International

Razboi pe piata aurului

Publicat: 12 aug. 2016
1

Gigantii financiari Goldman Sachs si JP Morgan lupta unul impotriva altuia pentru controlul unei piete de 5.000 de miliarde de dolari. Goldman militeaza pentru infiintarea unei burse a aurului la Londra pe care tranzactiile sa fie mai transparente decat sunt in prezent. De cealalta parte JP Morgan vrea mentinerea actualului sistem in care de doua ori pe zi este stabilit un pret de referinta in functie de tranzactiile electronice din piata.

Mai multe banci influente, precum Goldman Sachs dar si uriasa Banca Industriala a Chinei, propun ca Bursa de Metale a Londrei sa infiinteze o platforma de tranzactionare pentru aur si argint. Dar, potrivit Financial Times, JP Morgan si HSBC incearca sa opreasca infiintarea noii platforme.

Miza acestei confruntari este piata de 5.000 de miliarde dolari a tranzactiilor cu aur din capitala Marii Britanii. In mare parte sunt tranzactii directe, de la vanzatori la cumparatori. Pana anul trecut, acestia au avut ca referinta un pret mediu calculat de doua ori pe zi pe baza datelor comunicate de mai multe banci mari din intreaga lume, inclusiv de Goldman, JP Morgan si HSBC.

Insa acel sistem a ajuns sa fie puternic criticat pentru lipsa transparentei. Ba mai mult, investitorii din Canada au intentat un proces colectiv in care cer despagubiri de un miliard de dolari pe motiv ca bancile ar fi manipulat piata aurului prin datele raportate pentru stabilirea pretului de referinta in ultimii zece ani.

Sub aceste presiuni, modalitatea de calcul s-a schimbat. Insa nu foarte mult. In continuare este raportat un pret de referinta al aurului de doua ori pe zi. Cu toate acestea, media nu mai este calculata in functie de informatiile de la banci, ci in functie de tranzactiile electronice care au loc in piata.

Sistemul este considerat in continuare unul opac, asa ca autoritatile de reglementare au inceput sa impuna costuri din ce in ce mai mari pentru tranzactionarea directa a aurului in incercarea de a impinge vanzatorii si cumparatorii pe burse, unde transparenta este mai mare.

Platforma de tranzactionare din Londra pentru infiintarea careia insista Goldman Sachs nu ar fi prima din lume. Cea mai mare bursa a aurului este cea din New York. In schimb, chinezii au infiintat la Shanghai un mecanism asemanator cu cel care a existat in Londra din 1919 pana anul trecut, in care in care institutiile financiare sunt cele care dicteaza pretul de referinta.

Mutarea tranzactiilor cu aur pe bursa si concurenta dintre actuala platforma din New York si o eventuala platforma in Londra ar reduce costurile pentru cei care investesc in aur.

JP Morgan si HSBC considera insa ca varianta cea mai buna ar fi ca piata aurului din Londra sa isi pastreze organizarea actuala, iar sistemul de stabilire al pretului de referinta sa devina ceva mai transaparent pentru a reduce presiunea din partea autoritatilor.

Adauga un comentariu