleași condiții ca până acum. Instituția va putea deconta cererile pentru măsura prevăzută de art.1, alin. 4 din OUG 132/2020, doar în baza formularelor actualizate, publicate în Ordinul nr. 596/06.07.2021 (M.O. nr.673/08.07.2021).

Rata șomajului din Iași s-a menținut scăzută și în anul precedent, potrivit specialiștilor.
Adauga un comentariu