Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: UE va pregăti noi sancțiuni împotriva Moscovei

Publicat: 22 sept. 2022

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit miercuri să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei și să majoreze livrările de arme către Kiev

UPDATE 23.45: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat, joi, cu Barbra Streisand, care este ambasador al platformei UNITED24

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat, joi, cu Barbra Streisand, care este ambasador al platformei UNITED24. ”Este foarte important pentru noi ca astfel de oameni talentaţi şi celebri din lume să susţină platforma”, a transmis Zelenski, relatează News.ro.

UPDATE 23.20: Zelenski, mesaj către rușii mobilizați la război: Protestați, fugiți sau predați-vă ucrainenilor, dacă vreți să supraviețuiți

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis joi rușilor care urmează să fie mobilizați pentru a lupta în războiul Rusiei din Ucraina că dacă nu vor să moară, atunci să protesteze, să fugă sau să se predea.

UPDATE 23.00: Cum văd locuitorii din Odesa anunțul lui Putin: „Nu credem că va reuși să mobilizeze 300.000 de oameni”

În sudul Ucrainei, la Odesa, oamenii tratează cu sarcasm anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea partială în Rusia, informeaza Alexandru Buzică, trimisul Radio Romania Actualități în această zonă. Jurnalistul român a stat de vorbă cu mai mulți locuitori ai Odesei, care sunt profund afectați de cele aproape șapte luni de război.

UPDATE 22.35: Armata Rusiei, dezbinată. Putin în persoană dă indicații generalilor din teren, dar ofițerii ruși se plâng de deciziile luate de Moscova

Președintele Vladimir Putin însuși dă ordine tactice generalilor din teren, sugerând o „structură de comandă disfuncțională”, potrivit scrie CNN citând surse apropiate serviciilor de informații americane și occidentale. Ofițerii ruși au fost auziți certându-se între ei și plângându-se, în conversațiile interceptate cu prietenii și rudele, cu privire la deciziile luate de Moscova, a raportat CNN.

UPDATE 21.45: NATO condamnă „referendumurile false” ale Rusiei în Ucraina

NATO a condamnat planurile de a organiza „referendumuri” în regiunile ocupate de ruși din Ucraina, descriindu-le drept „încercări flagrante de cucerire teritorială” ale Moscovei, relatează Guardian.

„Referendumele false din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina nu au legitimitate și vor reprezenta o încălcare flagrantă a Cartei ONU. Aliații NATO nu vor recunoaște anexarea ilegală și nelegitimă. Aceste terenuri sunt Ucraina”, arată un comunicat NATO de astăzi.

UPDATE 21.00: Povestea unui tânăr sergent rus care a primit ordin să lupte în Ucraina, dar a ales să fugă din ţară: ”Nu îl las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

​La câteva ore după ce Vladimir Putin a anunţat prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial, Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit în cutia poştală ordinul prin care i se cerea să se prezinte la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan. El a declarat că va fugi din ţară, deşi soţia sa este însărcinată şi el va rata naşterea copilului său, dar nu îl va lăsa pe Putin să îl transforme într-un ”ucigaş” relatează The Guardian.

UPDATE 20.20: Lavrov a ieșit din ședința Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce James Cleverly spunea despre Rusia că este mincinoasă

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a părăsit ședința consiliului de securitate al ONU, după ce a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de „impunitate” în Donbas, relatează Guardian.

UPDATE 20.00: Cehia le va refuza vizele dezertorilor ruși

Republica Cehă nu va elibera vize umanitare rușilor care fug din țara lor pentru a evita mobilizarea anunțată de președintele Vladimir Putin, a declarat joi ministrul de externe, citat de AFP.

UPDATE 19.20: Rusia susține că 10.000 de voluntari s-au încorporat pentru a lupta în Ucraina înainte a primi convocarea

Aproximativ 10.000 de voluntari s-au prezentat pentru a se înrola în campania militară a Rusiei în Ucraina fără a aștepta actele de convocare emise în urma unei mobilizări parțiale, au informat joi agențiile de presă ruse, citând Statul Major rus, relatează Reuters.

