Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Rușii anunță că s-au retras de pe Insula Șerpilor

Publicat: 30 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu

Salvatorii continuă să lucreze la devastările lăsate în urmă de atacul rusesc de ieri asupra centrului comercial din Kremenchuk , care a provocat până acum cel puţin 20 de morţi . Președintele Volodimir Zelenski a publicat un alt videoclip de la atac, în timp ce a luat în derâdere încă o dată greva drept un act de terorism . Cel puțin 21 de persoane rămân date dispărute.

UPDATE 22.20: Autoritățile pro-ruse din Transnistria conduc o campanie de recrutare a oamenilor pentru a lupta în Ucraina de partea Rusiei

Autoritățile locale din Transnistria, regiune controlată de ruși, au început o campanie de recrutare a persoanelor care să servească în Forțele Armate Ruse pe bază de contract, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE 21.45: Pentagonul analizează propuneri de noi capacități de armament pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei, potrivit unui oficial

Departamentul american al Apărării analizează în prezent 1.300 de propuneri de la 800 de companii pentru noi arme inovatoare și capacități comerciale pe care le-ar putea dezvolta și produce pentru ca Ucraina să le folosească în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, potrivit unui oficial din domeniul apărării, citat de CNN.

UPDATE 21.20: Rusia afirmă că deține controlul total al rafinăriei de petrol de la Lisiciansk, în timp ce Ucraina recunoaște doar un „succes parțial”

Tirua rusesc a continuat asupra orașului Lisiciansk din estul țării, iar trupele rusești au „preluat complet controlul asupra rafinăriei”, a anunțat Vitali Kiselev, ministrul adjunct de interne al Republicii Populare Luhansk (RPL), susținută de Rusia, pe postul de presă Zvezda, susținut de Rusia, potrivit CNN.

UPDATE 20.15: Declarațiile lui Johnson despre Putin: Moscova îl convoacă pe ambasadorul britanic 

Ambasadorul Marii Britanii la Moscova a fost convocat joi la Ministerul rus de Externe pentru a protesta față de remarcile „nepoliticoase” ale premierului Boris Johnson la adresa președintelui Vladimir Putin, a anunțat diplomația rusă, potrivit AFP.

UPDATE 19.40: Rusia a rămas fără rachete de precizie 

Rusia folosește rachete cu precizie scăzută din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din loviturile sale în Ucraina, iar rata loviturilor s-a dublat în ultimele două săptămâni, a declarat joi un general de brigadă din forțele armate ale Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE 19.00: Lavrov: O nouă „cortină de fier” coboară între occident și Rusia. „Să nu vă prindeți degetele”

O nouă „cortină de fier” coboară între Rusia şi Occident, pe fondul unei crize diplomatice fără precedent din cauza conflictului din Ucraina, a declarat joi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, relatează AFP. Șeful diplomației ruse consideră că summitul NATO este încă o dovadă că SUA vrea „să supună toate statele”.

UPDATE 18.30: Ambasadorul Rusiei în Bulgaria a cerut Sofiei să revină asupra deciziei sale de expulzare a 70 de diplomați ruși

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria a cerut Sofiei să revină asupra deciziei sale de expulzare a 70 de diplomați ruși și a declarat că Moscova va lua în considerare închiderea totală a ambasadei sale în această țară dacă expulzările vor continua, a declarat joi pentru Reuters o sursă guvernamentală bulgară.

UPDATE 18.00: Retragerea Rusiei de pe Insula Șerpilor, teritoriu „strategic” din Marea Neagră, arată că este „imposibilă” subjugarea Ucrainei

Retragerea Rusiei de pe Insula Șerpilor, teritoriu „strategic” din Marea Neagră, arată că este „imposibilă” subjugarea Ucrainei, a declarat, joi, Boris Johnson, la Madrid, la finalul summitului NATO, relatează AFP.

„Dacă ați vrut o dovadă a capacității incredibile a ucrainenilor de a riposta pentru a depăși adversitatea și a-i împinge pe ruși, uitați-vă la ce s-a întâmplat astăzi pe Insula Șerpilor, unde Rusia a trebuit să cedeze încă o dată teren”, a spus premierul britanic.

UPDATE 17.30: Papa Francisc acuză direct Rusia: Cucerirea armată, expansionismul şi imperialismul nu au nimic de-a face cu împărăţia pe care a proclamat-o Iisus

Papa Francisc a acuzat în mod implicit Rusia, joi, de ”cucerire armată, expansionism şi imperialism” în Ucraina, numind conflictul un ”război de agresiune crud şi fără sens”, relatează Reuters.

UPDATE 16.40: Jens Stoltenberg: Vor fi mereu disensiuni între țările NATO

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a respins joi, la finalul summitului de la Madrid, criticile privind riscul amplificării disensiunilor în cadrul NATO, în contextul numărului mare de state membre după integrarea Finlandei şi Suediei.

UPDATE 16.00: Dmitri Medvedev: Sancţiunile împotriva Rusiei ar putea fi chiar o justificare pentru război

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a afirmat joi că, în anumite circumstanţe, sancţiunile împotriva Moscovei ar putea fi considerate un act de agresiune şi ar putea justifica un război, informează Reuters.

„Aş vrea să subliniez încă o dată că, în anumite circumstanţe, astfel de măsuri ostile ar putea fi de asemenea calificate drept un act de agresiune internaţională. Şi chiar un ‘casus belli’ (o justificare pentru război)”, a declarat Medvedev, adăugând că Rusia are dreptul de a se apăra.

