Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război

Publicat: 14 aug. 2022
Război în Ucraina, ziua 172

Război în Ucraina, ziua 172. Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război, dar oficialii ucraineni sunt „convinși” că vor mai fi descoperite și altele.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski: Ocupatorii încearcă să intimideze oamenii într-un mod extrem de cinic, folosind centrala nucleară Zaporijie
  • Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război
  • Guvernator: Comandamentul armatei ruse părăsește Herson
  • Ucrainenii anunţă noi bombardamente ale ruşilor la Zaporojie, sâmbătă
  • Un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea creditorilor Ucrainei  
  • Autoritățile ucrainene îi acuză pe ruși că „blochează accesul la medicamente” al persoanelor din zonele ocupate
  • Reaprovizionarea rușilor în Herson, blocată
  • Ucrainenii au început să folosească în luptă Sistemele britanice antiaeriene Stormer

UPDATE 20:30: Lucrătorii medicali din Hersonul ocupat sunt obligați să primească salariile în ruble.

Potrivit Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, oamenii Rusiei le cer lucrătorilor din ambulanțe să scrie declarații de consimțământ pentru a lucra sub auspiciile administrației lor, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 20:10: Letonia pregătește un proiect de lege pentru a limita utilizarea limbii ruse

Potrivit ministrului leton al justiției, Janis Bordans, proiectul de lege urmărește să limiteze utilizarea limbii ruse la locul de muncă și în locurile publice, a relatat site-ul leton de știri Delfi.

El a precizat că aproape 75% dintre cetățeni au votat împotriva utilizării limbii ruse ca a doua limbă de stat în cadrul unui referendum din 2012.

UPDATE 18:55: 42 de țări cer Rusiei să își retragă trupele de la centrala nucleară din Zaporojie

La declarație s-au alăturat toți membrii UE, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Georgia, Moldova, Macedonia de Nord și Turcia, potrivit EEAS.

Țările au susținut că controlul Rusiei asupra Centralei Nucleare Zaporojie din Enerhodar, ocupată de Rusia, reprezintă un risc pentru siguranța nucleară. Rusia, care a bombardat constant pozițiile ucrainene de pe teritoriul centralei, a fost acuzată că o folosește ca scut și instrument de șantaj.

UPDATE 18:20: Fost primar acuzat de colaborare cu Rusia în regiunea Harkov.

Potrivit Procuraturii Generale, Volodimir Demchenko, fost primar al orașului Kupiansk din regiune, a devenit șeful guvernului de ocupație rus în comunitatea Petropavlivka din regiunea Harkov.

UPDATE 18:06: Prima navă a Naţiunilor Unite încărcată cu 23.000 de tone de grâu este pregătită să părăsească Ucraina

UPDATE 17:05: Trupele ucrainene au lovit din nou un pod important lângă Herson

Podul Antonivsky, care traversează râul Dnipro, a fost lovit la începutul zilei de 14 august, potrivit Nataliei Humeniuk, purtătoare de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei. Podul a fost lovit în repetate rânduri de armata ucraineană, ceea ce face dificilă traversarea râului de către trupele rusești, potrivit Pravda.ua.

Forțele ucrainene au atacat, de asemenea, un pod de cale ferată din Herson și un pod din apropierea orașului Nova Kahovka din regiunea Herson, a declarat Humeniuk.

UPDATE 16:50: Slovacia neagă că a transferat avioane de luptă MiG-29 către Ucraina

Potrivit ministrului slovac al Apărării, Jaroslav Nad, avioanele vor rămâne în Slovacia până la sfârșitul lunii august. Anterior, presa a relatat că avioanele au fost deja livrate, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 15:46: Instalațiile de depozitare a gazelor din Germania erau pline în proporție de puțin peste 75% vinerea trecută, cu câteva săptămâni mai devreme decât era prevăzut să se ajungă la acest procent, potrivit datelor grupului de operatori europeni GIE, publicate duminică.

Germania se află în faza a doua a unui plan de urgență în trei etape, formulat după reducerea fluxurilor de gaze din Rusia, principalul său furnizor.

Următoarele obiective sunt 85% până la 1 octombrie și 95% până la 1 noiembrie, care sunt incluse într-o serie de prevederi menite să ajute Germania să evite o criză a gazelor în iarna 2022/23.

UPDATE 15:16: Papa Francisc a declarat duminică că războiul din Ucraina a distras atenția de la problema foametei în lume și a cerut ajutor alimentar urgent pentru a evita foametea iminentă din Somalia.

„Oamenii din această regiune, care trăiesc deja în condiții foarte precare, sunt acum în pericol de moarte din cauza secetei”, a spus el în discursul său săptămânal din Piața Sfântul Petru, referindu-se la Cornul Africii.

