Eveniment-Social

Razboi electoral pe cadavrul DAC

Publicat: 10 iul. 2011

@ Leonard Rusu, eternul candidat al functiei de primar, si-a inceput seria de atacuri la finalul saptamanii trecute @ Acesta acuza conducerea DAC de cheltuieli nejustificate @ De cealalta parte, directorul Ioan Prisecaru spune ca are toate actele in ordine

Recent, un nou scandal a izbucnit la Directia Apa Canal Pascani, asta dupa ce auditul comandat de Consiliul Local Municipal a luat sfarsit, iar o parte dintre consilieri au intrat in posesia rezultatului expertizei. Un aspect interesant este faptul ca doar un consilier local, dintre cei care au lecturat materialul auditului, a iesit la rampa cu critici si amenintari la adresa conducerii DAC, a directorului general Ioan Prisecaru si a directorului economic, Elena Guzga. E vorba despre nimeni altul decat vechiul contestatar al social-democratilor, pedelistul Leonard Rusu. Eternul candidat al functiei de primar si-a inceput seria de atacuri la finalul saptamanii trecute. Magnatul local a scos in evidenta, pentru inceput, faptul ca s-au cheltuit mai multi bani decat s-a hotarat in CLM pentru auditul comandat. „Expertiza de la DAC a luat sfarsit. Pe aceasta expertiza s-a cheltuit o suma de peste 26.000 de lei, asta desi in CL am decis sa se realizeze cu doar 20.000 de lei. Culmea este ca expertiza a fost facuta in proportie de 80%. Sunt alte probleme care nu se regasesc in materialul auditului. Deci, legat de restul de 20%, auditul nu a vrut, ori nu a stiut, sau din alte motive, sa mai analizeze”, si-a inceput atacul Leonard Rusu.
Acesta a precizat faptul ca, plecand de la Bugetul de Venituri si Cheltuieli prezentat de DAC Pascani, rezulta anomalii de prezentare si ascundere a unor activitati. „DAC-ul prezinta niste situatii. Din anexa 1 rezulta un venit din activitatea de transport, venituri ce nu au legatura cu veniturile DAC atat in balanta, cat si in bilant. O alta problema, una destul de mare, este cea a cheltuielilor salariale, a celor de la PIU, compartiment ISPA ale carui salarii nu trebuie alocate de la DAC, fiind suportate din fonduri europene. Aproximativ 20 de miliarde de lei vechi sunt incarcate la cheltuieli. Se mai afirma ca aceste valori au fost cheltuite de DAC si suportate de cetatenii municipiului Pascani in perioada anilor anteriori 2003 – 2008. De asemenea, se mai afirma ca din acesti bani au fost platiti si unii salariati ai primariei, iar din raportul de expertiza contabila reiese ca directorul DAC a ridicat lunar 1.000 de lei. Interesant aici este faptul ca expertul nu evidentiaza si alte cheltuieli cu deplasari, bonuri de masa etc. ale a unor angajati”, a mentionat Rusu.

Deturnare de fonduri

Pedelistul Leonard Rusu a mai sustinut faptul ca de multe ori se auzeau voci prin care se solicita executivului Primariei Pascani sa se plateasca datoria catre DAC din fonduri ISPA. „Deputatul Neculai Ratoi, consilierii locali Viorel Toma si chiar Dumitru Pantazi spuneau sa se plateasca din fondurile ISPA datoria catre DAC. In semestrul al doilea anul trecut s-au achitat catre DAC cateva miliarde de lei vechi din fondurile ISPA, valori pe care Directia le-a dat catre alte societati ce nu aveau legatura cu Programul ISPA, in loc sa se plateasca lucrarile executate celor care nu aveau contract de executie. Este o problema penala, pentru ca vorbim de deturnare de fonduri”, a mai acuzat afaceristul local.

Afaceri cu carburant

O alta problema evidentiata de consilierul local Leonard Rusu este aceea a carburantului. „Sunt cheltuieli suplimentare nejustificate pentru achizitia de combustibil. Gasim in liste un numar de patru furnizori care au livrat carburant. Pe anul 2010, procentul cheltuielilor pentru carburant este de 35,41%. Este enorm de mult daca tinem cont de faptul ca ponderea salariilor este de 63,37%. Am spus si sustin faptul ca au beneficiat gratuit de combustibil si unii membri ai CL si ai primariei si altii, si altii, si alte neamuri. Este tot un caz penal pentru care trebuie luate masuri. O alta problema este cea a pierderilor de apa. Conducerea DAC spune ca sunt pierderi de peste 50% in distributia apei, iar pentru anul trecut spune ca s-au pierdut 1.564.000 mc apa. Este imposibil! Ar insemna o conducta de apa cu diametrul de 1 mp de la Pascani pana aproape de Franta. Consider ca nu se factureaza la toti. Problemele nu se opresc aici. Voi face un proiect de hotarare prin care voi solicita scaderea pretului la apa, in baza cheltuielilor nejustificate prezentate, si voi cere suspendarea conducerii DAC, directorul general si directorul economic”, a incheiat Rusu.

Prisecaru: „Se face campanie politica pe spatele nostru”

Directorul general al Directiei Apa Canal, Ioan Prisecaru, a raspuns ferm tuturor acuzatiilor pe care Leonard Rusu le-a insiruit. Potrivit acestuia, tot arsenalul de acuze, in care sunt implicati si consilieri PSD, nu e decat de imagine si un inceput de campanie electorala. „Domnul Leonard Rusu se foloseste de DAC Pascani pentru campania electorala. Dumnealui spune ca va face un proiect de hotarare sa scada pretul la apa. Dar tot dumnealui a semnat in urma cu ceva timp avizele privind cresterea pretului la apa. Aveti aici dovada. Dar cum se apropie de alegeri, incepe sa se tot razgandeasca. Nu se poate scadea pretul la apa deoarece Ministerul Finantelor ne-a impus printr-o adresa, la solicitarea noastra de a vedea daca se poate scadea pretul, sa avem pretul conform inflatiei actuale. Nu se poate decat ridica pretul, nicidecum scadea. Cat despre acuzele pe care dumnealui le face, eu le pot raspunde argumentat pe orice punct in parte ca sunt false. Acum ma intreb daca dumnealui poate argumenta toate aceste acuzatii care ni se aduc. De ce nu probeaza ceea ce spune? Nu are absolut nici o dovada. Am avut controale din toate partile si nu au fost probleme. Dumnealui din ce calitate face aceste afirmatii? Este cumva economist? Voi strange dovezi asupra spuselor dumnealui si voi merge in instanta. Nu se poate asa ceva, sa vii sa acuzi fara a avea vreun suport de adevar. Nu are decat sa ma suspende din functie”, a declarat directorul general al Directiei Apa Canal, Ioan Prisecaru. „Eu nu vorbesc decat pe acte. Aveti aici toate hartiile. Dumnealui tot timpul spune ca furam, cheltuim bani pe nu mai stiu ce, dar niciodata nu a venit concret sa spuna unde se fura. Eu am toate actele la ordinele de plata pe care le-am facut. Totul este justificat si nu ma poate acuza de nimic”, a precizat si directorul economic DAC, Elena Guzga.
Potrivit lui Prisecaru, urmeaza ca membrii auditului sa sustina rezultatele si concluziile expertizei in viitoarea sedinta de CL. Leonard Rusu a precizat ca nu se va opri aici.loading...

Adauga un comentariu