Rusia se confruntă cu un val de sancţiuni paralizante din partea ţărilor occidentale, ca răspuns la invazia ei declanşată pe 24 februarie asupra Ucrainei şi pe care Moscova o numeşte „operaţiune militară specială”.

Dmitri Medvedev, care a fost o perioadă preşedinte al Rusiei şi era considerat de unii un liberal, a devenit unul dintre cei mai vocali susţinători ai războiului, făcând o serie de afirmaţii dure la adresa Occidentului.

UPDATE 15.40: Luptele continuă în estul Ucrainei: Rusia se concentrează pe înfrângerea buzunarelor de rezistenţă care au mai rămas în Lisiceansk

Armata rusă îşi concentrează joi luptele pentru înfrângerea buzunarelor de rezistenţă care au mai rămas în oraşul Lisiceansk, a cărui ocupare i-ar permite să controleze întreaga regiune Lugansk din estul ţării, relatează EFE şi Ukrinform, citând un raport al Statului Major General al forţelor armate ucrainene cu privire la situaţia la zi de pe front, scrie AGERPRES.

‘Trupele ruse desfăşoară o ofensivă în apropiere de Verhnekamenka şi operaţiuni de asalt în zona rafinăriei de petrol Lisiceansk, unde luptele continuă’, se menţionează în raportul postat pe pagina de Facebook a Statului Major General.

UPDATE 14.25: În plin război, NATO lansează un fond unic în lume.

Joi, în cadrul unei ceremonii de semnare găzduite de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, lideri și miniștri din 22 de țări aliate au lansat Fondul de Inovare al NATO, primul fond de capital de risc multisuveran din lume, anunță Alianța.

UPDATE 13.15: Încep problemele serioase pentru Rusia: lipsa semiconductorilor afectează grav industria militară

Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbuşit cu 90% de când Statele Unite şi aliaţii au impus controale asupra exporturilor către această ţară, din cauza invaziei sale în Ucraina, a declarat miercuri secretarul american pentru Comerţ Gina Raimondo, transmite Reuters.

UPDATE 12.40: Rușii anunță că s-au retras de pe Insula Șerpilor

Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor ca o demonstrație că Rusia nu împiedică exportul de cereale și produse agricole din Ucraina, a declarat Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, potrivit agenției Interfax.

„La 30 iunie, ca un pas de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au finalizat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a declarat Konashenkov în cadrul unui briefing joi.

„Astfel, a fost demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 11.30: Serviciile secrete din SUA au aflat planurile lui Vladimir Putin în Ucraina: este o neconcordanță cu puterea armatei

Președintele rus Vladimir Putin vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, consideră agențiile de informații americane, citate de BBC.

Cu toate acestea, trupele Moscovei au fost atât de slăbite de lupte, încât oficialii americani apreciază că acestea sunt capabile să avanseze lent, informează Mediafax.

Aceasta înseamnă că războiul ar putea dura mult timp, spune directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines.

UPDATE 10.00: Putin neagă orice responsabilitate a Rusiei în atacul de la Kremenciuk: Armata noastră nu lovește niciun loc de infrastructură civilă

Președintele rus Vladimir Putin a negat miercuri responsabilitatea armatei ruse pentru un atac care, potrivit Kievului, a ucis cel puțin 18 persoane într-un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, Ucraina, scrie AFP.

„Armata noastră nu lovește niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilitățile de a ști unde se află ceea ce este”, a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă în capitala turkmenă Ashgabat.

UPDATE 09.15: Serviciile de informații americane au trei scenarii de război în Ucraina: ‘Imaginea rămâne destul de sumbră’

Directorul american al Serviciului Național de Informații, Evryl Haines, a declarat că președintele rus Vladimir Putin încă intenționează să ocupe cea mai mare parte a Ucrainei, iar imaginea războiului rămâne „destul de sumbră”, informează The Guardian.

Ea a spus că agențiile americane de informații iau în considerare trei scenarii posibile.

    1. Cel mai probabil dintre ele este un conflict dificil, în timpul căruia trupele ruse obțin doar un oarecare succes, dar nu un „progres către obiectivul lui Putin”.
    2. Alte două scenarii includ un progres major al Federației Ruse și
    3. al succesului Ucrainei în stabilizarea liniei frontului, obținând în același timp mici succese, posibil în apropierea Hersonului ocupat și a altor zone din sudul țării.

UPDATE 07.55: Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum trilateral, deschizând calea spre aderarea celor două țări nordice la NATO

Acordul implică ca Finlanda și Suedia să-și ridice embargoul asupra armelor , să își modifice legile privind terorismul, să sprijine Turcia în conflictul său cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (YKK) și să nu mai susțină Forțele de Protecție a Poporului (YPG), afiliată siriană a partidului.

UPDATE 07.30: Ministerul rus al Apărării a susținut că incendiul din centrul comercial din Kremenciuk a fost cauzat de „detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale”. Nu au fost oferite dovezi care să susțină afirmația. Liderii G7 au numit greva drept „crimă de război” și au condamnat-o drept „atac abominabil” .

UPDATE 07.00: SUA își vor spori prezența militară în toată Europa, deoarece NATO a convenit asupra unei „schimbi fundamentale” în răspunsul său la invazia Rusiei în Ucraina.

 

Comentarii
  • Pai rusnacii si au dat seama ca mor ca prostii sa apere o stanca,o vor simti din nou cat de curand cand va intra in functie artileria de distanta trimisa de NATO

Adauga un comentariu