News Flash:

Razboiul avocatilor in scandalul Petrom

5 Iunie 2008
23615 Vizualizari | 31 Comentarii
av Adrian Mogos
• Scandalul dintre salariatii Petrom SA si compania petroliera s-a mutat intre avocatii partilor • Adrian Mogos, avocatul sucursalei iesene a Petrom SA, sustine ca primele au fost incluse in salariu prin Contractul Colectiv de Munca semnat in 2003, cu precizarea ca vor fi acordate sub aceasta forma si pe viitor • Mihaela Popa, avocatul a peste 350 de fosti si actuali angajati ai Petrom SA, sustine insa ca in Contractul Colectiv de Munca este precizat ca numai in 2003 primele vor fi trecute in salariul de baza, iar Comisia Paritara a incercat prin Nota emisa in 2007 sa faca o interpretare eronata

Scandalul dintre salariatii Petrom SA si compania petroliera s-a mutat intre avocatii partilor. Acestia isi disputa valabilitatea Notei Comisiei Paritare, prin care reprezentantii SC Petrom SA au stabilit ca primele de sarbatori sa fie incluse in salariul lunar de baza. Adrian Mogos, avocatul sucursalei iesene a Petrom, sustine ca primele au fost incluse in salariu prin Contractul Colectiv de Munca semnat in 2003, cu precizarea ca vor fi acordate sub aceasta forma si pe viitor. "Contractul Colectiv de Munca reprezinta legea partilor. Acesta a fost semnat de patronat si salariati, respectiv sindicatul. In 2003 a fost stabilit prin contract ca atat in 2003, cat si pe viitor, primele de sarbatori vor fi incluse in salariul lunar de baza", a declarat Adrian Mogos. Mihaela Popa, avocatul a peste 350 de fosti si actuali angajati ai Petrom SA, sustine insa ca in Contractul Colectiv de Munca este precizat ca numai in 2003 primele vor fi trecute in salariul de baza, iar Comisia Paritara a incercat prin Nota emisa in 2007 sa faca o interpretare eronata. "Articolul 168 din Contractul Colectiv de Munca din 2003 prevedea ca pentru anul 2003 aceste suplimentari vor fi introduse in salariul de baza al fiecarui salariat. Din 2004 nu s-a dat nici o prima si nu s-a facut nici o modificare a articolului 168. Comisia Paritara trebuia sa faca nota din 2003, nu anul trecut. Comisia Paritara a facut tot felul de note de interpretare ca sa evite procesele", a explicat Mihaela Popa. Desi recunoaste ca expertii au dat castig de cauza angajatilor, avocatul Petrom SA sustine ca Nota Comisiei Paritare este o interpretare a contractului semnat in 2003, precizand ca magistratii de la Curtea de Apel Iasi au luat o decizie corecta atunci cand au tinut cont de aceasta nota. "Curtea de Apel Iasi a tinut cont de Nota Comisiei Paritare. La Timisoara, de exemplu, instanta nu a tinut cont de aceasta nota pentru ca nu stiau de cine a fost semnata pentru ca era doar o semnatura olografa", a precizat avocatul Adrian Mogos.

