Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Forțele ruse au capturat așezări de lângă Lysychansk și Sievierodonetsk

Publicat: 22 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Armata ucraineană a declarat că a lansat atacuri aeriene asupra insula Zmiinyi, cunoscută și sub numele de Insula Șerpilor, provocând „pierderi semnificative” forțelor ruse. Informațiile nu au putut fi verificate independent.

Rușii susțin că au cucerit mai multe localități din zona orașelor Lysychansk și Sievierodonetsk.

UPDATE 23.20: Parlamentul ucrainean a aprobat și ratificat Convenția de la Istanbul

Parlamentul ucrainean a aprobat și ratificat Convenția de la Istanbul, un tratat privind drepturile omului care vizează prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, potrivit The Guardian. Marți, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat o lege prin care a ratificat Convenția de la Istanbul, o acțiune care a fost descrisă ca fiind „un moment istoric pentru Ucraina… care susține politica de egalitate de gen”.

UPDATE 22.45: 34.230 de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina

34.230 de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citează Nexta. Potrivit acestor date, în ultima zi, acest număr a crescut cu 130.

UPDATE 22.20: Procuratura Generală a Rusiei a lansat o serie de dosare penale sub articolul „discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse”

Procuratura Generală a Rusiei a lansat o serie de dosare penale sub articolul „discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse” și a inclus o listă de „mijloace de informare în masă inacceptabile”, relatează publicația belarusă NEXTA.

UPDATE 21.40: Rusia simulează atacuri cu rachetă vizând ţinte în ţările baltice, acuză Estonia

Estonia a acuzat miercuri Rusia de faptul că desfăşoară acţiuni care pot provoca o escaladare a tensiunilor, odată cu apropierea unui summit NATO, săptămâna viitoare, inclusiv simulări de tiruri cu rachetă şi încălcări ale spaţiului eston aerian, relatează News.ro citând AFP.

UPDATE 21.15: Forţe proruse anunţă că sunt pe cale să încercuiască Lîsîceanskul şi Severodoneţkul

Forţe ucrainene care apără oraşele Lîsîceansk şi Severodoneţk sunt pe pucntul de a fi încercuit, după săptămâni de confruntări armate, susţine miercuri, la televiziunea rusă, un reprezentant separatst prorus, locotenent-colonelul Andrei Marociko, relatează News.ro care citează AFP.

UPDATE 20.40: Ursula von der Leyen a făcut apel la liderii europeni „să fie la înălţime” și să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut apel la liderii europeni „să fie la înălţime” și să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul Consiliului European de pe 23-24 iunie.

UPDATE 20.00: Poliția din Miami a lansat un program de buy-back pentru arme pe care vrea să le predea Forțelor Armate ale Ucrainei

Poliția din orașul însorit a oferit 50 de dolari pentru pistoale, 100 de dolari pentru puști de vânătoare și 150 de dolari pentru puști mai puternice precum AK-47 sau AR-15. Polițiștii nu au întrebat oamenii de unde provin armele iar americanii au fost bucuroși că au putut să ajute la înarmarea trupelor ucrainene, cu toate că mai multă lume a privit cu scepticism programul lansat de poliția din Miami.

UPDATE 19.20: SUA sunt văzute ca fiind mai demne de încredere de către aliații lor de la războiul din Ucraina

Statele Unite sunt considerate mai demne de încredere de către populația din țările aliate de la invazia rusă în Ucraina, în timp ce imaginea deja negativă a Rusiei s-a prăbușit și mai mult, potrivit unui sondaj internațional publicat miercuri și citat de AFP.

UPDATE 18.30: Criza cerealelor: Kievul neagă orice progres concret în Marea Neagră

Ucraina a declarat miercuri că nu s-a înregistrat niciun progres concret în problema cerealelor blocate în porturile sale din cauza invaziei rusești, după declarațiile optimiste ale Ankarei, potrivit AFP.

