Economic Local

Rata șomajului din Iași este scăzută în continuare, ultima raportare fiind de 2,86 la sută. S-au angajat 793 de persoane, în domenii precum serviciile sau construcțiile

Publicat: 02 nov. 2021
Rata șomajului din Iași este scăzută în continuare ultima raportare fiind de 286 la sută. S-au angajat 793 de persoane în domenii precum serviciile sau construcțiile
Rata șomajului în luna septembrie 2021 a fost de 2,86 la sută, fiind la fel de scăzută ca în lunile precedente din acest an. Iașul este unul dintre puținele județe în care rata șomajului a fost constantă în ultima perioadă, potrivit AJOFM

Rata șomajului din Iași, la ultima raportare, a fost de 2,86 la sută, fiind la fel de scăzută ca în lunile precedente din acest an. Iașul este unul dintre puținele județe în care rata șomajului a fost constantă în ultima perioadă. Mai mult, în luna septembrie 2021 s-au angajat 793 de persoane, în domenii precum serviciile sau construcțiile

În continuare, rata șomajului înregistrată în Iași este una scăzută, fiind de numai 2,86 la sută. În 2021 s-a situat în jurul valorii de 3 la sută, fiind constantă de la începutul anului. În luna septembrie 2021 au fost înregistrați 9.012 șomeri, dintre aceștia încasând indemnizația de șomaj peste 1.000 de persoane. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe în care rata șomajului a fost constantă începând cu luna ianuarie 2021.

De asemenea, numărul disponibilizărilor a fost redus datorită ajutoarelor financiare obținute de patronii din Iași pentru pierderile provocate de pandemia de COVID-19. Astfel, aceștia au încasat șomajul tehnic, banii acordați prin măsura kurzarbeit sau diverse ajutoare financiare pentru patronii care angajează persoane din grupuri vulnerabile. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, au fost disponibilizate, în perioada aprilie 2020 – septembrie 2021, 3.412 persoane care primesc indemnizație de șomaj. Cei mai mulți ieșeni au fost concediați în luna aprilie 2020 (358 de persoane), iar cei mai puțini – în luna august 2021 (64 de persoane).

Șomajul tehnic li se mai acordă antreprenorilor afectați de pandemia de COVID-19

Antreprenorii din Iași care sunt afectați în continuare de pandemia de COVID-19 mai pot depune cererile la AJOFM prin intermediul cărora primesc șomajul tehnic. Ajutorul de la stat se acordă în aceleași condiții ca și în anul precedent, iar documentele se depun online, până la finalul acestui an.

Patronii care au întâmpinat dificultăți financiare pot solicita banii pentru câteva zile de șomaj tehnic sau câteva luni. Angajații primesc 75 la sută din salariul net pe lună, respectiv din 2.291 de lei, adică 1.718 lei net, suma maximă ce poate fi obținută de la AJOFM. Pentru angajații care primesc de la patroni un salariu mai mare de 2.291 de lei lunar, angajatorii sunt obligați să plătească diferența privind șomajul tehnic. Antreprenorii din Iași au primit în anul 2021 șomaj tehnic în valoare de peste 12 milioane de lei, pentru angajații a căror activitate a fost suspendată.

Rata șomajului s-a menținut scăzută și în luna septembrie 2021

Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă pot verifica lista de locuri de muncă vacante publicată pe site-ul AJOFM sau la intrarea în instituție. În această perioadă sunt disponibile 942 de locuri de muncă vacante.

Cele mai multe posturi disponibile sunt pentru persoanele cu studii medii, fiind înregistrate 860 de oferte de angajare pentru aceste persoane. De asemenea, pentru persoanele cu studii superioare, patronii din Iași oferă 82 de posturi. În continuare, domeniile servicii și HoReCa sunt cele mai ofertante. Astfel, mai mult de jumătate din numărul total de posturi disponibile este destinat sectorului serviciilor, unde sunt 521 de locuri de muncă vacante. De asemenea, în confecții sunt 55 de posturi, iar în construcții se caută 183 de angajați.
Adauga un comentariu