Actualitate

RAZBOI TOTAL. Studentii si conducerea Universitatii Cuza Iasi ajung in instanta

Publicat: 08 ian. 2015
1
Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi (LS IASI) condamna in termeni duri decizia conducerii institutiei de invatamant superior de a o actiona in instanta pe motiv ca numele acesteia ar fi atribuit ilegal sau ca foloseste „simboluri neadecvate„. Reprezentantii Ligii considera ca este o actiune total antidemocratica, nedemna de o institutie publica la 25 de ani de la caderea regimului comunist. Situatia a inceput sa devina tensionata dupa ce, pe parcursul ultimilor doi ani de la reinfiintare, Liga Studentilor a sesizat o serie de nereguli si abuzuri ale conducerii universitatii, trimitand conducerii o serie de solicitari, memorii si petitii, precum si notificari la Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Reprezentantii LS Iasi sustin ca, in loc sa dea curs solicitarilor studentilor, conducerea institutiei a cerut Ligii sa isi schimbe denumirea, desi aceasta a fost acordata de Ministerul Justitiei, fiind folosita si in perioada anilor 1989-2001, cand Liga a activat. La jumatatea lunii decembrie, Universitatea a actionat Liga Studentilor in instanta la Judecatoria Iasi, „pentru a nu mai raspunde cererilor ligii”.
„Conducerea institutiei a cerut Ligii Studentilor sa isi schimbe sigla care il reprezinta pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe doborand balaurul, considerand ca este un „simbol neadecvat”. Cele doua cereri ale conducerii institutiei sunt formulate intr-o hotarare prin care s-a incercat santajarea Ligii Studentilor, Universitatea nerecunoscandu-le studentilor din Liga drepturile fundamentale la asociere, exprimare si petitionare. Mai grav, solicitarile conducerii Universitatii sunt sustinute de catre doi dintre reprezentantii studentilor din Senat si de anumite asociatii studentesti, care au cerut insitutiei de invatamant ca aceasta sa nu mai raspunda solicitarilor Ligii si nici sa nu-i recunoasca vreun drept in interiorul institutei. Conducerea isi justifica decizia in baza autonomiei universitare, desi aceasta nu o poate sustrage de la respectarea legislatiei in vigoare. In acelasi timp, Liga Studentilor (LS IASI) a dat la randul ei in judecata Universitatea „Cuza” la Tribunalul Iasi, intr-o speta de contencios administrativ prin care solicita anularea actualului regulament pentru studii universitare de licenta, adoptat prin viciu de procedura, prin intermediul caruia au fost introduse noile taxe pentru examenele nepromovate in anii anteriori. In momentul in care actul va fi anulat prin hotarare judecatoreasca, conducerea Universitatii va trebui sa returneze studentilor banii incasati pentru noile taxe de restante.
Intelegem ca anumite persoane din conducerea Universitatii sunt deranjate de actiunile noastre cu caracter civic si democratic, dar au dat nastere unei situatii fara precedent in Romania: conducerea unei Universitati de stat, reprezentanta a autoritatii publice, da in judecata o liga studenteasca care este parte a societatii civile. O asemenea masura este mai mult o forma de intimidare, aparuta ca reactie in urma unor actiuni desfasurate de catre noi. Daca era o problema reala, s-ar fi sesizat mult mai devreme. Extrapoland, este ca si cum Guvernul ar da in judecata o parte a societatii civile pe motiv ca „nu o recunoaste”, pentru a acorda exclusivitate de dialog celeilalte parti. Conducerea Universitatii isi doreste o miscare studenteasca docila si amorfa, formata din asociatii studentesti care se ocupa doar de probleme profesionale sau care organizeaza baluri si petreceri, nicidecum formata din organizatii cu o puternica activitate civica. In primul rand conducerea nu intelege conceptul de comunitate academica (universitas magistrorum et scholarium), care este formata deopotriva din studenti si profesori, care sunt parteneri egali in procesul educational. In loc sa rezolve problemele sesizate de catre noi, conducerea prefera sa ne atace, irosind timpul si resursele fiecarei parti. Este de-a dreptul rusinos pentru institutie ca aceasta sa-si atace proprii studenti care vor sa indrepte bunul mers al procesului academic din universitate. In momentul de fata, dusmanii Universitatii sunt la conducerea ei!” a declarat Silvian-Emanuel MAN, presedintele Ligii Studentilor (LS IASI).
In perioada 14 – 16 ianuarie, Universitatea Cuza va fi vizitata de o comisie din partea ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior) pentru a-i fi reconfirmata acreditarea, iar institutia ar putea fi penalizata pentru abaterile conducerii, intrucat nu sunt indeplinite criteriile cerute de anumiti indicatori din metodologia de evaluare legati de libertatea academica a studentilor si de respectarea drepturilor lor legale. Cea mai grava penalizare pe care o poate suferi institutia este retrogradarea, adica trecerea din clasa universitatilor de cercetare avansata si educatie („clasa A”) in clasa universitatilor de educatie si cercetare stiintifica („clasa B”). In nenumarate randuri, Liga Studentilor (LS IASI) a atras atentia asupra incalcarii metodologiei de asigurare a calitatii, dar conducerea institutiei a ignorat avertizarile.
Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (prescurtat LS IASI) este o organizatie studenteasca, neguvernamentala, non-profit, independenta, democratica, nepartizana, cu activitate civica si sindicala, creata pentru a apara drepturile si interesele studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi prin toate mijloacele legale de care dispune. Organizatia a activat in perioada 1989-2001, fiind reinfiintata in vara anului 2013 de catre un grup de studenti. De atunci a desfasurat o intensa activitate cu caracter civic, militand constant pentru refacerea vechiului spirit al miscarii studentesti din Romania.
Adauga un comentariu