Economic Local

Razboi total intre companiile gigant din Iasi! La mijloc sta un castig de un milion de euro! Razboiul se duce in instanta

Publicat: 16 sept. 2019

@ Trei companii cu nume grele din Iasi au intrat intr-un conflict deschis din cauza unei sume de aproape un milion de euro @ Operatorul ApaVital a acuzat compania de constructii Iasicon SA si firma de consultanta Eptisa ca refuza sa plateasca penalitatile impuse din cauza nerespectarii unor contracte de lucrari derulate cu fonduri europene @ Un nou proces a fost deschis in instanta de ApaVital prin care incearca sa oblige la plata cele doua firme private care au rulat contracte pe bani publici de cateva zeci de milioane de euro la nivelul judetului Iasi

O importanta companie din subordinea autoritatilor publice se afla in conflict deschis cu doua firme private importante din Iasi. Este vorba despre ApaVital, care a deschis un nou proces in instanta pentru recuperarea unor restante de la firma de constructii Iasicon SA, si firma de consultanta Eptisa.

La mijlocul conflictului stau mai multe contracte de lucrari care nu au fost duse la indeplinire de cele doua companii private, lucrarile fiind executate in beneficiul ApaVital cu ajutorul fondurilor europene. Pentru ca termenele de finalizare, dar si alte date din contract nu au fost respectate conform proiectului derulat prin POS Mediu, constructorul a fost supus unor penalizari repetate. ApaVital a actionat in judecata Iasicon si Eptisa, desi acestia au scapat initial de penalitati. Insa dupa ce au fost realizate o serie de expertize, s-a dovedit faptul ca contractul nu a fost respectat si sumele trebuie achitate.

Vezi si: Cum sa faci asa ceva? Lovitura teribila data de un milionar iesenilor – GALERIE FOTO

"Este vorba despre restante pe care Iasicon trebuie sa le plateasca catre ApaVital. Restantele provin de la contracte de lucrari care nu au fost respectate de Iasicon, care a fost supervizat de cei de la EPTISA. Noi am insistat ca platile sa fie facute si am facut demersuri in instanta, dar nu am incasat banii nici pana acum. Sunt sume importante, de cateva milioane de lei, la care se adauga penalitati de intarziere", a explicat Ioan Toma, director general al ApaVital SA.

Vezi si: Lovitura de teatru! Sansele de iesire a Iasicon SA din insolventa, anulate in instanta

S-au rulat sute de milioane de euro, acum nu mai sunt bani

Iasicon SA, controlata de omul de afaceri Titel Sinescu, este una dintre companiile care au prins cele mai multe contracte in cadrul proiectelor POS Mediu I si II derulate de ApaVital cu ajutorul a circa 350 de milioane de euro din fonduri europene. In Romania, firma internationala de consultanta Eptisa apare in anul 1996, iar din martie 2004 a fost infiintata filiala Eptisa Romania SRL, cu sediul central in Bucuresti, si filiale in alte 3 orase, inclusiv Iasi. Compania s-a ocupat de supervizarea lucrarilor derulate prin intermediuL POS Mediu.

Vezi si: Pare ireal! Ei sunt smecherii corporatisti care au inghitit milioane de euro la Iasi

In cazul unor lucrari realizate in zona Cotnari care trebuiau finalizate in anul 2015, constructorul a fost penalizat pentru intarzieri repetate deoarece folosea foarte putini muncitori si utilaje pe cele mai importante santiere, asta in vreme ce multe lucrari usoare erau acoperite de un numar mare de muncitori. Aici, constructorul a primit o sanctiune de aproape 800 de mii de lei. Mai mult, pe alt santier, deschis in zona Podu Iloaiei, acolo unde se lucra la extinderea retelei de distributie, Iasicon a depasit cu mult termenul de finalizare, motiv pentru care a primit o sanctiune de aproape 1,6 milioane de lei. La aceste sume se mai adauga o serie de restante minore si penalitati de intarziere.

Desi acum se afla in insolventa, firma controlata de omul de afaceri Titel Sinescu a inregistrat cifre de afaceri anuale de peste 100 de milioane de lei in perioada 2010-2016, fiind cea mai prospera perioada pentru firma de constructii care s-a bazat cel mai mult pe contracte din fonduri publice si europene.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu