Local

Război total între autorități și ApaVital din cauza redevenței. Au fost blocate milioane de lei adunați din facturile plătite de ieșeni. Banii trebuiau să ajungă la Banca Europeană de Investiții

Publicat: 04 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război total între autorități și ApaVital din cauza redevenței. Au fost blocate milioane de lei adunați din facturile plătite de ieșeni. Banii trebuiau să ajungă la Banca Europeană de Investiții
Un conflict aprins este dus între autoritățile administrative și ApaVital din cauza redevenței pentru delegarea serviciului de apă canalizare

Administrația publică din Municipiul Pașcani acuză operatorul ApaVital și ARSACIS că nu au plătit integral redevența cuvenită pentru delegarea serviciului de apă și canalizare a orașului. Autoritățile solicită operatorului de apă să îi achite datoria pe care a făcut-o la Banca Europeană de Investiții (BEI), în vreme ce ApaVital a refăcut calculele și nu a achitat nici jumătate din ce au solicitat autoritățile pășcănene

Un conflict aprins care pare să nu se mai sfărșească este dus între autoritățile din Municipiul Pașcani, ApaVital și Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași ARSACIS. Războiul este ținut din cauza redevenței pe care Primăria Pașcani ar trebui să o primească în urma delegării serviciului de apă-canalizare a orașului către operatorul ApaVital, aceste proceduri fiind realizate prin intermediul ARSACIS în urmă cu aproape 5 ani.

La vremea respectivă, operatorul pentru serviciile de apă-canalizare a municipiului Pașcani rămânea fără operator de apă-canalizare, iar ARSACIS și consilierii locali din Pașcani au decis ca acesta să fie delegat către ApaVital SA Iași, fiind adoptate două hotărâri. Concret, prin HCL nr.71 s-a aprobat aderarea la ARSACIS a Municipiului Pașcani, iar prin HCL nr.72 s-a aprobat delegarea serviciului către ApaVital, fiind încheiat și un act adițional care se referă la redevență.
Astfel, autoritățile din Pașcani și cei din ARSACIS au convenit ca valoarea redevenței să fie de circa 1,8 milioane lei anual, și anume contravaloarea ratelor pentru restituirea creditului către Banca Europeană de Investiții (BEI).

„Începând cu data executării contractului de delegare a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare încheiat între ARSACIS, în numele și pe seama Municipiului Pașcani și SC ApaVital SA lași, ApaVital are obligația de a plăti contravaloarea redevenței aferente Municipiului Pașcani cel puțin la nivelul obligațiilor de plată ale municipiului Pașcani în restituirea creditului B.E.I”, se arată în actul adițional.

Primăria Pașcani a cerut 1,8 milioane lei de la ApaVital, dar nu a primit nici jumătate

La schimb, municipiul Pașcani a primit doar 800 mii lei din cei aproape 1,8 milioane lei pe an. Practic, în vreme ce Primăria Pașcani calcula și emitea facturi anuale către ApaVital, acestea erau recalculate de reprezentanții operatorului. Valoarea redevenței rezultă din înmulțirea cantităților de apă potabilă, industrială și canalizată facturate către utilizatori cu 0,20 lei/mc.
Acum, autoritățile din Pașcani solicită în instanță obligarea ApaVital la plata redevenței la nivelul prevăzut de OUG 198/2015 de la data încheierii Contractului de delegare până la zi. S-a ajuns în această situație deoarece ARSACIS și-a exprimat dezacordul cu privire la acel act adițional la aproape un an de la aprobarea lui.

„Prin adresa nr. 9418/10.05.2016, ARSACIS, după aproape un an de la comunicarea Hotărârii nr. 88/2015 a Consiliului Local Pașcani, aduce la cunoștință că Adunarea Generală a ARSACIS și-a exprimat dezacordul cu privire la solicitările exprimate prin actul adițional menționat, deși comunicarea trebuia făcută în termen de 5 zile de la adoptarea ei pentru ca cei nemulțumiți să se poată adresa instanței de judecată”, se arată în dosar.

Cu împrumutul Băncii Europene de Investiții s-a refăcut rețeaua de apă-canalizare

Banca Europeană de Investiții (BEI) a împrumutat municipiul Pașcani pentru refacerea sistemului de furnizare a apei potabile și de colectare a apelor pluviale și uzate, care apoi a fost predat către ApaVital.

„Prin neplata redevenței de către Operatorul regional la nivelul arătat se aduc prejudicii considerabile: bugetului Unității Administrativ Teritoriale, fapt care îndreptățește municipiul Pașcani să solicite și să obțină modificarea unilaterală a Contractului de delegare. Având în vedere că de la data semnării Contractului de delegare și până în prezent Operatorul regional nu a achitat niciodată valoarea redevenței la nivelul prevăzut și stabilit de lege, astfel încât aceasta să acopere cel puțin serviciul datoriei publice aferent împrumutului de cofinanțare contractat de Municipiul Pașcani, acesta fiind obligat la plata ratelor din alte surse decât cele prevăzute de OUG 198/2005”, au mai arătat reprezentanții Primăriei Pașcani.

Adauga un comentariu