Miza, peste 700 mii Euro


Intre timp, in jur de 400 de actuali si fosti angajati ai sucursalei iesene a Petrom SA se lupta in instanta pentru drepturi salariale in valoare de peste 2,8 milioane lei, echivalentul a peste 770 mii Euro. In fapt, in litigiile de munca cu cele aproape 400 de angajati din judetul Iasi, dar si in litigiile asemanatoare din restul tarii, reprezentantii Petrom SA invoca aceasta Nota a Comisiei Paritare pentru a nu plati primele restante din 2004. Numai ca, in timp ce in celelalte judete ale tarii judecatorii nu au tinut cont de aceasta nota, la Iasi magistratii au dat deja trei decizii de admitere a recursului formulat de aparatorii SC Petrom SA. "Referitor la fondul cauzei, Curtea retine ca desi s-a relevat existenta hotararii Comisiei Paritare prin care partile au negociat faptul ca primele care fac obiectul cauzei sa fie incluse in salariul de baza, totusi, angajatorul nu a adus probe care sa dovedeasca faptul ca in realitate aceste prime au fost si platite", se arata in decizia Curtii de Apel Ploiesti. In schimb, judecatorii ieseni au acceptat interpretarea facuta prin aceasta nota si au dat pana in prezent trei hotarari prin care dau castig de cauza companiei petroliere. Dupa cum sustin avocatii fostilor si actualilor angajati Petrom, cele trei expertize efectuate dau castig de cauza reclamantilor. Astfel, din analiza statelor de plata expertii au concluzionat ca angajatii nu si-au primit primele de sarbatori in perioada 2004-2006. "In urma verificarii statelor de plata aferente anilor 2004-2006, am constatat faptul ca nu au fost acordate sporuri salariale cu ocazia zilelor de Pasti si de Craciun in conformitate cu prevederile art. 168 din Contractul Colectiv de Munca incheiat intre SNP Petrom SA si salariati, reprezentati de FSLI Petrom. In perioada 2004-2006 sunt cresteri salariale, dar nu privesc includerea suplimentarilor salariale de Pasti si de Craciun in salariul de baza", se arata in raportul de expertiza contabila judiciara intocmit de expertul contabil Dan Butnarasu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (31)

Anonim  | #36590
..sa nu mai fie suparati Oltenii ca s-a rasturnat "caruta "la Caracal..este incredibil!
OMV  | #36591
nici un comentariu?!!!!!....ma mir.inseamna ca nu mai citeste nimeni ziarul asta?oare....
Vlad Tepes  | #36592
DACA SA-AU BAGAT AN SALARIU UNDE SANT,ORI NU SAU MARIT SALARIILE DELOC.MAFIOTILOR NU SAU BAGAT AN SALARIU,PRIMELE,ASA CUM NU SA-U BAGAT CELELANTE;GAZELE, MURATURILE,;UNDE SANT DIVIDENTELE,O SAI DAM AN JUDECATA SI PENTRU,DIVIDENTE AU BANII MULTI DE DAT LA PETROLISTI HOTII CONSTRUESC LA BUCURESTI UN OWANTER CENTER UNDE SA INTRE 2500 DE ANGAJATI CAPUSE CARE SA MANANCE SUDOAREA PETROLISTULUI.
Vlad Tepes  | #36593
Adrian Mogos cati bani primesti.
fosta salariata  | #36595
La braila s-au luat banii acum ne judecam ptr diferenta de ordonanta care sa dat cu salariile din 2004 ,muratrurile si gazele.Liderul de sindicat a spus ca nu vom castiga si ca vom da banii inapoi uite ca nu.Mergem mai departe trebuia sa ni se dea si dividentele lala actiunile petrom
ion  | #36596
Nu s-au introdus in salariile de baza ale angajatilor Petrom nici un leut din sporurile care pretind ei (angajatorul Petrom) ca s-ar fi introdus. La toate expertizele din tara( si nu s-au facut expertize cu neprofesionisti) nu s-a constatat introducerea primelor in salarii. Instanta din Iasi, avand si expertize si precedente din tara, nu inteleg cum nu au dat castig de cauza angajatilor. Adresa Comisiei Paritare Petrom din 2007 nu poate aduce modificari unui CCM negociat an de an, parafat si semnat.
Dealtfel, nu ar fi singurul articol (cel cu primele de Paste si Craciun) incalcat de angajator. Mai sunt si altele, pt. care fosti si actuali angajati din tara au actionat in instante. Nimeni nu cere instantelor sa nu respecte legea. Dar atata timp cat salariatii aveau anumite drepturi cuprinse in actele normative interne si in legislatie iar angajatorul pur si simplu le-a sfidat atat reglementarile legale cat si pe angajati, oamenii au tot dreptul sa si le ceara prin instante. Nu e normal ce se intampla, zecile de mii de angajati erau membrii de sindicat si aveau cine sa le reprezinte interesele, dar reprezentantii sindicali s-au aliat cu omv - istii si nu au acordat drepturile salariatilor. Asa ca singura solutie a ramas calea instantelor. Curaj. Nu au ce sa ne mai faca.
