Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Șeful centralei nucleare Zaporizhzhia eliberat

Publicat: 04 oct. 2022

Ihor Murașov s-a întors cu bine în familie; Kremlinul spune că granițele regiunilor Kherson și Zaporizhzhia de sud ocupate de ruși nu sunt determinate.

UPDATE 23.35: Șeful AIEA anunță că se va deplasa la Kiev şi Moscova pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, „se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână” pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, potrivit unui comunicat publicat luni seara, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE 23.00: În regiunea Harkov, artileria ucraineană nu-i slăbește pe ruși /Putin și Brigada 14 Mecanizată / 

În regiunea Harkov, artileriștii ucraineni îi urmăresc neîncetat pe ruși, care au fost nevoiți să se retragă în fața avansului continuu al trupelor Kievului din ultimele zile, potrivit unui reportaj AFP.

UPDATE 22.50: Invazia rusă: Zelenski salută sprijinul Indiei pentru Ucraina la câteva zile după ce Kuleba a acuzat-o dur

Președintele ucrainean Volodimyr Zelenski a salutat sprijinul Indiei pentru Ucraina în fața invaziei Rusiei, într-o conversație telefonică rară cu premierul indian Narendra Modi, la o lună după ce Kievul a criticat New Delhi, scrie AFP.

UPDATE 22.00: Al doilea iaht ca mărime al lui Vladimir Putin a fost zărit în largul coastei Estoniei

Al doilea iaht ca mărime al lui Vladimir Putin a fost zărit în largul coastei Estoniei. Superiahtul Graceful, care are aproximativ 81 de metri, a fost redenumit Kosatka („orcă” sau „balena ucigaşă”, în limba rusă).

UPDATE 21.45: Presa de stat rusă, frustrată după ultimele eșecuri ale campaniei lui Putin, a răbufnit

Frustrarea față de eșecurile de pe câmpul de luptă, care a fost exprimată de mult timp pe blogurile și site-urile de socializare conduse de experți naționaliști ruși și analiști pro-Kremlin, s-a revărsat acum în mass-media de stat, arată o analiză realizată de AP.

UPDATE 21.00: Ucraina a continuat să elibereze teritorii în est și în sud

Ucraina a continuat să elibereze teritorii în est și în sud, a declarat Volodimir Zelenski, în timp ce hărțile ministerului rus al apărării păreau să arate retrageri

UPDATE 20.30: Joe Biden i-a transmis președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, că Washingtonul va oferi Kievului un nou ajutor militar de 625 de milioane de dolari

Președintele SUA, Joe Biden, i-a transmis președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, că Washingtonul va oferi Kievului un nou ajutor militar de 625 de milioane de dolari, incluzând sisteme de rachete HIMARS, a anunțat Casa Albă, scrie Reuters.

Biden „s-a angajat să continue să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, pentru a se apăra de agresiunea rusă”, conform sursei citate.

De asemenea, președintele ucrainean a subliniat că Washingtonul nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene.

UPDATE 20.00: Putin poate fi „destul de periculos și nesăbuit” dacă e încolțit – spune directorul CIA, Bill Burns

Președintele rus Vladimir Putin poate deveni „destul de periculos și nesăbuit” dacă se simte încolțit, a declarat într-un interviu Bill Burns, directorul agenţiei americane de informaţii CIA, relatează CNN.

UPDATE 19.45: Rusia: Organizația liderului opoziției Navalnîi își va redeschide birourile regionale

Anunțul vine în contextul în care opoziția rusă a fost zdrobită de la ofensiva trupelor Moscovei în Ucraina. Ultimii critici importanți ai președintelui Vladimir Putin au emigrat sau au fost aruncați în închisoare, scrie AFP.

UPDATE 19.00: SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 625 milioane de dolari – noi sisteme HIMARS, obuziere şi muniţie

Statele Unite urmează să anunţe un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 625 de milioane de dolari, care va include încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), precum şi mai multe obuziere şi muniţie, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, relatează CNN.

