Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Zeci de militari ruși au fost uciși, în ultimele ore, iar multe echipamente ale armatei ruse au fost distruse

Publicat: 06 mai 2022

Încă o zi de război în Ucraina. Forțele armatei ruse atacă necontenit orașul Mariupol. ONU a declarat faptul că se ia in considerare o a treia rundă de evacuări a civililor din uzina Azovstal.

UPDATE 21.34: Cancelarul german Olaf Scholz s-a adresat națiunii: ,,Putin nu va câștiga acest război”

Cancelarul german Olaf Scholz spune, la celebrarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, că Putin nu va câștiga războiul.

UPDATE 14.00: Rusia cheltuie aproape un miliard de dolari pe zi în războiul cu Ucraina

Invazia Rusiei este acum la a treia lună, iar susţinerea ofensivei militare necesită aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi, a declarat Sean Spoonts, redactor-şef al SOFREP, axat pe ştirile militare, pentru Newsweek.

UPDATE 12.40: Niciun cetăţean ucrainean nu a depus, în ultimele 24 de ore, cerere de azil în România

Niciun cetăţean ucrainean nu a depus cerere de azil, în ţara noastră, în ultimele 24 de ore, informează duminică Ministerul Afacerilor Interne.

UPDATE 11.00: Zeci de militari ruși au fost uciși, în ultimele ore, iar multe echipamente ale armatei ruse au fost distruse

Forţele ucrainene au distrus 80 de ocupanţi şi zece unităţi de echipament militar rusesc în sudul Ucrainei la 7 mai, susţine Comandamentului Operaţional Sud, transmite Ukrinform.

8 mai 2022


UPDATE 20.20: Vicepremierul Ucrainei: Toţi civilii femei, bătrâni şi copii au fost evacuați din Azovstal

Toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene, asediate de forţele ruse în oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, informează Reuters.

UPDATE 16.20: Patru rachete rusești au lovit Odesa

Rusia a tras sâmbătă patru rachete de croazieră asupra orașului Odesa din sudul țării, potrivit administrației militare regionale ucrainene, conform CNN.

UPDATE 13.35: Atac cu drone în Vărăncău, în Transnistria, la 5 km de granița cu Ucraina

Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută, informează EFE.

UPDATE 12.00: Mișcare neașteptată a rușilor în apropiere de Harkov, dezvăluită de ucraineni

Armata ucraineană semnalează că trupele ruse au început să distrugă poduri pentru a încetini o contraofensivă a Kievului în nord-est.

7 mai 2022


Dacă tocmai ni te alături, iată o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat astăzi:

  • ONU a spus că va urmări să evacueze mai mulți civili din Mariupol după ce 500 de persoane au fost mutate în siguranță din oraș joi.
  • Șeful ONU, António Guterres, a spus că este imperativ să scoatem oamenii din „aceste peisaje infernale”
  • Ucraina a declarat că Rusia continuă să bombardeze uzina de oțel Azovstal din Mariupol, unde cel puțin 200 de civili au fost adăpostiți cu ultimii apărători ai orașului. Armata ucraineană a spus că trupele ruse atacau fabrica pentru a încerca să preia controlul asupra acesteia
  • Eforturile de la Azovstal au venit la costul personalului, echipamentului și muniției pentru Rusia, a declarat vineri Ministerul Apărării din Regatul Unit. Pe măsură ce rezistența ucraineană continuă la uzină, pierderile rusești vor continua să creeze și să zădărnicească planurile lor operaționale în Donbas, se spune în comunicat.

UPDATE 21.30: SUA mai dă 17,8 milioane de dolari pentru trimiterea de drone Switchblade în Ucraina

Departamentul american al Apărării va acorda un contract de 17,8 milioane de dolari pentru ca industria să producă și să trimită drone Switchblade în Ucraina, în contextul în care conflictul cu Rusia continuă, a declarat vineri un oficial al Departamentului Apărării, potrivit CNN.

UPDATE 21.00: Președintele american Joe Biden va anunța în următoarele zile un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden va anunța în următoarele zile un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, potrivit a două surse, suma totală urmând să fie de peste 100 de milioane de dolari, potrivit Reuters. Biden urmează să vorbească cu liderii G7 duminică, înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei în Rusia.

