Razboi în Ucraina

Război Ucraina: Consilierul lui Zelenski spune că războiul este în impas

Publicat: 18 aug. 2022

Forțele ruse au făcut doar progrese minime, susține Oleksiy Arestovici; Se pare că Moscova îl instalează pe Viktor Sokolov ca nou șef militar în Crimeea. Asta in conditiile in care Rusia a cumpărat echipament militar in valoare de 8 miliarde de dolari, semn că va trece la o nouă etapă în război.

UPDATE 23.00: Cum se văd luptele din Ucraina din dronele mini-Bayraktar folosite de ucraineni

O nouă înregistrare video apărută pe platformele social media arată cum sunt văzute frontul și luptele din Ucraina de dronele mini-Bayraktar primite de forțele armate ale Kievului.

UPDATE 22.00: Un cercetător de la Wilson Center explică de ce, din perspectiva rușilor, războiul dus împotriva Ucrainei este unul „foarte blând”

Kamil Galeev, un jurnalist și cercetător de la Wilson Center născut în Rusia, explică de ce, din perspectiva rușilor, războiul din Ucraina este unul „foarte blând”.

UPDATE 21.30: Ultimele declarații ale lui Volodimir Zelenski au declanșat controverse în Ucraina / Criticile aduse președintelui ucrainean

Declarațiile făcute de președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Washington Post au declanșat o dezbatere majoră în Ucraina privind deciziile luate de acestea.

UPDATE 21.00: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus joi orice negocieri de pace cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei

„Oamenii care ucid, violează, lovesc orașele noastre cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot vrea pace. Ar trebui să părăsească mai întâi teritoriul nostru, apoi vom vedea”, a spus Zelenski, la o conferință de presă la Liov, spunând „nu aveți încredere în Rusia”.

UPDATE 20.22: Bilanţul morților în atacul rusesc asupra Harkov a crescut la 12

„Noaptea trecută şi această dimineaţă au fost cele mai tragice momente la Harkov de la începutul războiului”, a declarat primarul oraşului, Igor Terehov, precizând că vineri va fi o zi de doliu în memoria victimelor.

„Harkov. 175 de zile de groază. Teroare zilnică, lovituri cu rachete asupra zonelor rezidenţiale şi civililor. Rusia vrea să transforme Harkovul în Alep-2016, Groznîi-1996 sau Varşovia-1945 şi se delectează cu sânge în transmisiune directă. Toţi cei care continuă să aibă de a face cu Moscova sunt complici la această crimă”, a spus la rândul său consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

UPDATE 20.00: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sprijinul Turciei pentru Ucraina și și-a exprimat îngrijorarea față de pericolul unui „nou Cernobîl”

„Pe măsură ce ne continuăm eforturile pentru o soluție, am fost și continuăm să fim de partea prietenilor noștri ucraineni”, a spus el înainte de a adăuga că nu dorește un „nou Cernobîl”.

UPDATE 19.30: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a avertizat joi că orice avariere a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina ar fi „sinucidere”

„Trebuie să o spunem așa cum este: orice avarii potențiale în Zaporojie ar fi o sinucidere”, a spus Guterres în timpul unei vizite la Liov, vestul Ucrainei. El a solicitat încă o dată „demilitarizarea” centralei ocupate acum de armata rusă.

UPDATE 19.00: Ucraina acuză Rusia că pregătește pentru vineri o „provocare” la centrala nucleară Zaporojie

Principala agenție de informații militare a Ucrainei a acuzat joi Rusia că se pregătește să organizeze un fel de „provocare” la centrala nucleară controlată de Rusia din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit Reuters.

UPDATE 18.00: „Oamenii vor înțelege că ceva nu merge”: Dilema lui Vladimir Putin privind anexarea teritoriilor ucrainene

Președintele Vladimir Putin și consilierii săi de la Kremlin se confruntă cu o dilemă: să meargă înainte cu referendumurile de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate sau să aștepte să cucerească mai mult teritoriu, riscând ca rușii să își dea seama că „ceva nu merge cum trebuie”?, scrie Meduza.

UPDATE 17.35: Întâlnire Erdogan-Zelenski, înaintea summitului tripartit cu Guterres în problema centralei nucleare de la Zaporojie

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a început deja întâlnirea bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Palatul Potocki din oraşul Liov (Lviv), în vestul Ucrainei, a transmis joi agenţia turcă Anadolu, citată de EFE.

UPDATE 16.30: Importurile de gaze ruseşti în România au fost limitate brusc

Importurile de gaze ruseşti destinate pieţei interne din România au fost limitate brusc, astăzi, astfel că nivelul înmagazinărilor a scăzut cu cinci milioane de metri cubi.

UPDATE 15.00: Rusia amenință: Ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în „situaţii de urgenţă”

Ministerul rus de Externe a transmis, joi, că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în ”situaţii de urgenţă” şi că nu are interesul să ajungă la o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, relatează Reuters.

UPDATE 13.10: Solicitări din partea Occidentului pentru recunoașterea diamantelor rusești ca fiind „sângeroase”

Surse media de peste ocean anunţă că Statele Unite, Canada, țările UE și Ucraina depun eforturi pentru a recunoaște diamantele rusești ca fiind „sângeroase” și pentru a interzice exportul acestora.

UPDATE 11.40: Recep Tayyip Erdogan se duce în Ucraina pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski. Vrea să propună pacea cu Rusia

Recep Tayyip Erdoğan se deplasează în Ucraina pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski şi pentru a discuta despre o eventuală pace cu Rusia. La întâlnire vor participa liderii Ucrainei dar și un reprezentant ONU.

UPDATE 10.10: Forțată de sancțiuni, Rusia se reorientează și ia exemplul SUA – O nouă strategie în domeniul gazelor naturale

Obiectivul Rusiei este să producă între 80 şi 120 milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL) pe an până în 2035, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, transmite Reuters, portrivit Agerpes.

Anterior, Moscova informase că intenţionează să producă anual 140 milioane de tone GNL, dar ulterior oficialii din energie au sugerat că data ţintă – 2035 – ar trebui modificată.

Miercuri, premierul Mikhail Mishustin a anunţat că Executivul va aloca un miliard de ruble (16,65 milioane de dolari) pentru sprijinirea dezvoltării echipamentelor GNL.

UPDATE 07.55: Șeful ONU în Ucraina pentru discuții despre cereale și securitate nucleară

Secretarul general al ONU, António Guterres , a sosit în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele său, Volodymyr Zelenskiy, și cu președintele turc, Tayyip Erdogan, în orașul de vest Lviv.

Liderii vor analiza acordul de export de cereale susținut de ONU și vor discuta „necesitatea unei soluții politice pentru acest conflict”, precum și situația de la centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de ruși, din Lviv, în vestul Ucrainei .

UPDATE 07.30: Un atac rusesc asupra Harkivului a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte 16

Un atac rusesc asupra Harkivului a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte 16 , au declarat serviciile de stat de urgență din Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că un bloc a fost „total distrus… Nu vom ierta, ne vom răzbuna”.

UPDATE 07.00 Rusia l-a înlocuit pe comandantul flotei sale din Crimeea din Marea Neagră

Rusia l-a înlocuit pe comandantul flotei sale din Crimeea din Marea Neagră, după ce exploziile au zguduit peninsula în această săptămână . Agenția de presă rusă RIA a citat surse care spun că Igor Osipov a fost înlocuit cu Viktor Sokolov. Dacă va fi confirmată, ar marca una dintre cele mai importante demiteri ale unui oficial militar în război de până acum.
Adauga un comentariu