Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Forțele rusești au bombardat peste 40 de localități din Donbas

Publicat: 26 mai 2022
Război în Ucraina, ziua 114

​Forțele ruse au bombardat peste 40 de localități din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, amenințând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinși în calea invaziei lor, aflată acum în a 92-a zi.

UPDATE 23.00: Rusia spune că a confiscat centrala nucleară din Zaporojie din motive de siguranță

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că trupele ruse au confiscat centrala nucleară Zaporojie din Ucraina pentru a-i proteja combustibilul și materialele nucleare. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa, generând mai mult de jumătate din energia nucleară a Ucrainei și 20% din totalul furnizării de energie electrică a țării.

UPDATE 22.30: Putin către Dragi: Moscova va ajuta la „depășirea crizei alimentare” dacă sancțiunile vor fi ridicate

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este gata să ajute la „depășirea crizei alimentare” provocată de blocarea cerealelor ucrainene și rusești din cauza conflictului în curs, cu condiția ca sancțiunile împotriva Moscovei să fie ridicate, scrie AFP.

UPDATE 21.50: Prețul mondial al petrolului a atins maximul ultimelor două luni

Prețul mondial al petrolului a atins maximul ultimelor două luni, la peste 117 dolari, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina continuă

UPDATE 21.30: Ministerul rus al Apărării a declarat că navele civile pot folosi în siguranță portul din Marea Azov, în orașul ucrainean ocupat Mariupol

Ministerul rus al Apărării a declarat că navele civile pot folosi în siguranță portul din Marea Azov, în orașul ucrainean ocupat Mariupol, deoarece a eliminat pericolul reprezentat de mine, potrivit The Guardian. Ministerul a declarat ieri că forțele rusești au finalizat înlăturarea minelor din port și din apele din apropiere.

UPDATE 20.30: Volodimir Zelenskiy, a mulțumit Finlandei pentru sprijinul acordat în timpul unei vizite surpriză a prim-ministrului finlandez, Sanna Marin

Asistența militară a Finlandei este „foarte valoroasă”, a scris Zelenski pe Facebook după discuțiile cu Marin, adăugând: Armele, politica de sancțiuni și unitatea partenerilor noștri în problema aderării Ucrainei la UE – iată ce poate oferi forță în apărarea țării noastre, potrivit The Guardian.

UPDATE 19.34: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit cu premierul Italiei, Mario Draghi, într-o convorbire telefonică în această după-amiază

Într-o declarație după convorbire, Roma a precizat că cei doi au discutat despre situația din Ucraina, despre criza alimentară și despre impactul acesteia asupra țărilor sărace. Nu au fost oferite alte detalii despre convorbire, potrivit The Guardian.

UPDATE 19.20: Forțele ruse au pierdut în jur de 1.000 de tancuri 

Forțele ruse au pierdut în jur de 1.000 de tancuri până acum în războiul din Ucraina, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

UPDATE 19.00: Cel mai temut general rus spune că războiul din Ucraina ar putea dura între 5 și 10 ani

​General-colonelul Vladimir Șamanov, poreclit „măcelarul Ceceniei” chiar de către alți generali ruși, afirmă că „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura între 5 și 10 ani, relatează televiziunea rusească RBC.

UPDATE 18.30: Rușii intensifică atacurile împotriva forțelor ucrainene depășite numeric din Donețk și Lugansk

Forțele ruse aplică o gamă largă de arme pe mai multe fronturi din estul Ucrainei, în timp ce încearcă să distrugă apărările ucrainene încăpățânate, care sunt depășite numeric, potrivit oficialilor ucraineni.