UPDATE 20.30: Moscova cere importuri paralele pentru a ocoli restricțiile și a reduce penuria: de la telefoane la mașini

O listă de 100 de categorii de bunuri care pot fi importate fără acordul de proprietate intelectuală a fost publicată vineri de Rusia pentru a eluda restricțiile impuse după invazia sa în Ucraina, potrivit AFP.

UPDATE 20.00: Polonia a strâns peste 1.000 de mărturii privind crimele de război ruse comise în Ucraina

Polonia a strâns peste 1.000 de declaraţii ale martorilor în legătură cu crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, a afirmat vineri un ministru polonez adjunct al justiţiei, în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate în Lituania, relatează Agerpres citând site-ul de știri thenews.pl.

UPDATE 19.20: Aproximativ 70 de nave sunt blocate în porturile maritime ucrainene

Aproximativ 70 de nave sunt blocate în porturile maritime ucrainene, dintre care 6 operează sub pavilion străin la Mariupol, au anunțat ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, și directorul portului maritim comercial Mariupol, Igor Barsky, citați de Unian.

UPDATE 18.40: Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk anunță că vineri a avut loc un nou schimb de prizonieri cu Rusia

Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk anunță că vineri a avut loc un nou schimb de prizonieri cu Rusia, fiind eliberați 41 de ucraineni. Ea precizează că printre cei eliberați se află și un înalt prelat al Bisericii Ortodoxe ucrainene.

UPDATE 18.10: OMS intenţionează să închidă un birou regional al organizaţiei la Moscova

Biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) va examina săptămâna viitoare un proiect de rezoluţie depus de majoritatea ţărilor membre prin care se solicita închiderea unui birou regional specializat al OMS la Moscova, după invazia rusă în Ucraina.

UPDATE 17.29: Zelenski, invitație la Kiev în 9 mai pentru cancelarul german: ‘Nu vă explic semnificația. Înțelegeți de ce!’

Volodimyr Zelensky i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să facă un „pas puternic” și să viziteze Kievul luni – data la care Rusia comemorează victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 17.00: Rusia a atacat combinatul Azovstal chiar când erau evacuați civilii

Batalionul Azov susţine că în timpul unei încetări a focului ”pe teritoriul oţelăriei Azovstal” din Mariupol, forţele ruse au tras cu o armă antitanc asupra unei maşini care încerca să asiste la evacuarea civililor, iar atacul s-a soldat cu moartea unui soldat şi rănirea altor 6, relatează CNN.

UPDATE 15.45: Înarmarea Ucrainei împarte Germania în două: Scriitoarea Herta Muller, printre susținătorii furnizării de arme

Războiul din Ucraina scoate la iveală un clivaj între generații cu privire la lecțiile pe care Germania ar trebui să le tragă din propria istorie de conflicte sângeroase, în timp ce unii dintre cei mai importanți artiști și intelectuali ai țării se pronunță în favoarea sau împotriva furnizării de arme Kievului într-o serie de scrisori deschise, notează The Guardian.

Prima, publicată vineri, săptămâna trecută, în revista feministă Emma, la câteva zile după ce guvernul german a anunțat că va trimite aproximativ 50 de tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard în Ucraina, îl îndeamnă pe cancelarul Olaf Scholz să se abțină de la a contribui direct sau indirect cu alte sisteme de armament greu la conflict.

UPDATE 14.05:Renumit jurnalist rus, urmărit penal pentru discreditarea acțiunii armate din Ucraina

Un renumit jurnalist şi opozant rus, Ilia Azar, a anunţat vineri că este urmărit penal pentru că a criticat ofensiva Moscovei în Ucraina, un nou exemplu al represiunii îndreptate împotriva detractorilor acestei intervenţii militare, relatează AFP și Agerpres. Azar a indicat pe contul său Telegram că face obiectul unor acuzaţii de infracţiuni administrative pentru „discreditarea recurgerii la forţele armate ruse pentru protejarea intereselor Rusiei şi ale cetăţenilor săi şi pentru menţinerea păcii internaţionale”, adăugând că această acuzaţie se bazează pe un mesaj pe care l-a publicat pe Facebook.