UPDATE 18.30: Serghei Șoigu a anunțat marți câți bărbați a reușit Rusia să încorporeze în ultimele două săptămâni

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat marți câți bărbați a reușit Rusia să încorporeze în ultimele două săptămâni, dezvăluind involuntar efectul opus celui scontat decretării mobilizării parțiale de către Vladimir Putin.

UPDATE 18.00: Locuitorii din teritoriile ucrainene anexate au o lună la dispoziție să își schimbe cetățenia – spune un ministru rus

Locuitorii din regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia – a declarat marți pentru agenția de stat RIA Novosti ministrul adjunct de externe al Rusiei, Evgheni Ivanov, transmite CNN.

UPDATE 16.50: Dacă Putin utilizează arme nucleare în Ucraina, Statele Unite vor distruge trupele ruse (Fost director CIA)

Fostul director al CIA şi general de armată în retragere declară că preşedintele rus este „disperat” şi că realitatea de pe câmpul de bătălie cu care se confruntă este „ireversibilă”. Utilizarea armei nucleare este din ce în ce mai mult menţionată de Rusia. Statele Unite şi aliaţii lor ar distruge trupele ruse din Ucraina şi ar scufunda flota prezentă în Marea Neagră, dacă Vladimir Putin ar folosi armele nucleare în ţară, a avertizat fostul director al CIA şi general în retragere, David Petraeus, potrivit La Libre Belgique preluat de Rador.

La ABC News, Petraeus a declarat următoarele: „Ca sa vă prezint o ipoteză, am răspunde făcând un efort al NATO. Un efort colectiv care ar elimina toate forţele ruse pe care le putem identifica pe câmpul de bătălie în Ucraina şi în Crimeea, ca şi toate navele din Marea Neagră”.

Acest avertisment vine la câteva zile după afirmaţiile lui Putin pe care mulţi le-au interpretat ca pe o ameninţare cu un război care s-ar extinde dincolo de Ucraina. Dacă Rusia ar utiliza armele nucleare, Statele Unite şi NATO nu ar intra neapărat în război, deoarece nu ar fi o situaţie care ar declanşa articolul 5 al alianţei care cere apărare colectivă. Totuşi, un „răspuns al Statelor Unite şi al NATO” ar fi necesar, a declarat dl Petraeus.

Petraeus apreciază că liderul rus este „disperat”. Realitatea de pe câmpul de bătălie cu care se confruntă este, cred, ireversibilă”, a explicat el. „La un moment dat, va trebui să recunoască asta. Va trebuie să existe un fel de început de negocieri, cum a spus preşedintele Zelenski, va fi sfârşitul ultim”.

UPDATE 15.05: Contre între Iran și Ucraina pe tema dronelor iraniene utilizate de ruși în război

Autoritățile din Ucraina și Iran se contrazic pe tema dronelor iraniene utilizate de ruși în război. Iranienii nu recunosc faptul că au trimis Rusiei drone, dar ucrainenii prezintă pe rețelele de socializare fotografii cu aparatele de zbor.

Ucraina reclamă Iranul pentru furnizarea de drone către Rusia, potrivit Sky News.

Deși există numeroase informații potrivit cărora Rusia a primit drone iraniene pentru a le folosi în Ucraina, Iranul neagă, potrivit Kievului.

Disputa a ajuns și pe Twitter unde autoritățile ucrainene au publicat un mesaj și o fotografie cu una dintre dronele iraniene.

„Recent, ca răspuns la o notă din partea Ministerului ucrainean de Externe, ambasadorul Iranului a declarat că țara sa nu a furnizat drone Rusiei. Iată drona iraniană Qods Mohajer-6, care a fost lansată pentru a coordona un atac asupra Odesa în urmă cu câteva zile”, scrie Ministerul Apărării din Ucraina.