Instantele nu pot judeca decat dupa probele ce se aduc in instante. Iar angajatorul nu are probe ca s-au dat primele, participarea la profit, actiunile gratuite, etc. Nu au, pt. ca nu le-au acordat. Abia acum cand vad ca angajatii nu sunt prosti si isi cunosc drepturile, incep sa negocieze cu Fsli drepturile prevazute an de an si neacordate. ( cele 100 de actiuni/ salariat prevazute in toate CCM urile de la privatizare incoace, adica din 2004 acuma in oct. 2008 au purtat negocieri sa le acorde angajatilor. Cate? de bataie de joc, 100 de salariat adica aprox. 15 ron/salariat si asta ca sa nu spuna ca nu au respectat prevederile din CCM.Dupa 4 ani!!!!!!! La fel si cu restul art. nerespectate.Cine a gresit sa plateasca ca tot a avut armata de directori si consultanti Petrom-ul. Dar graba lor nu a fost sa acorde angajatilor drepturile, ci sa-i dea afara din sistem. Asa ca si fara loc de munca si cu drepturile neacordate, chiar au crezut cei din Petrom OMV ca toti romanii sunt prosti? iar ei sa se capatuiasca pe spatele romanilor. Nici chiar asa.
m c  | #36597
Liderii de sindicat sunt in slujba OMV si nu a salariatilor. Asa ca lasati-i in pace in somnul dulce pe care-l dorm de 4 ani. S-or trezi ei dar tarziu, din pacate pt. oameni, nu pt.ei.
Asa ca instantele sa-si spuna cuvantul si sa judece solicitarile angajatilor.
Sandu  | #36598
vreau si io sa amflu procese intre angajati petrom si petrom Sa
CICI  | #36599
CVCV
dddd  | #36600
de ce a pierdut petrom procesele? nu scrisori trebuie sa trimita angazatilor cu rugaminti sa dea bani inapoi ci scrisori cu scuze ca au fost inselati daca asta sar fi intimplat in austria nu ar fi scapat fara plata unor despagubiri morale care ar fi sume uriase pentru a descuraza astfel de fapte.
luminita  | #36601
rusine, cum sa ceri salariatilor sa returneze un bun castigat in instanta?e inadmisibil.sant fericita ca nu mai lucrez in petrom.felicitari justitiei romane.le dam banii inapoi cand ne-o obliga justitia,pe cale legala,nu prin intermediul unei scrisori jalnice si patetice redactata de conducerea petrom.
rasputia  | #36602
o scrisoare jalnica chiar nimeni din conducerea petrom nu sa opus redactari faimoasei scrisori? daca a existat o singura persoana atunci am sperante ca compania va supravietui.impactul acestei scrisori este devastator .mergeti prin schele si stati de vorba cu salariati veti gasi multa neincredere ura totul este un butoi de pulbere .Compania a pierdut renumele schimbati politica faceti pace cu muncitori respectati legea si justitia.
cicii  | #36603
acest avocat unde traieste nu vede ca toata justitia sia facut datoria fata de salariati petrom corect bineinteles , bravo justitia romina care apara romini si rusine acestui avocat care tine cu lupi
cicii  | #36604
in toata tara sau cistigat procesele acest avocat face rusine justitiei romine nu trebuie tratat ca un romin
Salariata  | #36605
Am cistigat toate procesele si acum ne gindim sa ne judecam cu ei si pentru 2% din fierul vechi vindut din dezmembrarea instalatiilor.
Si o sa ne mai judecam cu ei ca ne-au stresat la maxim si si-au batut joc de noi.
ORI NOI...ORI EI.....CA NU SE MAI POATE.
maria  | #36606
petrom isi apara reputatia?de ce n-a facut-o in instanta.petrom nu mai e al romanilor ci al austriei.muncitorii sant ai nostri romani sadea care muncesc din greu pentru nimic.sant fericita ca nu mai lucrez la petrom,am lucrat cand era o societate a romanilor.nu le dam nimic inapoi, de mila lor ,saracii,rusine pentru aceea scrisoare jalnica si patetica.
maria  | #36607
petrom este al austriecilor.nu mi-e mila de ei.nici lor nu le este mila de romanasii nostri,ai umileste si sperie cu o scrisoare de 2 bani.nu va lasati romani,daca aveti dreptate luati-le banii.
dodo  | #36608
luca esti o rusine a sindicalistilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dodo  | #36609
la procese cu ei!!si pt cei8% si pt orice ca altfel nu se mai poate!!!!!
