Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Serhiy Haidai, guvernatorul Lugansk, spune că orașul Donețk Bakhmut este deja bombardat

Publicat: 05 iul. 2022
Statul Major General ucrainean a raportat că forțele rusești creează linii defensive secundare pe Axa Sudică, indicând că gruparea rusă din această zonă s-ar putea pregăti pentru o contraofensivă ucraineană majoră și un conflict prelungit

Forțele ruse vor viza în continuare orașele din estul Donețk , Sloviansk și Bakhmut , a avertizat guvernatorul provinciei vecine Luhansk.

Președintele Vladimir Putin și-a revendicat luni victoria în regiunea foarte luptată Luhansk, după ce comandamentul militar al Ucrainei a confirmat că trupele sale au fost forțate să se retragă din orașul Lysychansk.

UPDATE 22.30: Rusia aruncă „toate rezervele pe care le are acum” în luptele din regiunea Luhansk, afirmă un oficial ucrainean

Rusia aruncă „toate rezervele pe care le are acum” în luptele din regiunea Luhansk, afirmă un oficial ucrainean, potrivit CNN. Forțele ruse și ucrainene sunt angajate în „lupte grele” la periferia regiunii Luhansk din estul Ucrainei, potrivit lui Serghei Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk. Forțele ruse au suferit „un număr uriaș de pierderi și răniți”, deoarece unele trupe sunt retrase tactic pentru a se regrupa, a susținut Haidai.

UPDATE 22.00: Rusia a lansat un atac cu rachete asupra regiunii Hmelnîțkîi

Rusia a lansat un atac cu rachete asupra regiunii Hmelnîțkîi. Trei rachete au aterizat în regiunea Hmelnîțkîi în seara zilei de 5 iulie, potrivit guvernatorului Serhii Hamalii.

UPDATE 21.30: Marea Britanie a adăugat două persoane ruse pe lista de sancțiuni

Marea Britanie a adăugat două persoane ruse pe lista de sancțiuni – Denis Gafner și Valeriya Kalabayeva. Ambele persoane au fost implicate în răspândirea dezinformarii și promovarea acțiunilor rusești în Ucraina, potrivit britanicilor.

UPDATE 20.40: Ministerul francez al Afacerilor Externe a confirmat marți moartea în Ucraina a unui al doilea luptător francez

Ministerul francez al Afacerilor Externe a confirmat marți moartea în Ucraina a unui al doilea luptător francez, confirmând o informație de luni a RTL, relatează AFP. „Am aflat vestea tristă a acestei morți”, a spus Quai d’Orsay într-un comunicat. „Ne exprimăm condoleanțe familiei sale, cu care serviciile în cauză (…) sunt în contact”.

UPDATE 20.15: Un tribunal din Liov a interzis, pe 5 iulie, Partidul Comunist din Ucraina

Un tribunal din Liov a interzis, pe 5 iulie, Partidul Comunist din Ucraina și partidul condus de fostul ministru de finanțe pro-rus Oleksandr Klymenko, relatează Kyiv Independent. De la începutul invaziei, Ucraina a interzis 11 partide pro-ruse.

UPDATE 19.40: Separațiștii susținuți de ruși au confiscat două nave sub pavilion străin în orașul-port Mariupol

Separațiștii susținuți de ruși au confiscat două nave sub pavilion străin în orașul-port Mariupol, din estul Ucrainei, spunând că sunt acum „proprietate de stat”, în primele astfel de măsuri împotriva transportului comercial, relatează Reuters.

UPDATE 19.00: O zonă din Moscova unde se află Ambasada Marii Britanii a fost numită Piața Republicii Populare Lugansk

O zonă din Moscova unde se află Ambasada Marii Britanii a fost numită Piața Republicii Populare Lugansk, potrivit agenției ruse de presă Interfax, citată de Sky News. Măsura vine după ce strada pe care se află ambasada SUA a fost redenumită după autoproclamata Republică Populară Donețk. Redenumirea zonei a venit la scurt timp după ce Rusia a declarat victoria în regiunea Lugansk, după ce a preluat controlul asupra marilor orașe ale acesteia.

UDPATE 18.30: Planurile ucrainene de a confisca până la 500 de miliarde de dolari în active rusești sunt înghețate

Planurile ucrainene de a confisca până la 500 de miliarde de dolari în active rusești înghețate pentru a finanța redresarea țării au întâmpinat rezistență fermă din partea Elveției, gazda unei conferințe internaționale de două zile pentru redresarea Ucrainei, scrie The Guardian. Președintele elvețian, Ignazio Cassis, a respins planul, spunând că protecția drepturilor de proprietate este fundamentală într-o democrație liberală. El a subliniat serioase rețineri ale unor lideri că propunerile de confiscare a bunurilor rusești vor crea un precedent periculos și au nevoie de o justificare legală specifică.

UPDATE 18.00: Ministerul ucrainean de Externe cere excluderea cosmonauților ruși din viitoarele misiuni pe Stația Spațială Internațională

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut excluderea cosmonauților ruși din viitoarele misiuni ale Stației Spațiale Internaționale (ISS), după ce Roscosmos, agenția aerospațială a Rusiei, a postat pe Telegram fotografii cu cosmonauții ruși de la bordul ISS ținând un steag al separatiștilor pro-ruși din Lugansk, relatează The Guardian.

