Local

RATP restaureaza un vagon pentru Ministerul Culturii din Germania – FOTO

Publicat: 15 feb. 2011

Meseriasii de la Compartimentul de Restaurari Tramvaie al Regiei Autonome de Transport Public (RATP) sunt gata sa finalizeze o noua bijuterie veche de peste 100 ani. Este vorba de un tramvai care a circulat la 1900 in orasul german Potsdam. Vagonul a fost adus la Iasi in luna noiembrie 2010 si va fi trimis in Germania in luna aprilie.
Construit din lemn de stejar, mahon si paltin, vagonul istoric aflat sub protectia Ministerului Culturii german transporta calatori in urma cu un secol la Palatul regal Sanssouci. „Era un tramvai de promenada si nu era accesibil oricui. Preturile erau piperate si, de aceea, era folosit mai mult de cei instariti. Este al 14-lea vagon pe care-l restauram pentru partenerii nostri externi si al 16-lea reabilitat la Iasi. El va circula pe linia veche in luna mai, cand traseul respectiv din Potsdam implineste exact 100 ani de la darea in exploatare”, povesteste Dorian Geba, seful Compartimentului de Restaurari Tramvaie al RATP.
Tramvaiul este decorat cu picturi in relief, iar tapiteria scaunelor va fi decorata cu acvila, stema statului german. „Peretii vor fi tapetati cu lincrusta, un material special livrat de finantator din Anglia. Costurile de restaurare a tramvaiului vor fi suportate in intregime de partenerii germani. Este vorba de lucrari de peste 50 mii euro. Acest vagon a fost partial restaurat in Austria, dar reprezentantii germani au decis sa-l aduca la Iasi. Asta inseamna, totusi, ceva. Am avut, de altfel, si prima inspectie la sfarsitul lunii ianuarie, iar proprietarii vagonului s-au aratat multumiti de cum decurg lucrarile de restaurare”, a mai spus Dorian Geba.
Conform acestuia, vagonul regal poate transporta pana la 45 persoane, din care 18 pe scaune.
La Iasi mai sunt de restaurat sase vagoane, aduse de reprezentantii muzeului din Mariazell, Austria.

Adauga un comentariu