UPDATE 13.00: Incredibil de ce fac percheziții: Rușii sunt acuzați că abuzează civilii evacuați din Herson

Civilii care încearcă să părăsească Hersonul ocupat de ruși sunt hărțuiți și blocați de forțele rusești, potrivit oficialilor ucraineni. Bărbații sunt supuși unor „percheziții foarte amănunțite”, în căutarea de tatuaje. Yurii Sobolevskyi, un șef adjunct al consiliului regional Herson, a declarat vineri pentru televiziunea ucraineană: „Ieșirea din oraș a fost complicată. Există câteva cazuri în care oamenii au reușit să iasă, chiar și cu un autobuz, dar majoritatea oamenilor sunt întorși înapoi. Toate intersecțiile sunt blocate”.

UPDATE 12.10: Liderul bielorus Lukașenko se teme de un posibil război nuclear: „Folosirea armelor nucleare este inacceptabilă, pentru că este chiar lângă noi”

Folosirea armelor nucleare în conflictul din Ucraina ar fi „inacceptabilă”, susţine liderul de la Belarus, Aleksandr Lukașenko. Şeful statului bielorus susține în continuare că nu știe dacă Rusia are vreun astfel de plan.

UPDATE 11.30: Civilii evacuați au „traume profunde și cicatrici psihologice” – ONU

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, a povestit emisiunii Today de la BBC Radio 4 despre starea psihologică a persoanelor care au fost evacuate din orașul asediat al Ucrainei Mariupol.

UPDATE 11.00: Avioane de război ucrainene și depozit de muniție distruse – Rusia

Ministerul rus al Apărării spune că rachetele sale au distrus un mare depozit de muniții în orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei.

UPDATE 10.30: Germania trimite artilerie grea în Ucraina

Germania va trimite Ucrainei șapte obuziere autopropulsate, pe lângă cele cinci sisteme de artilerie pe care guvernul olandez le-a promis deja, a declarat ministrul german al apărării Christine Lambrecht.

Guvernul german a fost supus presiunii aliaților europeni pentru că a încetat să furnizeze Ucrainei arme și abia la sfârșitul lunii trecute și-a anunțat prima livrare, cuprinzând tancuri Gepard.

UPDATE 10.10: Încă aproape 500 de civili au fost evacuați din Mariupol, spune Ucraina

Ucraina a declarat că încă aproape 500 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol, din sud-estul orașului, inclusiv unii oameni de la uzina siderurgică Azovstal asediată.

UPDATE 10.00: Informațiile secrete furnizate de SUA Ucrainei ar fi dus la doborârea navei Moskva

Doborârea navei Moskva pare să se fi realizat cu ajutorul Statelor Unite. Amintim că luna trecută, Ucraina a ţintit cu succes, cu rachete de croazieră, preţioasa navă de război a Rusiei. Sursele au declarat că forţele armate ucrainene, care au observat o navă de război rusească în Marea Neagră, au apelat la contactele americane pentru a li se confirma că este vorba despre Moskva.

UPDATE 09.10: Rușii schimbă tot în zona Mariupol. Chiar și semnele de circulație ucrainene sunt înlocuite. Rubla ia treptat locul hrivnei

Autoproclamata Republică Populară Donețk a muncit din greu pentru a schimba semnele rutiere din ucraineană în rusă, în special cele de la intrarea în Mariupol. Ministerul Transporturilor al RPD a promis joi că vor continua lucrările de înlocuire a indicatoarelor rutiere în teritoriile „eliberate”, relatează CNN.

UPDATE 07.30: Putin „își cere scuze” și dorește ca apărătorii Mariupolului să se predea

Vladimir Putin a stabilit condițiile pentru a permite civililor să iasă din oțelăria Mariupol – rezumatul dvs. a ultimelor evenimente din războiul dintre Ucraina și Rusia.

UPDATE 07.00: Piloții voluntari aprovizionează spitalele din Ucraina

Ukraine Air Rescue este un grup de piloți autofinanțați din Germania care zboară cu provizii medicale la granița dintre Ucraina și Polonia și ajută la evacuarea refugiaților în călătoria lor de întoarcere.

PENTRU LIVETEXT DE PE DATA DE 5MAI CLICK AICI
Adauga un comentariu