Secretele istoriei

Razboaiele Bizantino-Otomane

Publicat: 13 ian. 2015
3

Razboaiele bizantino-otomane (1265–1479) au fost o serie de conflicte decisive intre turcii otomani si bizantini care au dus la prabusirea Imperiului Bizantin si la ridicarea celui Otoman.

Dupa caderea Constantinopolului in 1204 in mainile catolicilor occidentali in timpul Cruciadei a patra, Imperiul Bizantin a fost divizat si in haos, profitand de situatie Sultanatul de Rum a inceput sa ocupe teritoriile bizantine din Asia Minor (Turcia de astazi). Imperiul de la Niceea, cel mai puternic dintre statele grecesti succesoare ale Imperiului Bizantin si aflat in Turcia moderna, ​​a fost capabil sa opreasca invazia turca si in cele din urma, in 1261, a recucerit Constantinopol, restabilind astfel Imperiul Bizantin.

Vezi si Urmari ale razboaielor Daco-Romane

Cu toate acestea, pozitia Imperiului Bizantin pe continentul european a ramas incerta din cauza prezentei a celorlalte state succesoare grecesti ale Imperiului Bizantin si care ezitau sa se reintoarca in Imperiul Bizantin restaurat, cel mai important dintre acestea fiind Despotatul Epirului. Imperiul Bizantin, nu numai ca s-a confruntat cu ostilitatea din partea Despotatul Epirului, dar, de asemenea, a intrat in conflicte cu state in curs de dezvoltare din Regatul Serbiei si al doilea Imperiu Bulgar. Acest lucru a facut ca Imperiul Bizantin si-a concentrat atentia asupra Europei si a mutat un numar mare de trupe din Asia Mica in Europa.

Vezi si Pacea de la Campo Formio

Intre timp, Sultanatul de Rum, principalul rival al Imperiului Bizantin din Asia Mica, a devenit din ce in ce mai slabit. Acest lucru nu a insemnat insa o veste pozitiva pentru bizantini, dimpotriva, sultanatul a fost zguduit de fanatici islamisti Ghazi care au format Sultanatul selgiucid de Rum. Unul din liderii lor, Osman I, a inceput hartuirea frontierelor estice bizantine. In 1299, s-a autoproclamat ca sultanul Osman I si, ulterior, teritoriile aflate sub conducerea sa au devenit cunoscute sub numele de Imperiul Otoman. Acesta a fost inceputul unei serii de razboaie dintre turci si greci, care se vor incheia cu caderea Constantinopolului in 1453.

Adauga un comentariu