nicolae  | #36610
a avut cineva recurs la procesul cu primele de pasti si craciun? ce verdict s-a dat?sint curios.
elena  | #36611
Da, am avut recurs anul trecut si am obtinut micsorarea sumei castigate in instanta pe fond, de la 8000 lei net la 5400 lei net
cristi  | #36612
sunt din satu mare noi am pierdut acum ,mergem la curtea de apel oradea cu banii de gaze si muraturi banii pe prime i-am primit anul trecut 7800 lei eu personal
mara  | #36613
in afara de banii pe primele de craciun si pasti s-au mai castigat si alti bani? Procese stiu ca s-au deschis dar s-au si castigat?
disponibilizata  | #36614
de ce Petromservice nu face plati la procesele castigate?
Au conturile blocate?Stie cineva in cat timp sunt obligati sa faca platile dupa ce am castigat un proces?Executarea nu trebuie sa se faca silit daca Petromservice nu mai da banii oamenilor comform unei hotarari judecatoresti? Va rog raspundeti-mi si mie daca stiti!!!
zoze  | #36615
de ce trebuie sa lucram a doua zi de pasti, numai sefii au zi libera sarbatoare legala,prostii trebuie sa vina si nu numai dar si sambata pe 18 lucram.rusine numai voi aveti familii.....
petrolistul  | #36616
trimiteti pe adresa nasul@b1tv.ro sesizari sa vedem daca "nasul " are curaj sa deschida si acest subiect.
e-mailuri cat mai multe.la olt s-au cistigat catave procerse dar acum sunt suspendate.pe ei .cand s-a facut privatizarea cu omv,omv-isti si-au frecat palmele de bucurie ca au luat petromul de pomana dar au uitat sa se uite si pe cantractele colective de munca si pe contractul colectiv pe ramura unde se stipuleaza prime de gaze si muraturi.sa le luma din profitul realizat dea lungul anilor pe spinarea noastra.
angajat petrom  | #36617
este o tampenie s a se creaDA CA NU SE DAU DREPTURILE CE NI SE CIVIN NOUA CA SALARIATII AI ACESTEICOMPANII DOMNILOR DIN FRUNTEA PETROM S A NU CREDETI CA O ASA SCAPATI FARA AFI TRASI LA RASPUNDERE PT CE FACETI SA NU UITATII CA DV DE SARBATORILE LEGALE ATI AVUT CE PUNE PE MASA NOI CEI CARE PE CARCA NOASTRA STATI NEAM ANPRUMUTAT SA AVEM CE PUNE PE MASA CELOR DRAGII OSA VA AJUNGAS BLESTEMELE NOASTRE SI OSA VA CAITI PT CA PE LUMEA ASTRA SI CEALANTA OSA PLATITII CU VARF SI ANDESAT SA NU UITATII
dracula  | #99514
BAIETI NU VA LASATI SA NE STRANGEM MAI MULTI SI SA LE LACEM UN DOSAR LA HAGA CU TOATE DREPTURILE NOASTRE "SAI BANTUIE DRACULA".
petrolistul  | #104443
am de gand sa ma duc la nasul la b1tv cu dosarul iar avocatul lui dancu sa se uite in el sa vada cine are dreptate. bombardatil pe nasul nasul@b1tv.ro
Andrei  | #117283
Am primit banii in urma procesului cu Petromul anul trecut.Zilele acestea am primit somatie sa ma prezint la proces in septembrie in urma recursului facut de OMV pentru recuperarea banilor. In timpul procesului am tinut legatura cu avocata care m-a reprezentat si care-mi spunea ca Petrom a facut recurs pe care nu l-a castigat. Dupa ce a trecut perioada legala de recurs si cea de 15 zile in care banii stau la executor, am primit banii. Deci am considerat procesul inchis. Eu nu mai lucrez la Petrom si sunt plecat din tara(unde nu mai am bunuri personale casa, masina etc) de aproape 3 ani.Ce se intampla cu aceste recursuri?
MARIAN  | #435220
Deja au anceput sa opreasca bani LA CRAIOVA SI OPRESC OTREIME DIN SALARIU BRUT FARA SA MAITINA CONT DE CELELANTE DATORI CEI DE FACUT
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1725 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015444 (s)