Secretele istoriei

Razboiul greco-turc, 1897

Publicat: 11 ian. 2015

In ianuarie 1897, Creta s-a revoltat inca o data contra conducerii otomane si a cerut unificarea cu Grecia. La Atena, partizanii Marii Idei (greaca Μεγάλη Ιδέα; Megáli Idéa) au solicitat interventia monarhiei grecesti in conflict. Sub presiunea lor, regele si primul ministru Theodoros Deligiannis au trimis intariri insurgentilor. Printul George a fost numit comandant al flotei care trebuia sa impiedice Marea Poarta sa intervina contra revoltelor. In acelasi timp, 1.500 de soldati greci au debarcat pe insula. In fata atitudinii Atenei, Imperiul Otoman a declarat razboi Greciei la 17 aprilie 1897. Este inceputul razboiului greco-turc din 1897 (sau „razboiul de treizeci de zile”).

Vezi si Batalia de la Bapheus

Numit comandant sef al armatei la 26 martie, Constantin este considerat responsabil pentru penetrarea Macedoniei. Tentativa de invazie este insa un esec iar grecii se retrag rapid la Thessalie. Cartierul general grec stabilit in orasul Larissa este ocupat de otomani. La sfarsitul lunii aprilie, razboiul este pierdut de greci iar ultimele batalii din mai nu fac decat sa confirme superioritatea turcilor.

Vezi si Razboaiele moldo-otomane

In ciuda interventiei mai multor puteri straine in favoarea Atenei in timpul convorbirilor de pace din decembrie 1897 consecintele infrangerii sunt foarte grave pentru greci: trebuie sa renunte la ambitiile teritoriale din Creta si Macedonia si frontierele sunt corectate in favoarea Imperiului Otoman. Grecia trebuie sa plateasca, de asemenea, o indemnizatie de razboi de aproape patru milioane lire turcesti iar acest lucru se intampla intr-un moment cand deja finantele publice sunt la cel mai mic nivel.

Printul mostenitor Constantin este considerat principalul responsabil pentru infrangere iar o parte a opiniei publice a cerut sa fie judecat de Curtea Martiala. Sotia sa, printesa Sofia a Prusiei, este criticata in mod egal din cauza atitudinni fratelui ei, kaiserul Wilhelm al Germaniei, care a sustinut in mod deschis Turcia in timpul conflictului. Cuplul a parasit pentru o perioada Grecia si s-a instalat in Germania la mama Sofiei.loading...

Adauga un comentariu