Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Discursul lui Putin oferă indicii puține despre pașii următori

Publicat: 09 mai 2022
Lumea așteaptă discursul lui Putin, când Rusia marchează Ziua Victoriei

Vladimir Putin urmează să prezide o paradă militară uriașă la Moscova, care marchează victoria asupra naziștilor în al Doilea Război Mondial Sărbătoarea anuală a căpătat o semnificație suplimentară pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina se prelungește.

UPDATE 20.35: SUA au informații cum că trupe rusești refuză să respecte ordinele în Donbas – oficial al apărării

SUA au „informații anecdotice” (informații bazate pe relatări) cum că miilitari ruși și ofițeri de diferite grade, chiar până la nivelul batalionului, refuză să respecte ordinele de a avansa în noua ofensivă din Donbas în Ucraina, potrivit unui înalt oficial american al apărării, relatează CNN.

UPDATE 19.40: Ce cred rușii care au participat la parada de Ziua Victoriei de la Moscova despre războiul din Ucraina

Sute de mii de moscoviți au mărșăluit luni pentru a-și aminti de victimele războiului împotriva Germaniei naziste. Și în acest an, mulți cred că Rusia luptă din nou împotriva fascismului, de data aceasta în Ucraina, potrivit unui reportaj AFP.

UPDATE 19.20: Washingtonul suspendă pentru un an tarifele vamale pentru oțelul ucrainean

Statele Unite au decis să suspende timp de un an tarifele pentru oțelul importat din Ucraina pentru a susține exporturile din țara devastată de războiul condus de Rusia începând cu 24 februarie, a anunțat luni Departamentul Comerțului, citat de AFP.

UPDATE 18.50: Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reuniune specială pentru „crimele de război comise de Rusia”

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va organiza o sesiune specială în această săptămână, ca răspuns la „crimele de război comise de Rusia” în Ucraina, inclusiv după rapoartele despre victimele în masă din Mariupol, relatează AFP și Reuters.

UPDATE 18.20: Comisia Europeană ar putea emite recomandarea privind calitatea de țară candidată UE a Ucrainei în iunie

Comisia Europeană vizează să emită o recomandare privind gradul de conformare a Ucrainei cu criteriile necesare de aderare la Uniunea Europeană în iunie, potrivit unei postări a președintei Urusla von der Leyen.

UPDATE 17.50: România, între cele treisprezece state membre UE care se opun modificării tratatelor

Treisprezece state UE, printre care și România, se opun lansării unei proceduri de modificare a tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Ursula von der Leyen pentru a eficientiza Uniunea, relatează AFP.

UPDATE 17.10: Macron propune crearea unei noi ”comunități europene”, paralelă cu UE, la care să poată adera rapid și Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a propus luni crearea unei „comunități politice europene” care ar putea permite tuturor țărilor din afara Uniunii Europene, în special Ucrainei, de a se alătura, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura „zeci de ani”, relatează Reuters și AFP.

UPDATE 16.20: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere „măsuri imediate” pentru a debloca porturile Ucrainei pentru exporturile de grâu

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere „măsuri imediate” pentru a debloca porturile Ucrainei pentru exporturile de grâu.

„Este important să prevenim o criză alimentară în lume cauzată de acțiunile agresive ale Rusiei. Trebuie luate măsuri imediate pentru deblocarea porturilor ucrainene pentru exporturile de grâu”, a scris Zelenski pe Telegram, în timpul vizitei la Odesa a președintelui Consiliului European, conform The Guardian.

UPDATE 15.58: Șeful Consiliului European, aflat la Odesa, nevoit să se adăpostească de atacurile cu rachete lansate de ruși

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost nevoit să se adăpostească în timpul vizitei sale la Odesa din cauza unui atac cu rachete lansat de forțele ruse, potrivit unui oficial european citat de BBC.

UPDATE 15.20: Adjunctul comandantului Forţelor navale ucrainene a fost ucis

Colonelul Igor Bedzai, adjunctul comandantului Forţelor navale ucrainene, a fost ucis în luptă, informează agenţia ucraineană de stat Ukrinform, preluată de Xinhua.

UPDATE 14.30: Rușii au bombardat Odesa cu rachete lansate din Crimeea, de Ziua Victoriei

Un tir cu rachete rusești asupra regiunii Odesa a fost semnalat, luni, de armata ucraineană. Potrivit Kievului, patru rachete de croazieră Onyx, de înaltă precizie, au lovit zona situată în sudul Ucrainei.

UPDATE 14.00: Vladimir Putin a omis să spună că în Ucraina există o operațiune militară specială

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la o paradă militară uriașă din Piața Roșie a Moscovei că trupele din estul Ucrainei „apără patria-mamă”

UPDATE 13.30: Vicepremierul rus Iuri Borisov sfidează predicțiile Pentagonului: Rusia are suficiente muniții și rachete să încheie misiunea din Ucraina

Rusia are suficiente rachete şi muniţii de înaltă precizie pentru a aduce la îndeplinire sarcinile care au fost trasate forţelor armate ale ţării, a declarat luni vicepremierul rus Iuri Borisov, informează Interfax şi Reuters. Un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat în luna martie că Federaţia Rusă, care a trimis mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială”, nu are suficiente muniţii ghidate de mare precizie.

UPDATE 13.10: Soldaţii ruşi au capturat un camion ce transporta ajutoare din România pentru ucraineni

Soldații ruși au capturat un camion cu ajutoare, care venea din România. Militarii au furat toată încărcătura din vehicul, mai precis, alimente și medicamente pentru ucraineni. Din fericire, șoferul a scăpat cu viață pentru că era român.

UPDATE 11.45: Ucrainenii au suferit o înfrângere usturătoare în Lugansk: Militarii s-au retras din Popasna, oraş capturat de trupele ruse

Trupele ruse au capturat orăşelul Popasna, din estul Ucrainei, după săptămâni întregi de lupte, au anunţat surse ucrainene, citate duminică de dpa.

„Din nefericire, trupele noastre s-au retras oarecum din Popasna, pentru că oraşul a fost bombardat mai bine de două luni”, a declarat duminică guvernatorul din Lugansk, Serhii Gaidai, într-un interviu televizat, potrivit agenţiei de presă Unian.

UPDATE 10.45: Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru Rusia: „Armata rusă nu ar fi ea însăşi dacă nu ar ucide” – VIDEO

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru data de 9 mai, în contextul sărbătoririi victoriei Rusiei asupra Germaniei naziste, a acuzat Rusia că „a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial”.

UPDATE 09.35: Vladimir Putin va conduce festivităţile din cadrul paradei de Ziua Victoriei – LIVE VIDEO

Președintele Vladimir Putin va conduce festivitățile de aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste. Luni, 9 mai, în timp ce forțele armate rusești luptă împotriva ucrainenilor într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, poporul rus ia parte la marea parada de la Moscova.

UPDATE 9.00: Rusia suplimentează forțele din Marea Neagră – Încă opt nave grele ppregătite să lovească Ucraina

Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară 6 nave şi 2 submarine în apropierea Ucrainei în Marea Neagră, notează The Kiev Independent, potrivit news.ro.

UPDATE 08.30: Aproximativ 60 de persoane au murit după ce o bombă a lovit o școală din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 08.00: Există speculații că Putin ar putea folosi ocazia pentru a face un anunț major legat de invazie

UPDATE 07.30: Sărbătorile Zilei Victoriei în desfășurare la Vladivostok

În discursul său de duminică de Ziua Victoriei, președintele Ucrainei Zelensky a spus că Rusia reproduce atrocitățile naziste.

UPDATE 07.00: Kremlinul spune că vor avea loc parade în 28 de orașe rusești, care implică 65.000 de oameni, 2.400 de articole de echipament militar și peste 400 de avioane.
Adauga un comentariu