Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: SUA ratifică ofertele NATO ale Suediei și Finlandei

Publicat: 04 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Senatul SUA a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO , votând 95-1 în sprijinul . SUA este al 23-lea stat membru care a ratificat ceea ce ar fi cea mai semnificativă extindere a alianței celor 30 de membri din anii 1990, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 23.30: UE impune sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici

Țările membre ale Uniunii Europene au impus joi sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici și a fiului său Oleksander, pentru presupusul lor rol în amenințarea la adresa securității Ucrainei, scrie AFP.

UPDATE 23.00: Trei noi nave cu cereale vor pleca vineri din Ucraina – anunță ministrul turc al apărării

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat joi seară că trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri, relatează agenţia oficială turcă Anadolu, citată de AFP.

UPDATE 22.00: Musulmanii ucraineni care luptă împotriva Rusiei

Cei care s-au alăturat efortului de război împotriva forțelor rusești luptă, de asemenea, împotriva nedreptăților din trecut și pentru a se întoarce în Crimeea, scrie Al Jazeera.

UPDATE 21.30: Rusia arde gazele destinate exportului către UE la graniţa cu Finlanda (presă)

Gigantul energetic rus Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană la frontiera cu Finlanda, relatează joi agenţia de presă Unian, citând publicaţia finlandeză Yle, potrivit căreia Moscova arde la propriu gazele încă de la sfârşitul lunii mai când compania rusă de gaze şi-a redus livrările către UE.

UPDATE 21.00: Finlanda vrea să limiteze vizele turistice rusești

Ministrul finlandez de externe a prezentat joi un plan de limitare a vizelor turistice pentru numărul tot mai mare de ruși care călătoresc în țara nordică pentru a tranzita alte țări europene, potrivit AFP.

UPDATE 20.12: Kuleba: Raportul Amnesty International creează un „fals echilibru între criminal și victimă”

Ministrul de externe Dmitro Kuleba s-a declarat „indignat” de raportul care acuză armata ucraineană că pune în pericol civilii prin crearea de baze și plasarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale, potrivit Kyiv Independent.

Rusia a fost surprinsă în mod regulat folosind această scuză pentru a lovi zonele civile ale Ucrainei, precum în atacul din 9 martie asupra maternității din Mariupol. „Nu mai creați o realitate falsă în care toată lumea este puțin vinovată de ceva”, a declarat Kuleba.

UPDATE 19.00: Forțele ucrainene eliberează 2 sate din regiunea Donețk

Armata ucraineană a eliberat satele Mazanivka și Dmitrivka în cursul săptămânii, a anunțat Statul Major General, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 18.45: Rusia şi Ucraina anunţă pierderi grele în Doneţk

Ucrainenii şi ruşii sunt angajaţi în lupte grele în afara oraşului Doneţk din estul Ucrainei, ambele părţi anunţând joi pierderi grele, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

UPDATE 18.00: Cum vede un colonel rus din Spetsnaz, temutele forțe speciale, războiul din Ucraina: „Creierul nu este SUA”

Andrei Kumov, colonel al Spetsnaz, forțele speciale ale Rusiei, a acordat un interviu care oferă indicii rare despre cum privesc războiul din Ucraina unii ofițeri ai armatei ruse.

UPDATE 17.09: Procurorii ruși au cerut aproape 10 ani de pușcărie pentru Brittney Griner, baschetbalista din SUA, prinsă cu droguri pe aeroport

Procurorrii ruși cer 9,5 ani de închisoare pentru sportiva americană Brittney Griner. Campioana olimpică la baschet în vârstă de 36 de ani, care a jucat pentru clubul UMMC din Ekaterinburg, a fost reținută pe 17 februarie 2022 la Sheremetyevo la sosirea din New York, găsindu-se hașiș (interzis în Federația Rusă).

UPDATE 16.25: Ucraina mobilizează femeile în războiul cu Rusia: amenzi pentru firmele la care lucrează în cazul unui refuz

Ucraina introduce de la 1 octombrie 2022 înregistrarea militară a femeilor care au anumite profesii. În octombrie 2021, Ministerul ucrainean al Apărării a emis Ordinul nr. 313, care prevede înregistrarea femeilor din peste 100 de profesii legate de specializările militare.

Trebuie să se înregistreze femeile care lucrează în următoarele domenii profesionale: medicină, medicină veterinară, comunicare, presă, TV și radio, IT, inginerie, metrologie, psihologie, finanțe, traduceri, industrie alimentară, cartografie, poligrafie, chimie, geografie, fizică, astronomie, sociologie etc. ( deci orice femeie cu studii superioare sau care lucrează domeniile amintite în ordin trebuie să se înregistreze la comisariatele militare începând cu 1 octombrie).
Ministerul Apărării al Ucrainei a încercat să calmeze spiritele, precizând că nimeni nu va recurge la mobilizarea forțată a femeilor și că înregistrarea acestora la comisariatele militare va fi benevolă până la sfârșitul anului curent. În același timp, angajatorii vor fi amendați dacă nu vor avea grijă ca femeile să se înregistreze la comisariatele militare.

