International

Razboi in apropierea Romaniei?! Avertismentul presedintelui: “O armata terorista…”

Publicat: 21 ian. 2018
1

Relatiile dintre Turcia si Statele Unite ale Americii se deterioreaza. Presedintele Recep Tayyip Erdogan a transmis amenintari dure administratiei americane, din cauza unei decizii luate de Washington in ceea ce priveste Siria.

Astfel, Erdogan a amenintat ca “va ucide din fasa” forta frontaliera pe care Washingtonul intentioneaza sa o infiinteze in Siria, forta formata in special din combatanti kurzi, pe care Ankara ii considera “teroristi”, scrie Agerpres.

America a recunoscut ca este pe cale sa constituie o armata terorista la frontiera noastra. Ce ne revine noua, celorlalti, este sa ucidem din fasa aceasta armata terorista”, a declarat Erdogan in timpul unui discurs inflacarat, la Ankara.

Coalitia condusa de Washington pentru lupta impotriva gruparii Stat Islamic (SI) a anuntat duminica infiintarea acestei “Forte de securitate frontaliera”, formata in parteneriat cu combatanti kurzi si arabi.

Obiectivul este de a “impiedica resurgenta SI”, potrivit coalitiei, care ii sustine militar in Siria pe combatantii kurzi si arabi din cadrul Fortelor Democrate Siriene (FDS).

Forta frontaliera, formata din 30.000 de oameni, ce se va constitui “pe parcursul anilor urmatori”, va fi compusa pe jumatate din membri ai FDS, iar restul efectivelor vor fi recruti noi.

FDS sunt dominate de Unitatile pentru apararea poporului kurd (YPG), o militie kurda considerata de Turcia o extensie in Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizatie kurda ce duce din 1984 un sangeros razboi de gherila impotriva regimului de la Ankara.

Purtatorul de cuvant al guvernului turc, Bekir Bozdag, a acuzat SUA ca, prin constituirea acestei forte frontaliere, “se joaca cu focul”.

Presedintele turc a atentionat luni ca fortele armate ale Turciei sunt “gata sa lanseze o operatiune in orice moment” impotriva bastioanelor YPG din Afrine si Minbej, in nordul Siriei.

“Pregatirile sunt terminate, operatiunea poate incepe in orice moment”, a afirmat Erdogan, adaugand ca “operatiunile vor continua pana cand nu va ramane niciun terorist”.

Turcia a lansat o prima ofensiva in nordul Siriei in august 2016, pentru a-i respinge spre sud pe jihadistii din SI, dar si pentru a contra expansiunea teritoriala a militiilor kurde.

Daca Turcia vede in YPG niste “teroristi”, SUA considera aceasta forta una dintre cele mai eficiente in lupta la sol impotriva SI in nordul Siriei.

Sustinute de aviatia coalitiei internationale, FDS au fost astfel varful de lance in recucerirea, anul trecut, a orasului Raqqa, bastion al SI in nordul Siriei.

Aceasta divergenta cu privire la militiile kurde a contribuit puternic la tensionarea relatiilor dintre Turcia si SUA, altfel aliate in cadrul NATO.

Papa Francis avertizeaza cu privire la un razboi nuclear

Papa Francisc a spus luni ca se teme de pericolul unui razboi nuclear si ca, in opinia lui, lumea se afla acum „la limita”.

El a facut acest comentariu inaintea vizitei in Peru si Chile, ca urmare a alarmei false care a vizat statul Hawai, sambata, si a provocat panica in randul locuitorilor.

Intrebat daca este ingrijorat privind izbucnirea unui razboi nuclear, Papa Francisc a spus: „Cred ca suntem la limita. Chiar imi este teama de asta. Un accident este suficient sa precipite lucrurile”.

El nu a facut vreo mentiune la adresa Hawai sau Coreea de Nord.

In timpul imbarcarii pentru Chile, oficialii de la Vatican au inmanat reporterilor exemplare ale unei fotografii facute in 1945 in care apare un baiat japonez ducand pe umeri fratele ucis in urma atacului nuclear al Statelor Unite asupra Nagasaki.
Adauga un comentariu