UPDATE 18.00: Rusia denunță „retorici periculose” ale SUA și UE privind blocada Lituaniei în cazul Kaliningrad

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad. Interdicția impusă de Lituania nu este o blocadă, apreciază Comisia Europeană, ci mai degrabă inspecţii „specifice” şi „proporţionale” efectuate de țara baltică, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene, relatează agenţia EFE.

UPDATE 17.30: Presa din Ucraina: România, printre principalele țări prin care ajung transporturile militare din SUA. „Merită o recunoaștere mai mare”

Sprijinul oferit Ucrainei de România, de autorități dar și de cetățenii români, merită o recunoaștere mai mare, scrie, miercuri, Kyiv Post, care face un rezumat al principalelor forme de sprijin acordate de țara noastră Ucrainei invadate de ruși.

UPDATE 16.45: Berlinul se ține de cuvânt – cele mai puternice arme grele din inventarul Bundeswehr au ajuns în Ucraina. Ministrul ucrainean al Apărării exultă

Obuziere autopropulsate germane au ajuns în Ucraina, în prima livrare de arme grele promisă de Berlin, a declarat ministrul ucrainean al apărării, citat de Reuters. Ucraina a solicitat Occidentului să trimită artilerie, deoarece țara a rămas fără muniție pentru arsenalul său existent din epoca sovietică, depășit de cel al Rusiei.

„Avem reaprovizionare!…Panzerhaubitze 2000 germane cu echipaje ucrainene instruite s-au alăturat familiei artileriei ucrainene”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pe rețelele de socializare.

UPDATE 15.25: Joe Biden susține că războiul din Ucraina ar putea deveni un joc de așteptare

Preşedintele american Joe Biden afirmă, în timp ce se pregăteşte să se întâlnească cu aliaţii din Europa, că nu se teme de fracturarea alianţei occidentale. El susţine că războiul din Ucraina ar putea deveni ”un joc de aşteptare”, transmite CNN.

Joe Biden spune că nu se teme de fracturarea alianţei occidentale pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina avansează, dar a avertizat asupra unui conflict prelungit şi a precizat că va discuta cu aliaţii despre calea de urmat la Summitul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid, informează News.ro.

UPDATE 14.30: Flash mob ‘patriotic’ în Republica Daghestan: oi vopsite cu litera Z, plimbate pe străzi în semn de susținere pentru Rusia

Ministerul Agriculturii din Republica Daghestan a organizat un flash mob „patriotic” creativ! Mai multe oi au fost marcate cu litera „Z” și au fost plimbate pe străzi, informează Nexta.

Litera „Z” a fost folisită la început de Rusia pentru a marca invazia în Ucraina. Într-un mesaj publicat pe 2 martie pe Twitter, Statul Major al Armatei Ucrainene anunţă că litera „Z” a fost folosită de ruşi pentru forţele lor militare care agresează Ucraina dinspre est. „Z” într-un pătrat este utilizat pentru forţele ruse din Crimeea, „O” pentru forţele ruse din Belarus, „V” pentru forţele navale şi „X” pentru „kadîrovţi”, membrii organizaţiei paramilitare a liderului cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Vladimir Putin.

UPDATE 13.30: Lovitură spectaculoasă a Ucrainei în Rusia: Au trimis o dronă într-o misiune kamikaze asupra rafinăriei lui Medvedciuk

Imagini apărute pe rețelele de socializare sugerează că armata ucraineană a sacrificat o dronă – ce pare a fi un mode produs domestic de tipul PD-1 – pentru a lovi rafinăria Novoshakhtinsk de pe teritoriul rusesc, aflată aproape de graniță.

UPDATE 12.30: Incendiu puternic la o rafinărie din Rusia, aproape de granița cu Ucraina: mai multe drone au zburat în zonă

Un incendiu a mistuit miercuri o parte din rafinăria rusă Novoshakhtinsk, la doar 8 kilometri de granița cu Ucraina, după ce drone au fost observate zburând deasupra uzinei petroliere, scrie Reuters. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat o dronă care zbura spre rafinărie înainte ca o minge mare de flăcări și fum negru să urce pe cerul de vară, informează News.ro. TASS a citat o sursă neidentificată din cadrul autorităților locale care a declarat că una dintre drone s-a prăbușit într-o unitate de transfer de căldură de la rafinărie.

