Secretele istoriei

Razboiul pentru Mosul, in a treia zi. Cel mai negru scenariu ar putea deveni realitate

Publicat: 19 oct. 2016

SUA se asteapta ca luptatorii Statului Islamic sa foloseasca arme chimice, in incercarea de a mentine cat mai mult controlul asupra orasului Mosul, scrie Reuters.

Asaltul aliatilor asupra orasului Mosul, ultimul bastion al ISIS in Irak, a intrat in a treia zi, iar fortele de securitate irakiene si cele kurde, sustinute de aviatia americana, au facut progrese semnificative, cucerind mai multe localitati limitrofe.

Oficialii americani se tem acum ca in incercarea disperata de a stopa avansul catre inima orasului, teroristii ISIS ar putea folos arme chimice.

Americanii au confirmat deja, la inceputul lunii, un atac al Statului Islamic cu gaz mustar, un agent chimic foarte persistent, al carui efect dureaza mai multe zile.

Totusi, oficialii americani nu cred ca Statul Islamic a reusit sa dezvolte arme chimice cu efect letal major.

Oficialii americani au mai avertizat ca militantii ISIS folosesc civilii din Mosul drept scuturi umane, in incercarea de a se proteja de atacurile aeriene.

Barack Obama a reamintit ca fortele aliate trebuie sa rezolve si problema civililor.

„Daca nu vom reusi sa ii ajutam pe oamenii obisnuiti care fug de ISIS, atunci exista pericolul sa asistam la o intarcere a teroristilor”, a avertizat presedintele SUA.loading...

Adauga un comentariu