Secretele istoriei

Razboiul in Antichitate

Publicat: 09 ian. 2014
Razboiul antic este specific conflictelor desfasurate de la inceputurile istoriei inregistrate la sfarsitul perioadei antice.
In Europa si Orientul Apropiat, sfarsitul antichitatii este adesea echivalat cu caderea Romei in 476, razboaielor purtate de Imperiul Bizantin in Asia de Sud-Est si granitele din Africa de Nord si inceputul cuceririlor musulmane din secolul al VII-lea.
In China, antichitatea se incheie cand rolul trupelor necesare creste pentru a contracara amenintarea invaziilor de la nord in secolul al V-lea si inceputul dinastiei Tang in 618.
In India, perioada antica se incheie cu declinul Imperiului Gupta (secolul al VI-lea) si inceputul cuceririlor islamice din secolul al VIII-lea.
In Japonia, perioada antica se incheie cu aparitia feudalismului, in perioada Kamakura in secolele XII-XIII.
Diferenta dintre razboiul preistoric si cel antic este tehnologia si organizarea. Dezvoltarea primului oras-stat, si apoi a imperiilor, a permis dramatizarea razboiului. Incepand din Mesopotamia, statele au produs un surplus agricol suficient, astfel incat elitele conducatoare si comandanti militari sa le apere. Cea mai mare parte a fortelor militare timpurii au fost formate din tarani, sprijiniti de societate. Astfel, au aparut primele armate organizate.
Aceste noi armate puteau ajuta statele sa creasca in dimensiune, devenind tot mai centralizate. Armatele antice timpurii au continuat sa utilizeze in primul rand arcuri si sulite, aceleasi arme care au fost dezvoltate in timpuri preistorice pentru vanatoare. Armatele timpurii din Egipt si China au urmat un model similar de a folosi infanteristii inarmati cu arcuri si sulite. Infanteria a fost forma militara dominanta. Avea rolul de a penetra liniile inamicului sau de a mentine pe loc trupele acestuia. Acest echilibru se va schimba in cele din urma pe masura ce tehnologia a permis carelor, cavaleriei, artileriei sa joace un rol activ pe campul de lupta. Cavaleria nu joaca nici un rol major pana la inventarea scaritei (care a contribuit la aparitia cavaleriei grele) sau inventarea inelului pentru degetul mare pentru calaretii arcasi.
Proprietatile caracteristice ale razboiului medieval, in special cavaleria grea si armele de asediu, cum ar fi catapulta, au fost introduse pentru prima data in Antichitatea tarzie. De la inceputul epocii fierului, a fost introdusa cavaleria usoara (rezultand declinul utilizarii carului de lupta), razboiul naval (corabiile), si dezvoltarea unei industrii bazate pe metalurgia feroasa care a permis productia in masa de arme de metal si echipament pentru armate mari si permanente. Prima putere militara care a profitat de aceste inovatii a fost Imperiul Neo-Asirian, care a realizat controlul centralizat si a devenit prima „putere mondiala” care s-a extins asupra intregului Corn al Abundentei (Mesopotamia, Levant si Egipt). Mari imperii se vor afirma pe scena istorica datorita inovatiilor militare ca Imperiul Macedonean (Falanga) sau prin disciplina si organizare militara stricta ca Imperiul Roman (Armata romana).


loading...

Adauga un comentariu