UPDATE 11.30: De unde ar putea Vladimir Putin să lanseze arma nucleară 

Vladimir Putin ar putea detona, demonstrativ, o armă nucleară tactică în Marea Neagră, sau ar putea ţinti chiar capitala Kiev, pentru a elimina dintr-o singură lovitură conducerea întregii ţări, consideră jurnalistul de investigaţie Eric Schlosser. O altă posibilă ţintă ar putea fi un obiectiv militar greu de cucerit. Nu este exclus nici atacul asupra unui oraş ucrainean, pentru a provoca cât mai multe victime în rândul civililor, susţine expertul într-o analiză publicată de „The Atlantic”. Potrivit unor experţi ruşi, citaţi de jurnalist, aceste arme nucleare „tactice” cu rază scurtă de acţiune sunt depozitate în aproximativ 12 silozuri nucleare.

UPDATE 10.30: Ucraina a arestat un oficial de rang înalt și un mare afacerist care spionau pentru Rusia

Ucraina a reținut un oficial de rang înalt din guvernul de la Kiev și un mare afacerist suspectați că fac parte dintr-o rețea rusească de spionaj, a anunțat marți Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Reuters.

SBU nu i-a numit pe cei doi suspecți, dar a spus că este vorba despre un oficial de rang înalt al Secretariatului Cabinetului de Miniștri și de un șef de departament de la Camera Comerțului și Industriei, un grup de lobby din domeniul afacerilor.

UPDATE 09.00: SUA l-au desemnat pe „Vânătorul de naziști” să investigheze crimele de război comise de ruși în Ucraina

Fostul director al Biroului pentru Investigații Speciale din Departamentul american al Justiției, care a fost responsabil de identificarea și deportarea criminalilor de război naziști, va conduce o echipă de investigații a crimelor de război petrecute în Ucraina, transmite publicația americană The Hill.

Departamentul pentru Justiție a anunțat într-un comunicat emis marți că Eli Rosenbaum, care a lucrat în departament timp de 36 de ani, va conduce Echipa tragerii la răspundere pentru crime de război, care se va concentra pe crime de război și atrocități comise în timpul invaziei ruse din Ucraina.

UPDATE 07.55: Rușii au cucerit mai multe localități

Forțele ruse au capturat mai multe așezări în apropierea orașelor de est, aflate în conflict, Lysychansk și Sievierodonetsk. Șeful administrației militare a districtului Sievierodonețk, Roman Vlasenko, a declarat că satul din prima linie Toșkivka nu a fost sub control ucrainean de luni. Forțele ruse au capturat, de asemenea, Pidlisne și Mala Dolyna, situate la sud-vest de Sievierodonetsk, și au avut succes în apropierea așezării Hirske din Luhansk.

UPDATE 07.30: Situația militară a ucrainienilor este una dificilă

Situația militară pentru apărătorii Ucrainei din estul Donbasului este „ extrem de dificilă ”, spun oficialii. Se crede că aproximativ 568 de civili sunt găzduiți în uzina chimică Azot din Sievierodonetsk, deoarece atacurile rusești s-au intensificat în efortul de a captura Sievierodonețk și Lysychansk. Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a spus că Lysychansk a fost bombardat „în masă”.

UPDATE 07.00: Bombardamente pe Insula Șerpilor

Armata ucraineană a declarat că a lansat atacuri aeriene asupra insula Zmiinyi, cunoscută și sub numele de Insula Șerpilor, provocând „pierderi semnificative” forțelor ruse. Comandamentul operațional de sud al armatei a declarat că a folosit „lovituri direcționate cu folosirea diferitelor forțe” pe insulă. Operațiunea militară „continuă”, a adăugat acesta.

Adauga un comentariu