Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Autoritățile de la Kiev au decis evacuarea obligatorie din regiunea Donețk

Publicat: 31 iul. 2022
Război în Ucraina,

​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că guvernul său a ordonat evacuarea obligatorie a populației din estul regiunii Donețk, scena unor lupte crâncene între trupele ucrainene și armata lui Putin.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

 • Bombardamente ruseşti au vizat mai multe localităţi din sudul Ucrainei
 • Cel puţin o persoană a fost ucisă la Mîkolaiv, iar o şcoală a fost distrusă la Harkov
 • Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului
 • Liderul regiunii separatiste Transnistria cere recunoașterea independenței
 • Blinken a vorbit cu Lavrov despre un potenţial schimb de deţinuţi şi despre cerealele ucrainene
 • 10 nave cu cereale ucrainene sunt deja pregătite pentru expediere
 • 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament
 • Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass
 • Zelenski: ONU și Crucea Roșie trebuie să intervină în urma atacului asupra închisorii din Donețk

UPDATE 17:10: Statele Unite au primit peste 100.000 de refugiați ucraineni, de la începutul invaziei, în 24 februarie, conform CBS News, care citează statistici guvernamentale.

UPDATE 16:40: Între timp, la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat într-un mesaj pe Twitter că din cauza invaziei ruse recolta de cereale a Ucrainei ar putea să scadă anul acesta la jumătate din cantitatea obişnuită.

UPDATE 16:20: O primă navă cu cereale ucrainene ar plutea pleca luni din portul ucrainean Odesa, conform acordului încheiat cu Rusia pe 22 iulie, a anunţat duminică Turcia.

„Pregătirile au ajuns într-un punct care ar permite plecarea navelor din portul Odesa. Navele sunt încărcate, sunt pregătite să plece, dar este nevoie de o bună coordonare logistică”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

UPDATE 16:00: Peste 5,15 milioane de ucraineni s-au refugiat în Polonia de la începutul invaziei militare declanşate de Rusia pe 24 februarie, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră poloneză, citată de DPA și Agerpres. În aceeaşi perioadă, 3,25 milioane de ucraineni s-au întors în ţara lor natală.

UPDATE 15:52: Oleksii Vadaturski, fondatorul și proprietarul celei mai mari companii agricole din Ucraina, Nibulon, și soția acestuia au fost omorâți într-un atac rusesc în orașul Nikoaev din sudul Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda și Sky News.

UPDATE 15:30: Nouă doctrină navală rusă: Putin declară Statele Unite principala ameninţare pentru Rusia

UPDATE 15:10: Britanicii care s-au oferit să găzduiască refugiați ucraineni vor primi o scrisoare de mulțumire din partea guvernelor ucrainean și britanic, informează Sky News.

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, și ministrul pentru refugiați, Lord Harrington, vor trimite scrisori către familiile care au ajutat refugiații în această săptămână pentru a-i lăuda că au contribuit la „cel mai mare lajutor oferit de Marea Britanie pentru persoanele care fug de război din 1945 încoace”.

Aproximativ 104.000 de persoane au sosit în Marea Britanie după ce programele guvernamentale de acordare a vizelor pentru Ucraina au fost lansate în luna martie, inclusiv 31.300 în cadrul programului pentru familii și 72.700 de persoane în cadrul programului Homes for Ukraine.

UPDATE 13:50: Brittney Griner, vedeta baschetului feminin american, arestată de peste patru luni în Rusia, s-ar putea întoarce în țara sa natală ca urmare a unui schimb de prizonieri în care va fi inclus traficantul de arme rus Viktor Bout. Donald Trump nu este însă de acord cu planul administrației SUA.

UPDATE 13:41: Ministerul Afacerilor Externe condamnă bombardarea închisorii din Olenivka şi uciderea prizonierilor de război ucraineni, cerând sancționarea internațională a Rusiei.

UPDATE 13:21: Ucraina neagă că a atacat cu o dronă statul major al Flotei Ruse de la Marea Neagră din Crimeea, calificând acuzaţiile Rusiei drept „o provocare deliberată”, scrie France Presse.

UPDATE 13:06: Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat duminică că marina rusă va primi în următoarele luni noi rachete hipersonice de croazieră Zircon, iar zonele în care acestea vor fi desfăşurate vor depinde de interesele Kremlinului, informează Reuters.

UPDATE 12:38: Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a mulţumit Italiei şi omologului său italian, Lorenzo Guerini, pentru noul pachet de ajutor militar, transmite European Pravda.

„Când suntem uniţi, nu putem fi învinşi! Aş dori să mulţumesc guvernului italian şi personal prietenului meu Lorenzo Guerini pentru noul pachet de ajutor militar. Poporul ucrainean îşi va aminti mereu de sprijinul neclintit al Italiei. Grazie mille”, a scris Reznikov într-o postare pe Twitter.

Nu se ştie încă ce anume este inclus în noul pachet de ajutor militar. Oficialii italieni au declarat anterior că nu vor dezvălui detalii despre ceea ce transmit Ucrainei.

UPDATE 11:57: Ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a îndeamnat UE să declare Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul și să nu mai elibereze vize turistice pentru ruși, informează Sky News.

UPDATE 11:34: Șase persoane au fost rănite în urma atacului cu drone ucrainene lansat duminică asupra sediului central al flotei rusești de la Sevastopol, din Marea Neagră, spune primarul din Sevastopol, Mikhail Razvozzhaev, potrivit The Guardian.

UPDATE 10:58: Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat duminică că recolta țării ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită în acest an, din cauza invaziei Rusiei.

„Recolta ucraineană din acest an se află sub amenințarea de a fi de două ori mai mică”, a scris Zelenski pe Twitter.

„Principalul nostru obiectiv este să prevenim criza alimentară globală cauzată de invazia rusă. Totuși, vom găsi o modalitate de a livra cerealele”, a adăugat el.

UPDATE 10:18: Belarusul este dependent aproape în întregime de Rusia, în timp ce Moscova a început să lanseze noi rachete din țara care se învecinează cu Ucraina, prima dată după ce a eșuat să cucerească Kievul la începutul invaziei, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de duminică dimineață.

UPDATE 09:58: Rusia ar fi pierdut 40.830 de soldați în Ucraina, de la începutul invaziei, în 24 februarie, conform bilanțului publicat duminică de Armata ucraineană.

Pierderile suferite de Rusia în război, conform Forțelor Armate ale Ucrainei:

 • 763 de tancuri
 • 004 vehicule blindate de luptă
 • 916 sisteme de artilerie
 • 259 sisteme de rachete cu lansare multiplă,
 • 117 sisteme de apărare aeriană
 • 190 de elicoptere, 223 de avioane
 • 735 de drone și 15 bărci.

UPDATE 09:43: Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, spune că evacuarea oamenilor din estul regiunii Donețk trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse, conform The Guardian, care citează presa ucraineană.

UPDATE 09:03: Rusia publică o listă cu morții în urma bombardamentului asupra unei închisori cu prizonieri de război din Doneţk

UPDATE 08:31: Statul Major al Florei Ruse din Marea Neagră, atacat de armata ucraineană cu o dronă / Ziua Marinei, anulată – presa rusă

UPDATE 08:25: Rusia invită ONU și Crucea Roșie să investigheze moartea prizonierilor de război în urma atacului de la Olenivka
Adauga un comentariu