UPDATE 17.50: Armata Rusiei a obținut câștiguri în estul Ucrainei, după ce și-a concentrat acolo cea mai mare parte a forțelor

Armata Rusiei a obținut câștiguri în estul Ucrainei, după ce și-a concentrat acolo cea mai mare parte a forțelor, punând armata ucraineană sub o presiune mai mare decât oricând, iar bătălia pentru Donbas ar putea decide soarta invaziei ruse, scrie BBC. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că rușii ar putea ucide până la 100 de soldați ucraineni pe zi în Donbas. El a descris condițiile din estul Ucrainei ca fiind extrem de dificile, în ciuda faptului că unele dintre cel mai bine pregătite forțe sunt deja mobilizate în est pentru războiul de opt ani cu separatiștii susținuți de ruși.

UPDATE 17.20: Țările NATO s-au înțeles tacit să nu furnizeze Ucrainei tancuri 

Între ţările membre NATO ar exista o „înţelegere tacită” de a nu furniza tancuri moderne de fabricaţie occidentală Ucrainei pentru a evita ca Rusia să considere aceasta drept o „provocare” sau o intervenţie activă în război, transmite postul german ARD, citat joi de EFE și Agerpres.

UPDATE 16.40: Putin amenință țările ‘jandarm’ care îngheață activele Rusiei: ‘Furtul bunurilor altor oameni nu a adus niciodată pe nimeni la bine’

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat că furtul proprietatilor altcuiva nu a dus niciodata la bine, mai ales la cei care o fac. Declarația a fost făcută în condițiile în care vorbea despre înghețarea activelor rusesti de catre tarile occidentale.

„Încălcarea regulilor, normelor în domeniul finanțelor internaționale, a comerțului nu duce la nimic bun. Și în cuvinte simple, acest lucru nu va duce decât la probleme pentru cei care o fac”, a spus Putin, vorbind în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic Eurasiatic, relatează Interfax.

UPDATE 15.30: Turcia discută cu Rusia şi Ucraina deschiderea unui coridor pentru exportul de cereale

Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi un înalt oficial turc. Peste 20 de milioane de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate.

UPDATE 14.15: Kremlinul se aşteaptă ca Ucraina să-şi asume ”situaţia reală” şi să accepte cererile Rusiei

Rusia se aşteaptă ca Ucraina să conştientizeze „situaţia reală” care se creează în prezent pe teren şi, prin urmare, să accepte cererile Moscovei de a negocia o încetare a focului, a declarat joi Kremlinul, citat de EFE şi Interfax.

UPDATE 13.01: Die Zeit – Membrii NATO refuză să trimită avioane și tancuri Ucrainei, de teama Rusiei

Cotidianul german Die Zeit, care citează surse militare, arată faptul că membrii NATO au ajuns la o înțelegere informală și nu vor trimite avioane și tancuri în Ucraina.

UPDATE 11.32: Anthony Blinken anunță că SUA, Marea Britanie și UE bat palma și trimit cei mai bun specialiști la Procuratura Ucrainei

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunţat lansarea unui nou grup comun alcătuit Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA cu scopul de a sprijini eforturile Procuraturii Generale a Ucrainei de documentare a crimelor de război şi a altor atrocităţi comise în Ucraina, relatează CNN.

UPDATE 10.30: Rușii țin prizonieri 8.000 de ucraineni în Donbas

Ziua 92 a războiului din Ucraina este în desfășurare. Armata ucraineană spune că 40 de orașe din regiunea Donbas sunt sub bombardamentele continue ale rușilor. Armata rusă vrea să cucerească un obiectiv militar cheie, Sievierodonețk și lansează mortare de la margine orașului. Armata ucraineană spune că a respins 10 atacuri și a distrus tancuri și drone rusești.

UPDATE 9.30: Schimbare majoră de poziție a bloggerilor militari ruși care erau vehement pro-Kremlin

Unii bloggeri militari pro-ruși de pe Telegram au continuat să critice Kremlinul pentru tratamentul oribil aplicat militarilor mobilizați cu forța din „Republicile Populare” Donețk și Lugansk (DNR și LNR) – ceea ce contrazice propaganda privind „progresul operațiunii militare speciale”, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare privind invazia.
Adauga un comentariu