Deci dacă o asistentă medicală nu va dori să se înregistreze la comisariatul militar, potrivit ordinului, angajatorul va trebui să insiste să o facă pentru că, în caz contrar, spitalul va fi amendat. Este un cerc legislativ vicios, pe care multe voci îl traduc ca fiind înregistrare militară obligatorie.

UPDATE 15.35: UE nu se bazează doar pe cuvântul rușilor – Comisarul Adina Vălean vrea mai multe rute alterntive de export pentru cerealele din Ucraina

În pofida reluării exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, graţie acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, Uniunea Europeană intenţionează să îşi continue eforturile destinate creării unor rute alternative care să permită exporturile de cereale ucrainene, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Chiar dacă rutele maritime au fost redeschise, o revenire rapidă la nivelul la care erau exporturile de cereale ale Ucrainei înainte de război rămâne dificilă şi de aceea este în continuare vital să fie create rute alternative de export, a explicat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

Oficialul european a subliniat că „este loc de progrese” în cazul rutelor alternative la care se lucrează în prezent, citând lipsa de vagoane de marfă, a operatorilor de barje fluviale şi a facilităţilor de stocare pentru produsele exportate de Ucraina.

UPDATE 14.02: Jens Stoltenberg: Rusia nu trebuie să câştige în Ucraina

Războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa începând de la Al Doilea Război Mondial şi Rusiei nu trebuie să i se permită să câştige acest război, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

UPDATE 12.55: Kremlinul spune că Rusia e „pregătită” pentru negocieri, dar „în propriile condiții”. Reacția Ucrainei: „Invitaţie la capitulare”

Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie „paşnică” la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax.

„Este adevărat, Rusia este pregătită pentru o soluţie negociată în propriile noastre condiţii”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, răspunzând la o întrebare despre vizita fostului cancelar german Gerhard Schröder la Moscova, în urma căreia politicianul social-democrat a declarat că Rusia doreşte o „soluţie negociată” la conflictul cu Ucraina.

„Vestea bună este că Kremlinul vrea o soluţie negociată”, a declarat Schröder într-un interviu acordat în exclusivitate pentru săptămânalul Stern, în care a confirmat şi faptul că a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova săptămâna trecută.

UPDATE 11.19: Zelenski vrea „discuţii directe” cu preşedintele Chinei pentru încheierea războiului. Rușii anunță 27 de schimburi de prizonieri

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, susține Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean îndeamnă China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei. Rușii anunță că Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri şi de soldaţi ucişi în conflict de 27 de ori de la începutul războiului. Negocierile privind schimburile de prizonieri sunt unul dintre ultimele canale diplomatice rămase între Moscova şi Kiev după întreruperea discuţiilor privind un acord de pace.

UPDATE 10.45: Rusia reînvie „shop-urile” sovietice. Deschide magazine cu bunuri de import și plata în valută, pentru diplomații străini

Rusia va deschide magazine fără taxe vamale, cu bunuri importate din Occident, pe care să le vândă diplomaților străini pe valută străină, relatează The Guardian. Seamănă cu magazinele sovietice cunscute ca „beriozka” (similare cu „shop-urile” din România comunistă) care simbolizau privilegiul oficial în perioada URSS.

UPDATE 09.15: Zelenski a reacționat după ce fostul cancelar german Schroeder a spus că Putin vrea o „soluție negociată”: E pur şi simplu dezgustător

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat drept „dezgustător” comportamentul fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care a afirmat că Rusia vrea o „soluţie negociată” a războiului, relatează Reuters.

UPDATE 08.00: Ucraina se retrage din misiunea NATO în Kosovo

Ucraina își retrage soldații de menținere a păcii din misiunea condusă de NATO în Kosovo , care numără 3.800 de membri, potrivit știrilor din Ucraina. În martie, Zelenski a emis un decret ca toate misiunile să se întoarcă în Ucraina pentru a sprijini războiul.

UPDATE 07.30: Un oficial rus din Ucraina a susținut că forțele ucrainene folosesc arme occidentale pentru a ataca centrala nucleară Zaporizhzhia

Cea mai mare centrală nucleară din Europa este acum controlată de forțele ruse și este folosită ca bază militară, potrivit Reuters. Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că forțele ucrainene nu trag împotriva forțelor ruse „pentru ca nu cumva să existe un accident teribil care implică centrala nucleară”. Reuters nu a putut verifica conturile câmpului de luptă din oricare parte a războiului.

UPDATE 07.00 Primul transport de cereale care părăsește Ucraina în baza unui acord de atenuare a blocadei navale a Rusiei a ajuns în Turcia.

Nava Razoni, înmatriculată în Sierra Leone, a pornit luni din portul Odesa către Liban, în baza unui acord negociat de Turcia și ONU. Nava a fost inspectată de membrii centrului comun de coordonare și acum este de așteptat să treacă prin strâmtoarea Bosfor „în scurt timp”.

Adauga un comentariu