Economic Local

Rata șomajului se menține scăzută. Patronii din Iași au angajat 3.394 de persoane în primul semestru din acest an. În continuare se fac recrutări

Publicat: 04 aug. 2021
Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, instituția în care ieșenii pot afla informații despre locurile de muncă vacante
Rata șomajului din Iași a fost în continuare scăzută în iunie 2021, comparativ cu media națională, de 6 la sută. Potrivit AJOFM Iași, patronii au demarat angajările în acest an, mii de persoane ocupând noi posturi, în diverse domenii de activitate

Rata șomajului în luna iunie 2021 a fost de 3,03 la sută, valoare menținută în primul semestru din acest an. Patronii din Iași au demarat angajările, mii de persoane ocupând noi posturi, în diverse domenii de activitate. Aceștia recrutează personal în continuare, fiind căutați mai ales zidarii, muncitorii necalificați sau vânzătoarele

Rata șomajului înregistrată în Iași în luna iunie 2021 s-a menținut scăzută, în jurul valorii de 3 la sută. Astfel, în luna ianuarie 2021, rata șomajului a fost de 3,27 la sută, fiind înregistrați 9.708 șomeri. În luna februarie, rata a fost de 3,31 la sută, cu 9.810 șomeri, iar, în lunile următoare, s-a menținut scăzută, numărul șomerilor fiind în scădere. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în anul 2021, rata șomajului a fost, în medie, de 3 la sută, mult mai mică comparativ cu media națională, care a depășit 6 la sută.
Unul dintre factorii care a contribuit la menținerea ratei scăzute a șomajului este angajarea masivă din acest an. Patronii din Iași au demarat angajări, mii de persoane ocupând noi posturi în diverse domenii de activitate în 2021. Aceștia au angajat 3.394 de persoane în primul semestru din an. Patronii ieșeni recrutează personal în continuare, fiind căutați mai ales zidarii, muncitorii necalificați sau vânzătoarele.

Rata șomajului a scăzut odată cu scăderea disponibilizărilor și creșterea numărului de persoane angajate în Iași

Potrivit AJOFM Iași, a crescut numărul de locuri de muncă vacante în această perioadă. Angajatorii au 755 de oferte de muncă, dintre care 661 sunt pentru persoanele cu studii medii. Angajatorii din Iași caută femei de serviciu, vânzătoare, dulgheri, zidari sau muncitori necalificați.

AJOFM Iași a publicat o listă cu posturile oferite de patronii din Iași care fac angajări în această perioadă. Cele mai multe posturi sunt în domeniul serviciilor, unde este nevoie de 408 angajați. Angajatorii cu firme în domeniul transporturilor au nevoie de 91 de șoferi, un număr dublu de angajați față de cel din luna iunie 2021. Angajatorii din comerț oferă 61 de locuri de muncă, iar, în HoReCa, respectiv hoteluri și restaurante, patronii caută 34 de angajați. Patronii din domeniul construcțiilor, din Iași, au nevoie de 189 de muncitori calificați și necalificați sau cu studii superioare, iar, în domeniul industriei, angajatorii caută 128 de specialiști.

AJOFM Iași organizează cursuri de reconversie profesională

Ieșenii șomeri care sunt în căutarea unui loc de muncă pot face cursuri de reconversie profesională, organizate de AJOFM Iași. Iașul este unul dintre județele în care multe persoane au reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce acestea au finalizat cursurile organizate de AJOFM Iași. Cursurile de manichiuristă, inspector resurse umane, electrician sau coafeză sunt în continuare cerute pe piața muncii.
Mulți dintre cei care le finalizează s-au angajat la scurt timp după aceasta. În prezent sunt în derulare cursuri de reconversie pentru mai multe meserii, precum electrician și inspector de resurse umane. De asemenea, cea mai mare indemnizație acordată unui șomer din Iași, în anul 2021, este în valoare de 3.179 de lei.
Adauga un comentariu