UPDATE 19.00: Germania este pregătită să primească dezertori ruși „amenințați cu o represiune serioasă”

Germania este pregătită să primească dezertori ruși „amenințați cu o represiune serioasă”, a declarat ministrul german de Interne într-un interviu publicat joi, a doua zi după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor ruși pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 18.40: O senatoare din partidul lui Vladimir Putin propune ca și bărbații inapți fizic să fie mobilizați pentru armată

O senatoare din partidul Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin propune reducerea listei afecțiunilor medicale din cauza cărora bărbații din Rusia nu pot fi încorporați în forțele armate, relatează Kommersant.​

UPDATE 18.00: Separatiștii din Donețk vor să îi pună și pe minori să voteze la referendumul de unire cu Rusia pentru a-și extinde baza electorală – Serviciul de Securitate al Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei spune că a interceptat documente potrivit cărora separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk plănuiesc să îi implice și pe copiii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani în referendumurile de unire cu Rusia. Minorii vor putea „vota” dacă sunt însoțiți la „secțiile de votare” de către părinți sau tutori.

UPDATE 17.40: Tayyip Erdogan a declarat că schimbul de prizonieri efectuat de Rusia și Ucraina, care implică aproape 300 de persoane și mediat de Turcia, este un pas important către încheierea războiului

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că schimbul de prizonieri efectuat de Rusia și Ucraina, care implică aproape 300 de persoane și mediat de Turcia, este un pas important către încheierea războiului, a informat joi postul de televiziune turc NTV.

Erdogan le-a spus reporterilor din New York că schimbul a avut loc ca urmare a discuțiilor pe care le-a desfășurat cu Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

„Turcia a primit acum rezultatul credinței sale în puterea dialogului și a diplomației”, a spus el la sfârșitul vizitei sale în Statele Unite.

UPDATE 17.00: Polonia, îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a distribuit comprimate de iod

Polonia, îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a distribuit comprimate de iod departamentelor regionale de pompieri pentru a le oferi oamenilor împotriva radiațiilor în cazul expunerii radioactive, a declarat joi un viceministru, relatează Reuters.

Iodul este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian în cazul expunerii radioactive.

UPDATE 16.00: UE se pregătește pentru un val de migranți ruși și spune că va avea nevoie de o poziție comună cu privire la intrarea acestora în statele membre

​Uniunea Europeană va trebui să stabilească o poziție comună cu privire la cererile de intrare ale rușilor care părăsesc țara din cauza războiului din Ucraina, a declarat joi executivul blocului, relatează Reuters. Comisia Europeană a spus, însă, că statele membre vor trebui să evalueze cererile de la caz la caz, ținând cont de drepturile fundamentale și de legislația privind procedura de azil.

UPDATE 15.05: Diplomația ajunge la rang de umilință: Serghei Lavrov a fost lăsat cu buza umflată de președintele Ciprului

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a anulat o întâlnire programată cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la New York, după ce miniştrii de externe din EU au căzut de acord să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei, a declarat marţi un oficial guvernamental. Cei doi urmau să se întâlnească în culisele Adunării Generale a ONU, miercuri seara, informează Rador.

„În aşteptarea deciziei UE, au fost urmate indicaţiile Bruxellesului de a evita întrunirile bilaterale cu Rusia”, a declarat la postul naţional de radio Marios Pelekanos, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot. Ministrul cipriot de externe, Ioannis Kasoulides, a participat anterior la o întrunire a miniştrilor dce externe ai UE, la New York. Cipru, membru UE, are legături politice şi economice strânse cu Rusia, dar a urmat linia Bruxellesului în impunerea sancţiunilor împotriva ţării, ca reacţie faţă de invazia Ucrainei.