UPDATE 17.22: Lege marțială pe străzile din Ucraina: bărbații în vârstă de peste 16 ani nu mai au dreptul să părăsească localitatea de reşedinţă

Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de încorporare în armată să-şi părăsească localităţile de reşedinţă, Statul Major al armatei cerând înţelegere pentru această decizie într-o postare pe Facebook, relatează marţi agenţia DPA.

UPDATE 16.25: Avertisment de la Moscova – Este posibil ca trupele ruse să nu se oprescă la granițele regiunilor Doneţk şi Lugansk

Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Viaceslav Volodin, a declarat marţi că Ucraina „face totul” pentru ca trupele ruse să nu-şi încheie „operaţiunea militară specială” la frontierele republicilor separatiste autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, informează Reuters, care citează RIA Novosti.

„Toate acestea se vor încheia inclusiv atunci când (ucrainenii) vor înceta să întreprindă lovituri asupra oraşelor şi satelor noastre paşnice. Ei înşişi fac totul ca trupele noastre să nu se oprească la frontiera Republicii Populare Lugansk şi Republicii Populare Doneţk: lovituri sunt întreprinse de pe teritoriul regiunii Harkov şi altor regiuni” ale Ucrainei, a declarat Volodin, potrivit TASS.

UPDATE 15.45: Legea care confirmă că Rusia e în criză gravă: companiile sunt obligate să doneze pentru Armată, iar angajații trebuie să lucreze suplimentar

Parlamentarii ruşi au aprobat, marţi, într-o lectură preliminară, două proiecte de lege care ar autoriza Guvernul rus să oblige întreprinderile să furnizeze armatei bunuri, iar angajaţii companiilor să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters. Unul dintre proiectele de lege – aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului – stipula că statul ar putea impune ”măsuri economice speciale” în timpul operaţiunilor militare, solicitând companiilor să furnizeze bunuri şi servicii armatei la solicitarea Guvernului rus.

UPDATE 14.39: Rușii nici măcar nu se mai ascund: vând oficial cerealele furate din Ucraina către Iran, Irak și Arabia Saudită

Evgheni Balițki, șeful administrației impuse de Rusia în regiunea ucraineană Zaporizhzhia ocupată, a declarat că regiunea intenționează să vândă cereale ucrainene în Orientul Mijlociu, potrivit unor rapoarte ale agenției ruse de știri Tass.

UPDATE 13.28: Mişcare supriză marca Ikea: Retailerul suedez își deschide pentru ultima dată porțile în Rusia

IKEA își va deschide marți pentru ultima dată porțile în Rusia, clienții putând cumpăra produse în cadrul unei vânzări online, înainte ca firma suedeză de mobilă să își încheie operațiunile pe o piață pe care speră să se întoarcă într-o zi.

UPDATE 12.20: Ruşii, îndemnaţi să depună armele şi să plece din Odesa. Cine face această cerere

Guvernatorul regiunii Odesa, le-a cerut ruşilor să depună armele şi să refuze să mai lupte. Acest apel vine după ce două rachete rusești au lovit săptămâna trecută un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de sănătate în Odesa, atacul stârnind numeroase temeri la Kiev și în Occident, legate de faptul că armata rusă ar putea încerca în perioada următoare să ocupe și orașul-port de la Marea Neagră.

UPDATE 11.20: Ucraina îngheață activele din Rusia și Belarus: lovitură economică pentru Kremlin

Biroul procurorului general al Ucrainei a anunţat îngheţarea unor active în valoare de 12 milioane de dolari aparţinând unor întreprinderi ruseşti şi belaruse, potrivit CNN.

Printre aceste active se numără 300 de containere feroviare cu îngrăşăminte minerale care au fost găsite în neregulă cu reglementările vamale ucrainene, potrivit declaraţiei postate pe site-ul procuraturii, informează News.ro.

„Pentru a se asigura că bunurile sunt păstrate ca probe şi potenţiala confiscare a acestora, Biroul Procurorului General a impus îngheţarea, pe baza deciziilor judecătorilor de instrucţie de la Tribunalul districtual Shevchenkivskyi din Kiev”, se arată în declaraţie.

UPDATE 09.55: Rușii lovesc în sudul Ucrainei – Atac cu rachete la Mykolaiv

Rachetele rusești au lovit orașul-port Mykolaiv în această dimineață, a declarat primarul orașului Mykolaiv, Oleksandr Sienkevych, potrivi Kyiv Indepndent. Salvatorii, medicii, echipajele de urgență și lucrătorii din utilități sunt deja pe teren.

Nu există informații despre eventuale victime disponibile momentan.

UPDATE 07.55: Luni, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, i-a spus lui Putin că „operaţiunea” de la Lugansk a fost finalizată. Președintele rus a spus că unitățile militare „care au participat la ostilități active și au obținut succes, victorie” la Lugansk „ar trebui să se odihnească, să-și sporească capacitățile de luptă”.

UPDATE 07.30: Ucraina a stabilit un „plan de redresare” de 750 de miliarde de dolari (620 de miliarde de lire sterline) pentru viitorul său postbelic în timpul Conferinței pentru Recuperarea Ucrainei găzduită luni de Elveția. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că sarcina comună a întregii lumi democratice este să creeze un viitor fizic pentru Ucraina în cazul în care aceasta supraviețuiește ca națiune orientată spre vest după invazia rusă.

UPDATE 07.00: Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a declarat că o sursă cheie de finanțare pentru planul de redresare ar trebui să fie bunurile confiscate de la oligarhii ruși.
Comentarii
Adauga un comentariu