Economic Local

Razboiul imobiliar s-a mutat pe terenurile agricole

Publicat: 27 feb. 2008
1

• Ignorate pana acum cativa ani, terenurile agricole au devenit teatru de razboi pentru afaceristii din domeniul imobiliar, acestea fiind in momentul de fata unele dintre cele mai profitabile investitii • Lupta pentru terenurile extravilane este inca la inceput, dar aceasta piata se dezvolta rapid, iar cat de curand limita dintre zona municipiului si cea agricola nu va mai fi atat de clara

Ignorate pana acum cativa ani, terenurile agricole au devenit teatru de razboi pentru afaceristii din domeniul imobiliar, acestea fiind in momentul de fata unele dintre cele mai profitabile investitii. Preturile mici, comparativ cu cele din oras, procentajul scazut de faramitare a terenurilor si nu in ultimul rand extinderea masiva a orasului spre comunele limitrofe transforma terenurile agricole in oferte imobiliare demne de luat in seama.

Astfel, din ce in ce mai multi ieseni prefera sa scoata terenurile din circuitul agricol si sa le intabuleze in zona intravilana. Conform datelor Directiei Agricola si pentru Dezvoltare Rurala, din anul 2005 pana in prezent au fost scoase definitiv din circuitul agricol aproape 150 hectare de teren, marea majoritate a acestora fiind terenuri arabile si pasuni, destul insa pentru a incepe specula preturilor. De asemenea, majoritatea comunelor din jurul municipiului Iasi au introdus deja sau intentioneaza sa introduca suprafetele de teren detinute in intravilan, asigurandu-se astfel noi oportunitati pentru investitori, dar si o crestere garantata a preturilor pentru terenuri.

„Prin introducerea in intravilan, pretul terenului creste de cateva ori, uneori chiar si de 10 ori. Prin urmare, chiar numai achizitionarea unui teren extravilan si vinderea acestuia dupa introducerea in intravilan poate reprezenta o afacere deosebit de profitabila”, explica Costin Lazar, agent imobiliar. Cazurile concrete sunt demonstrate de comunele din zona metropolitana, in special Miroslava, Letcani sau Valea Lupului, unde preturile au sarit la peste 20 Euro metrul patrat. Practic, lupta pentru terenurile extravilane este inca la inceput, dar aceasta piata se dezvolta rapid, iar cat de curand limita dintre zona municipiului si cea agricola nu va mai fi atat de clara. Trecerea unui teren din extravilan in intravilan se face numai in baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), terenul fiind ulterior inclus in PUG (Planul Urbanistic General). In vederea intocmirii unui PUZ, trebuie luata legatura cu un arhitect, pretul realizarii unui PUZ, precum si durata intocmirii acestuia variind in functie de complexitatea proiectului. Dupa intocmirea acestuia, PUZ trebuie aprobat de autoritatea locala administrativa competenta, precum Consiliul Local sau cel Judetean. Cat priveste termenul de intocmire si aprobare a unui PUZ, trebuie luate in calcul cel putin cateva luni, perioada care depinde de viteza de reactie a tuturor celor implicati in acest proces birocratic.

Adauga un comentariu