UPDATE 14.40: Rusia nu neagă cozile de la graniță, dar consideră că informațiile sunt ‘exagerate’: ‘Să fim atenți!’

Informațiile că s-au format cozi la granița Rusiei și există o cerere mare de bilete de avion către alte țări este mult exagerată, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

„Informațiile despre un fel de emoție în aeroporturi sunt mult exagerate”, a declarat Peskov reporterilor.

„O mulțime de informații false cu privire la acest subiect sunt în curs de dezvoltare”, a spus el, citat de Interfax.

Potrivit lui Peskov, este necesar „să fim atenți să nu devenim victime ale unor informații false în această privință”.

Oamenii au început să fugă în masă din Rusia după ce președintele Putin a semnat un decret privind mobilizarea parțială pentru războiul cu Ucraina. Civilii părăsesc țara cu avionul, autobuzul, mașinile personale și chiar și pe jos, traversând hotarele cu țările UE.

UPDATE 14.00: ‘Este timpul să muriţi’ – Consilierul lui Zelenski, ieșire extrem de dură împotriva poporului rus

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că, după ce în Rusia a fost decretată mobilizarea și au fost închise parțial granițele ţării, cetățenii ruși simt pe deplin războiul asupra lor, relatează Rador.

„Societatea rusă a vrut să simtă războiul… Acum, simte pe deplin: granițe închise, mobilizare totală, guri sigilate, ordine de încorporare transmise online, gratii, 10 ani de închisoare pentru refuzul de a fi mobilizat… Este timpul să plătiţi pentru ura faţă de ceilalţi. Este timpul să muriţi” – a scris Podoliak pe Twitter.

UPDATE 13.35: Al doilea atac în numai câteva ore: Rușii au ucis și rănit mai mulți oameni, la Harkov

Președintele Administrației Militare Regionale Haroiv, Oleh Sinehubov, a transmis, joi, că o persoană a murit şi alte două au fost rănite după ce o mină a explodat lângă satul Hrakove, din raionul Ciuhuiv, scrie Rador.

Potrivit guvernatorului este vorba despre doi angajați ai companiei regionale din domeniul energiei „Harkivoblenergo” și un angajat al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei. Incidentul a avut loc în timpul unor lucrări de reparații. Potrivit lui Sinehubov, unul dintre muncitori a murit, iar alţi doi au fost răniţi, fiind internaţi ulterior în spital.

UPDATE 12.50: Expert militar ucrainean: Posibilul succesor al lui Putin s-a dus în China pentru a negocia răsturnarea liderului de la Kremlin

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a fugit în China pentru a negocia cu autoritățile chineze înlăturarea lui Putin de la președinție, spune expertul militar ucrainean Oleg Jdanov.

UPDATE 12.00: Germania ar putea să-i primească pe rușii care fug de mobilizare: precizare făcută de ministerul de Externe al Germaniei

Ministerul de Externe al Germaniei nu exclude liberalizarea regimului de vize pentru rușii care se sustrag mobilizării și doresc să emigreze în Germania, relatează Nexta, care citează publicația Deutsche Welle.

Pe de altă parte, Yana Toom, membru al Comisiei de Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri interne a Parlamentului European (LIBE), a declarat miercuri, referitor la faptul că sunt ţări UE care susţin refuzarea de vize pentru cetăţenii ruşi, că „dacă încui oamenii într-un stat, să scapi de Putin, nu va funcţiona”, anunță Agerpres.

„Uniunea Sovietică s-a destrămat după ce a căzut Cortina de Fier, nu înainte. Dacă încui oamenii într-un stat, să scapi de Putin, nu va funcţiona. Azi, în Rusia, este 1937”, a afirmat Yana Toom.

UPDATE 11.50: Premierul Liz Truss a promis că Marea Britanie va continua să ofere ajutor militar Ucrainei

Liz Truss a promis că Marea Britanie va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până când va câştiga victoria contra Rusiei. Anunţul a fost făcut miercuri seara, 21 septembrie, în Adunarea Generală a ONU.

