Actualitate

Razboi total pe ruinele celei mai iubite fabrici din Iasi: Cine va pune mana pe uzina de 4 milioane euro

Publicat: 23 mart. 2017
@ Una dintre cele mai iubite fabrici din Iasi a devenit un motiv de razboi intre autoritatile si institutiile statului @ Acestea se judeca pentru ruinele Fabricii de Lactate, care a fost pusa sub sechestru @ Estimata la aproape 4 milioane euro, autoritatile incearca sa vanda Fabrica de Produse Lactate Iasi, insa procedurile sunt blocate de procesele si contestatiile facute in instanta de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Finantele Publice lasi si ANAF @ Falimentul firmei a venit dupa un lung sir de afaceri paguboase si dupa o privatizare facuta cu intentia de a falimenta cunoscuta companie din Iasi
 
Desi procesul de faliment al SC Lactis SA parea sa decurga normal, iar creditorii erau la un pas sa-si recupereze datoriile de peste 20 milioane lei, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (fosta AVAS) a contestat in mod surprinzator sumele cerute recent de Administratia Judeteana a Finantelor Publice lasi, Directia Economica si a Finatelor Publice locale precum si de catre Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Podu lloaiei, toti fiind membri in comitetul creditorilor in cazul Lactis SA lasi.
 
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a aratat judecatorilor de la Tribunalul Iasi faptul ca nu s-a respectat legea in procesul de faliment al Fabricii de Produse Lactate Iasi, iar suma de 22.331.779 lei nu ar fi fost impartita corect intre creditori.

„Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a formulat contestatie impotriva Tabelului suplimentar al creantelor debitoarei SC Lactis SA intrucat Iichidatorul judiciar nu a respectat termenul legal de intocmire a acestuia si nici dispozitiile sentintei civile prin care s-a dispus inceperea procedurii falimentului debitoarei SC Lactis SA”, dupa cum a aratat Omega SPRL Iasi, lichidatorul judiciar al Lactis SA.
 

De cealalta parte, AJFP lasi si ANAF impreuna cu lichidatorul judiciar au atacat la randul lor demersul facut de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, despre care a spus ca a pus deja sechestru asupra mai multor bunuri pentru a fi sigura ca-si va recupera datoriile.

„Prin intampinarea formulata, lichidatorul judiciar a solicitat respingerea contestatiei, intrucat avea obligatia de a evidentia creanta solicitata de creditoarea AJFP lasi intr-un tabel de creante, pentru a se obtine o imagine mai buna a pasivului datorat de catre debitoare. De asemenea, creditoarea AJFP lasi a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei, intrucat creditorul bugetar are instituite garantii (sechestre) asupra bunurilor mobile si imobile ale debitoarei si este interesat în asigurarea creantelor proprii”, au mai aratat reprezentantii Omega SPRL Iasi.

Citeste si : Tranzactie soc pe piata imobiliara! Se vinde una dintre cele mai cunoscute fabrici din Iasi. Vezi pretul record cerut de proprietar
 

Se cer aproape 4 milioane euro pentru Fabrica de Lactate Iasi
 
In aceste conditii, lichidatorul judiciar Omega SPRL din Iasi organizeaza în data de 27 martie 2017 o licitatie publica pentru vânzarea Fabricii de Produse Lactate Iasi, situata în bulevardul Metalurgiei nr. 8, fiind compusa din cladiri administrative, magazii, spalatorie, bazine, posturi de echipamente electrice si teren in suprafata totala de 16.080,39 mp. Pretul total de pornire al licitatiei este de 15.200.586,70 lei, fara TVA, iar bunurile imobile se vând în bloc.
 
Asta se intampla in conditiile in care, prejudiciul adus SC Lactis SA, prin vanzarea la un pret mai mic decat cel real al bunurilor aflate in patrimoniul societatii, se ridica la suma totala de 7.324.191,29 lei. Valoarea totala a datoriilor Lactis SA se ridica la aproape de 23 milioane lei. Cel mai mare creditor este statul roman care detine o pondere de circa 90 la suta din valoarea totala a creantelor societatii. Astfel, Directia de Finante are de recuperat taxe si impozite neachitate in suma de 20.896.536 lei, Administratia Fondului pentru Mediu-32.994 lei, Primaria Iasi (taxe si impozite locale) – 364.057 lei, AVAS Bucuresti-196.718 lei, Primaria Harlau-206.220 lei, Primaria Pascani-52.810 lei. 
 
Pretioasa fabrica a fost cumparata cu „maruntis”
 
Aceste proceduri se deruleaza in paralel cu un dosar penal (139D/P/2009) care a fost deschis la scurt timp dupa ce procurorii au aflat de ilegalitatile facute cu patrimoniul SC Lactis SA. Firma ieseana s-a constituit parte civila prin intermediul lichidatorului Omega SPRL. Ancheta vizeaza modul in care in anul 2005, afaceristul galatean Petrica Herascu a cumparat la preturi mici o parte din activele Lactis, reusind ulterior sa le revanda la preturi mult mai mari, obtinand profituri considerabile. La fabrica ieseana de procesare a laptelui, Petrica Herascu a lucrat cu una dintre cele mai cunoscute firme ale sale, si anume SC Galmopan SA. Herascu ar fi platit putin peste 10 miliarde lei vechi pentru niste hale si cladiri dupa care le-a scos la vanzare la preturi care depaseau 1 milion de euro. 

Citeste si : Rasturnare de situatie! Decizie fara precedent pentru o cunoscuta companie ieseana. La mijloc este o suma uriasa
 

O buna parte din aceste afaceri dubioase au fost dezvaluite de cotidianul BUNA ZIUA IASI la vremea respectiva. In aprilie 2007, Galmopan SA a trimis o oferta de vanzare catre o alta firma, necunoscuta, cu terenurile si constructiile de la Lactis SA Iasi. Oferta pentru o parte din terenurile si cladirile de la Lactis SA Iasi a fost de 1,36 milioane Euro. La vremea respectiva, fostul de director al SC Lactis SA Iasi sustinea ca nu stie cum a intrat Galmopan in posesia mai multor terenuri si constructii ale fabricii iesene. De asemenea, o buna parte din tranzactii ar fi fost efectuate printr-o alta firma infiintata de Herascu, si anume SC Euro-Lact SRL, societate cu acelasi sediu social ca si Lactis SA, adica pe strada Metalurgiei, numarul 8. 
 
O lunga serie de afaceri paguboase
 
S-ar parea ca SC Lactis SA a ajuns in faliment tocmai datorita unei serii lungi de afaceri paguboase facute cu patrimoniul societatii. Afaceristul mentionat mai sus nu este singurul care a profitat de patrimoniul societatii. In ultimii doi ani, lichidatorul Lactis, dar si Directia de Finante, a deschis mai multe procese impotriva firmei Cont Audit SRL, societate patronata de expertul contabil Scarlat Orzescu.

Este vorba despre o serie de contracte pe care firma lui Orzescu le-a incheiat cu Lactis pentru servicii de contabilitate si servicii specifice resurselor umane. Contractele au fost incheiate in perioada 2010 – 2013, cand Lactis SA se afla in insolventa. In aceasta perioada, firmele lui Orzescu, Cont Audit SRL si Mior, au incasat de la Lactis SA suma totala de 661.728 lei. Asta in conditiile in care, in perioada respectiva Lactis SA realiza venituri cuprinse intre 270.000 si 720.000 lei. loading...

Adauga un comentariu