Ucraina folosește drone donate de țările occidentale sau cumpărate de la turci.

UPDATE 14.47: Mesaj ferm de la Kremlin: Rusia nu vrea să ia parte în ‘retorica nucleară’ a Occidentului

Kremlinul a afirmat, marţi, că nu doreşte să ia parte în retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia se pregăteşte să îşi demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul său cu Ucraina.

Publicaţia The Times a scris, luni, că alianţa militară NATO a avertizat statele membre că Putin ar urma să efectueze un test nuclear la graniţele Ucrainei.

Întrebat în legătură cu acest articol, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia nu vrea să ia parte în ceea ce a calificat drept exerciţii occidentale în „retorică nucleară”, potrivit Rador.

UPDATE 13.25: Capăt de drum pentru forțele armate ruse – Expert militar ucrainean: Se închide posibilitatea unui atac asupra Odesei

Expertul militar ucrainean Oleh Jdanov consideră că pierderea de către armata rusă a capului de pod de pe malul drept al râului Nipru închide, practic, problema unei noi ofensive asupra orașului-port Odesa.

„Debarcarea este imposibilă, deoarece coasta este păzită de complexe precum ‘Harpoon’ și ‘Neptun’. Înainte de începerea ‘acordului cerealelor’, am curățat apele din nord-vestul Mării Negre de mijloacele de spionaj ale Federației Ruse. Platformele cu stații radar au fost distruse. Navele au plecat dincolo de raza de acțiune a sistemelor de rachete ‘Harpoon’ și ‘Neptun’. Iar astăzi, apele sunt libere” – a remarcat Jdanov, potrivit căruia zona respectivă nu mai este afectată de acţiuni ale Flotei Ruse de la Marea Neagră.

Jdanov a mai explicat că Federația Rusă nu va putea profita nici de zonele deminate înainte de intrarea în vigoare a „acordului cerealelor”, zona de costă fiind supravegheată non-stop de rachete Harpoon şi Neptun, care așteaptă ca navele rusești să intre în raza lor de acțiune, conform Rador.

„Rusia nu poate profita de această situație. Mai ales că avem posibilitatea de a instala aceste ‘câmpuri minate’. Deși cred că înţelegerile privind cerealele vor continua” – a adăugat expertul.

UPDATE 12.35: Dezlănțuiri violente, după anexări – Atacuri în serie, cu morți și răniți: Rușii au lovit la Kramatorsk și Dnipropetrovsk

Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra oraşului ucrainean Kramatorsk, din regiunea estică Doneţk. Potrivit primăriei oraşului, atacul a avut loc în noaptea de luni spre marţi, iar două persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor. O rachetă rusească a lovit o zonă rezidenţială, avariind mai multe imobile și o școală.

Ruşii au lansat noi atacuri în raioanele ucrainene Nikopol și Sinelnikove, din regiunea Dnipropetrovsk. Potrivit autorităţilor, în urma atacurilor din noaptea de luni spre marţi, cel mai mult a suferit oraşul Nikopol, care a fost lovit de aproximativ 30 de obuze ruseşti. Atacurile s-au soldat cu rănirea a patru bărbați (28, 48, 50 și 66 de ani). În comunitatea Pokrovske din raionul Sinelnikove, depozitele unei întreprinderi agricole au luat foc din cauza bombardamentelor.

UPDATE 10.45: Bilanț înfiorător: Ucraina anunță că numărul militarilor ruși uciși pe front a sărit de 60.000

Forţele ucrainene au lichidat 370 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 60.800 – potrivit unui raport publicat, marţi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scără largă, trupele ucrainene au doborât 266 (+1) de avioane și 228 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 2.424 (+44) de tancuri ale armatei ruse, 5.018 (+27) vehicule blindate, 1.407 (+2) sisteme de artilerie, 177 (+1) de sisteme de apărare aeriană, 340 (+2) de lansatoare multiple de rachete, 3.823 (+12) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 15 nave, 1.028 (+2) drone, 246 rachete de croazieră și tehnică specială (131 de unități).

UPDATE 10.35: Elon Musk a înfuriat ucrainenii cu un singur mesaj. Directorul general al Tesla stârneşte revoltă la Kiev cu o propunere de rezolvare a conflictului cu Rusia

Luni, 3 octombrie, miliardarul american Elon Musk a înfuriat oficialii ucraineni, după ce a postat pe Twitter ceea ce a afirmat că ar fi rezultatul cel mai probabil al invaziei brutale a Rusiei în Ucraina.

„Du-te dra*ului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine. Singurul rezultat este că acum nici un ucrainean nu va mai cumpăra NICIODATĂ rahatul tău de Tesla. Așa că mult noroc pentru tine”, a scris ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, ca răspuns la mesajul postat de Musk.

UPDATE 10.00: Marea Britanie avertizează asupra unui posibil obiectiv militar al lui Putin care ar putea semăna haos în Occident

Președintele rus ar putea folosi orice, de la submarine de sabotaj și rachete nucleare până la război informațional, potrivit unui oficial militar britanic.

Amiralul Marinei britanice, Sir Tony Radakin, a avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea lansa un atac țintit asupra sateliților de comunicații și a sistemelor GPS care ar putea semăna haos în Occident, după cum relatează ziarul britanic „The Mirror”.

Radakin a evidențiat întreaga gamă de opțiuni pe care Putin le-ar putea folosi împotriva Occidentului, de la submarine de sabotaj și rachete nucleare până la războiul informațional. Dacă scenariul se va confirma, președintele rus ar face un pas mai departe în încercarea sa de a-și destabiliza inamicii.

UPDATE 09.10: Premierul Elisabeth Borne, mesaj pentru liderul de la Kremlin: Franţa vrea să facă preţul războiului ‘insuportabil’ pentru Rusia

Franţa vrea să facă preţul războiului ‘insuportabil’ pentru Rusia

Franţa intenţionează să genereze costuri ale războiului „insuportabile” pentru Rusia, a afirmat luni premierul Elisabeth Borne, în cursul unei dezbateri pe tema invaziei militare ruse în Ucraina organizată de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez, anunță Mediafax.

„Obiectivul nostru este acelaşi ca la început: să facem costul războiului insuportabil pentru Rusia, să lovim dur economia rusă, pentru a împiedica finanţarea ofensivei militare. Rusia a lansat acest război şi ne forţează să reacţionăm”, a afirmat premierul Franţei, Elisabeth Borne, citată de cotidianul Le Figaro.

„Sancţiunile vor continua atât timp cât Putin se va aventura în spirala conflictului şi a confruntării. Abandonarea sancţiunilor ar însemna abandonarea Ucrainei, ar însemna să renunţăm la valorile noastre, ar fi cedarea în faţa Rusiei. Franţa, patriotismul nu înseamnă abandon”, a insistat Elisabeth Borne.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi Grupul G7 au impus sancţiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.

UPDATE 08.00: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Rusiei, Igor Konașenkov, a declarat că trupele ruse au ocupat ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită dinainte”

UPDATE 07.30: Președintele Zelenski a spus că Ucraina nu se confruntă doar cu succes militar în Lyman, ci și în Herson. Informațiile prezentate nu au putut fi verificate din surse credibile

UPDATE 07.30: Kremlinul încă determină ce zone din Ucraina ocupată a „anexat”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin

Kremlinul încă determină ce zone din Ucraina ocupată a „anexat”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin . Putin a promis că va proteja teritoriile nou revendicate ale Rusiei folosind „toate mijloacele pe care le are la dispoziție”, indicând un potențial atac nuclear. Lipsa unei linii roșii clare poate submina încercările sale de a folosi descurajarea nucleară pentru a opri contraofensiva de succes a Ucrainei și sprijinul occidental pentru Kiev.
Adauga un comentariu