„În acest moment critic al conflictului, promit că ne vom menţine sau ne vom spori sprijinul militar pentru Ucraina atâta timp cât va fi necesar (…) Nu vom fi liniştiţi până când Ucraina nu va triumfa”, a asigurat Truss.

UPDATE 11.00: Rușii continuă asaltul împotriva forțelor ucrainene: șase morți în ultimele 24 de ore; principalele zone unde se dau luptele

Guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Velentin Reznicenko, a declarat că o persoană a murit și alte două au fost rănite, în urma atacului lansat de ruşi asupra regiunii în seara de 21 septembrie.

„Un nou atac inamic asupra raionului Nikopol. Rușii au bombardat comunitățile Marhaneţ şi Cervonohrihorivka. O persoană a fost ucisă. Anterior, două au fost rănite”, a spus oficialul, relatează Rador. Oficialul a mai transmis că salvatorii și poliția lucrează în locurile bombardate. „Urmează să aflăm detalii” – a adăugat Reznicenko.

UPDATE 10.20: Ucraina a dezlănțuit măcelul după mobilizarea lui Putin: 400 de militari ruși au fost uciși în numai 24 de ore

Forţele ucrainene au lichidat 400 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 55.510 – potrivit unui raport publicat, joi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 253 de avioane și 218 (+1) elicoptere rusești. Au mai fost distruse 2.236 (+9) de tancuri ale armatei ruse, 4.776 (+28) de vehicule blindate, 1.341 (+1) de sisteme de artilerie, 169 (+1) de sisteme de apărare aeriană, 318 lansatoare multiple de rachete, 3.630 (+20) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 15 nave, 941 (+9) de drone, 240 (+1) rachete de croazieră și tehnică specială (125 de unități), conform Rador.ro.

UPDATE 09.15: Atac al rușilor la Dnipropetrovsk: o persoană a murit și alte două au fost rănite

Guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Velentin Reznicenko, a declarat că o persoană a murit și alte două au fost rănite, în urma atacului lansat de ruşi asupra regiunii în seara de 21 septembrie.

„Un nou atac inamic asupra raionului Nikopol. Rușii au bombardat comunitățile Marhaneţ şi Cervonohrihorivka. O persoană a fost ucisă. Anterior, două au fost rănite”, a spus oficialul, relatează Rador. Oficialul a mai transmis că salvatorii și poliția lucrează în locurile bombardate. „Urmează să aflăm detalii” – a adăugat Reznicenko.

UPDATE 07.55: Volodimir Zelenski dorește pace

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaționale să adopte o formulă în cinci puncte pentru a obține pacea și securitatea în Ucraina, într-un discurs amplu și pasionat televizat miercuri la Adunarea Generală a ONU. Punctele includ pedeapsa pentru crimele de agresiune, protecția vieții, restabilirea securității și integrității teritoriale, garanții de securitate și determinarea Ucrainei de a continua să se apere.

UPDATE 07.30: Joe Biden și liderii aliați au reacționat cu furie la amenințările lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare

Joe Biden și liderii aliați au reacționat cu furie la amenințările lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare și s-au angajat să mențină sprijinul pentru Ucraina. În discursul său la ONU de miercuri, Biden a căutat să unească comunitatea internațională în fața a ceea ce el a numit amenințări „nechibzuite” și „o încălcare extrem de semnificativă” a Cartei ONU.

UPDATE 07.00: Peste 1.300 de protestatari au fost arestați în cadrul mitingurilor împotriva mobilizării care au loc în toată Rusia .

Peste 1.300 de protestatari au fost arestați în cadrul mitingurilor împotriva mobilizării care au loc în toată Rusia . Potrivit OVD-Info , peste 1.311 de persoane au fost reținute în 38 de orașe din Rusia, cei mai mulți dintre deținuți fiind la Moscova și Sankt Petersburg.
Adauga un comentariu