UPDATE 14:48: Ucraina afirmă că orașul Pisky din regiunea Donețk se află încă sub controlul ei, după ce Rusia a susținut ieri (dar și săptămâna trecută) că l-a cucerit în totalitate.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din est, Serhiy Cherevaty, a declarat pentru publicația Suspilne că în satul Pisky continuă luptele grele.

UPDATE 14:34: Ucraina spune și ea că trupele de invazie riscă să rămână blocate în Herson / Câți soldați ruși sunt pe malul drept la Niprului

UPDATE 14:21: Autoritățile de la Kiev le cer din nou civililor să plece din părțile ocupate de Rusia în regiunea Herson, potrivit Kyiv Independent.

Vicepremierul Iryna Vereshchuk a făcut apel la ucrainenii rămași în teritoriile ocupate din regiunea Herson să își părăsească locuințele, subliniind că „urmează o iarnă dificilă”.

UPDATE 13:56: Țări precum Ucraina, Estonia, Letonia, Finlanda și Republica Cehă au cerut UE să limiteze sau să blocheze vizele Schengen pe termen scurt pentru cetățenii ruși, în semn de protest față de invazia țării lor în Ucraina.

Acum, și Polonia ia în considerare restricții pentru vizele turistice rusești.

„Polonia lucrează la dezvoltarea unui concept care va face posibilă neemiterea de vize pentru ruși”, a declarat duminică ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk pentru agenția de presă PAP, adăugând că o decizie va fi luată în următoarele săptămâni. (The Guardian)

UPDATE 12:22: Prima navă care a plecat din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU se apropia duminică de portul sirian Tartous, au declarat pentru Reuters două surse de transport maritim.

Nava Razoni a pornit din portul ucrainean Odesa la 1 august, în cadrul acordului dintre Rusia și Ucraina, mediat de ONU și Turcia.

Încărcătura se îndrepta spre Liban, dar ambasada ucraineană a declarat că cumpărătorul inițial a refuzat livrarea celor 26.000 de tone de porumb, iar nava a navigat apoi spre Turcia.

UPDATE 12:14: Artiștii din cadrul proiectului artistic „Flowers of Hope” au pictat floarea-soarelui pe caroseriile mașinilor distruse în timpul invaziei ruse.

UPDATE 12:02: Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak spune că dacă cetățenii ruși nu vor mai primi vize în UE această interdicție ar putea fi un prim pas spre o rebeliune în Rusia.

„De ce sunt necesare restricții de viză pentru ruși? Șase luni de război au dovedit: nu le pasă de crime, de orașe distruse, de șantaj nuclear, de Bucha sau Mariupol. Discuțiile despre pierderea vizelor au readus conștientizarea războiului și responsabilitatea. Este primul pas…spre rebeliune în Rusia”, a scris acesta pe Twitter.

UPDATE 11:46: Ucraina a respins asalturi rusești asupra a două sate din regiunea Donețk, scrie Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat că armata ucraineană a respins forțele rusești din satele Spirne și Serebrianka, în apropiere de Bahmut, puternic disputat în regiunea Donețk.

UPDATE 11:25: Misiune imposibilă pentru forțele rusești: Comandanții lui Putin se tem că sunt prinși în capcană de partea greșită a Niprului / Cum vom ști că le-a ajuns cuțitul la os – Analiză Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE 11:15: Guvernator: Până la 40% dintre persoanele evacuate care sosesc în Zaporojie provin din regiunea Herson ocupată de Rusia.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că există voluntari care conduc vehicule care transportă ajutoare umanitare în teritoriile ocupate din regiunea Herson și evacuează restul locuitorilor în orașul Zaporojie, controlat de Ucraina, relatează Ukrinform.

Potrivit postului de presă, un total de 1.642 de persoane evacuate din diferite părți ale Ucrainei au sosit în Zaporojie în cursul zilei trecute, dintre care 741 au fost din regiunea Herson, unde majoritatea teritoriilor sunt ocupate.

UPDATE 10:40: Rusia bombardează infrastructura portuară din Nikolaev cu lansatoare de rachete Uragan, notează Kyiv Independent.

Comandamentul operațional „Sud” a transmis că forțele ruse au lovit peste noapte cu trei rachete portul, dar nu au fost raportate victime.

UPDATE 09:20:  Noua estimare a armatei ucrainene privind pierderile rusești: 150 de soldați, 8 tancuri, 11 transportoare blindate, 2 sisteme de artilerie, un elicopter, 5 drone și 3 diferite vehicule.
Adauga un comentariu