Eveniment-Social

Razboi doar cu vorba nu se face

Publicat: 01 mart. 2016
1
Una sunt declaratiile si alta sunt faptele. Declaratiile politice, belicoase ale lui Vladimir Putin provoaca scandal si starnesc reactii pe masura. Dar faptele de arme genereaza ingrijorare. Daca nu cumva, chiar mai mult. Faptele de arme se refera nu neaparat la operatiuni militare sau paramilitare. Cum au fost cele care, peste noapte, au schimbat geografia politica a lumii. Prin ocuparea peninsulei Crimeea. Si consolidarea puterii Rusiei, nu numai in Marea Neagra, un obiectiv strategic de prim rang, ci si in plan terestru. Pe o suprafata geografica larga. Acolo a existat multa retorica. De o parte si de alta. Campion s-a dovedit a fi Putin. Dar a mai existat si altceva. Acest altceva a fost reprezentat de operatiunile paramilitare. Asa-zisi „oameni verzi”. Soldatii aproape invizibili ai Federatiei Ruse. Trupe bine pregatite si bine antrenate de diversiune. Care au asigurat primele miscari decisive vizand ocuparea Crimeei, dar si crearea, aproape instantanee, a cateorva zone pe teritoriul statului ucrainean, scapate total de sub controlul autoritatilor. Abia apoi au urmat, acolo unde a fost cazul si atunci cand a fost cazul, trupele regulate.
De atunci, retorica a escaladat. A devenit din ce in ce mai stridenta. In acest schimb de amenintari au participat multi lideri ai lumii. Si au inceput, in scurt timp, sa vorbeasca armele. Din ce in ce mai convingator. Ca intr-o parada continua militara, desfasurata, nu in Piata Rosie, ci, simultan, in mai multe puncte de pe mapamond, au pornit la defilare ultimele creatii ale industriei mortii, faurite de savantii si inginerii Federatiei Ruse, evident cu tot concursul complexului militaro-industrial. Am vazut ultimele modele de avioane. De portavioane. De rachete. De submarine. De vase de razboi. Am vazut ultimele performante ale operatiunilor de diversiune electronica. Am vazut cum, pur si simplu, au fost teleportate, pe sub nasul satelitilor, radarelor si zecilor de mii de spioni, adevarate baze militare, in diferite puncte strategice. Inamicii potentiali ai Federatiei Ruse s-au trezit fata in fata cu veritabile fantome, transformate, instantaneu, in armate. Iar acum, triumfal, isi fac aparitia ultimele modele de tancuri rusesti. Care, spune Putin, au fost, pana ieri, secrete strasnic pazite. Secretele sunt acum scoase la vedere. Si, afirma presedintele Federatiei Ruse, au patru grade de protectie, ditamai tancurile devenind nedetectabile, aproape invizibile si inexpugnabile. Acelasi Putin afirma, dupa si-a infatisat aceste ultime bijuterii, ca Federatia Rusa se afla cu cel putin 10 ani, sub aspectul tehnologiei militare, inaintea lumii accidentale.

Vezi si Atunci cand „turcul plateste”
Daca asa stau lucrurile atunci este de rau. O imagine difuzata aproape cu voluptate in spatiul electronic ma pune pe ganduri. Aparent, ea vrea sa ne arate, fix atunci cand rusii si-au etalat ultimele tipuri de blindate, cat de vulnerabil poate fi tancul rusesc. Deci, un tanc rusesc utilizat de trupele guvernamentale in Siria, ne arata imaginile de pe You Tube, este lovit de o racheta americana din dotarea trupelor rebele. In plin. Si vedem o uriasa valvataie de foc. Pare ca tancul rusesc a fost incapabil sa detecteze electronic prezenta aruncatorului de rachete, sa sesizeze ca o racheta se indreapta in directia lui si sa o intercepteze. Putini observa insa finalul acestui filmulet, care le joaca o farsa aproape macabra celor care l-au postat. Dupa explozia rachetei care a lovit turela, ocupantii tancului ies, bine mersi, din vehicul si il parasesc. Fiind neatinsi. Iar acest blindat rusesc nu face parte din ultima generatie. Sa ne mai miram, in aceste conditii, ca, in fine, Statele Unite se pare ca se urnesc si isi pun comandourile in miscare pentru a da o lovitura capitala Statului Islamic? Din nou avem de a face si de partea cealalta a oceanului cu o tresarire de orgoliu. In cateva zile vom sti daca avem de a face cu o miscare propagandistica sau chiar cu o operatiune militara de mare anvergura. Eventual, decisiva. Al carei rezultat ar mai taia putin din nasul lui Vladimir Putin. (Sorin Rosca Stanescu)

Adauga un comentariu