Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman

Publicat: 02 oct. 2022
Război în Ucraina Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman
Război în Ucraina, ziua 221

Război în Ucraina, ziua 221. Mii de soldaţi ruşi au primit ordin de retragere după ce au fost încercuiţi de ucraineni în zona oraşului Lyman. După înfrângerea ruşinoasă, Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei şi aliatul lui Vladimir Putin, a cerut o lovitură nucleară „de randament scăzut” în Ucraina.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ruşii s-au retras din oraşul Lyman, după ce au fost înconjuraţi
  • Liderul cecen Ramzan Kadîrov susţine folosire armei nucleare în Ucraina
  • Turcia nu recunoaşte anexarea teritoriilor din Ucraina
  • Şeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit de ruşi
  • Rusia se opune prin veto unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care condamna anexarea

UPDATE 21.11: Recucerirea unui oraş de pe teritoriul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat anexat la Rusia demonstrează că ucrainenii înregistreze succese şi că ei pot respinge forţele ruse, a declarat astăzi Secretarul General al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, informează Reuters.

„Am văzut că ei (ucrainenii) au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează Kievului”, a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru NBC.

UPDATE 18.14: Președinții Franței și Ucrainei, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, au avut o convorbire telefonică, duminică, despre situația de pe front, iar Macron a promis, în continuare, sprijinul Franței pentru ca Ucraina să își redobândească suveranitatea.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat, în convorbirea telefonică avută, duminică, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, condamnarea fermă a anexării ilegale de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

Macron a reafirmat hotărârea Franței de a ajuta Ucraina să își redobândească suveranitatea deplină și integritatea teritorială și de a colabora cu partenerii săi europeni în ceea ce privește noile sancțiuni, potrivit Palatului Élysée.

Cei doi președinți au discutat și cu privire la situația din Zaporojie, care rămâne foarte îngrijorătoare.

Președintele francez a condamnat arestarea de către forțele rusești a directorului uzinei nuclearea din Zaporojie.

Cei doi președinți au subliniat necesitatea urgentă, pe termen foarte scurt, de a permite rotația personalului ucrainean care asigură funcționarea și siguranța instalațiilor. De asemenea, președintele Macron și-a reiterat angajamentul față de suveranitatea ucraineană asupra uzinei.

UPDATE 17.33: Reprezentanţii Dumei de Stat vor putea merge la război, în Ucraina, doar pe bază de voluntariat. Proiectul de lege al partidului Rusia Unită prevede că parlamentarii nu vor primi salariu şi, mai mult, îşi vor plăti singuri şederea în Ucraina.

UPDATE 16.28: Într-un scurt videoclip pe canalul său Telegram, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că orașul cheie Lyman a fost „eliberat complet” de forțele ruse, scrie The Guardian.

UPDATE 14.50: Papa Francisc a făcut astăzi un apel către președintele rus Vladimir Putin să oprească „această spirală a violenței și a morții” în Ucraina, informează Reuters.

Într-un discurs rostit în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a făcut un apel „în numele lui Dumnezeu” pentru încetarea conflictului și a spus că este „absurd” ca lumea să riște un conflict nuclear.

„Apelul meu se adresează în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească această spirală de violență și moarte, chiar și din dragoste pentru propriul popor”, a spus Papa.

„Pe de altă parte, îndurerat de suferința enormă a populației ucrainene în urma agresiunii pe care a suferit-o, adresez un apel la fel de plin de speranță președintelui Ucrainei pentru a fi deschis la orice propunere serioasă de pace”, a mai spus el.

UPDATE 12.32: Forțele armate ucrainene și-au actualizat estimarea privind numărul militarilor ruși uciși până acum în război.

Potrivit The Guardian, forțele armate ucrainene susțin că aproximativ 60.110 soldați ruși au fost uciși și 2.377 de tancuri au fost distruse.

Conform aceleiași surse, Moscova a pierdut numai în ultimele 24 de ore 500 de soldați, suferind cele mai mari pierderi în Kramatorsk și Bakhmut.

UPDATE 11.55: Ministerul britanic al Apărării arată că pierderea oraşului Lyman de către invadatori a dus la escaladarea criticilor la adresa conducerii militare a Federaţiei Ruse, întrucât acesta se află în regiunea Doneţk, pe care Putin doreşte să o anexeze.

UPDATE 10.00: Aproximativ 5000 de soldaţi ruşi s-au retras din zona oraşului Lyman, situat în regiunea Donețk din estul Ucrainei, la aproape 160 de kilometri sud-est de Harkov, al doilea cel mai mare oraș ucrainean, după ce au fost înconjuraţi de forţele armate ucrainene.

 
Comentarii
  • Articol scris după ureche , cei peste 5000 de ruzzi care sunt încercuiți se predau ori mor !, au fost vreo 20.000 cînd sa decis retragerea , ăștia peste 5.000 nu au mai apucat , vor fi folosiți ca prizonieri la schimb, orașul Liman este eliberat de ieri deja , acum sunt vînați okupanzzii prin toate vizuinele și pădurile din prejur

Adauga un comentariu