Secretele istoriei

Razbunatorii – Un simbol al istoriei nationale

Publicat: 08 ian. 2014
3
Razbunatorii mai sunt cunoscuti si sub numele de “echipa Miti Dumitrescu”. Grupul era format din: Miti Dumitrescu (avocat), Ion Ionescu (student), Ovidiu Isaia (fotograf), Ion Moldoveanu (student), Gheorghe Paraschivescu (student), Cezar Popescu (student), Marin Stanciulescu (mecanic), Traian Popescu (student), Ion Vasiliu (desenator).
Razbunatorii este numele dat grupului de legionari care in septembrie 1939, l-au «executat» pe Armand Calinescu, prim-ministrul asasin, care avea pe constiinta viata (si tineretea) Capitanului, a Nicadorilor si a Decemvirilor, ucisi prin strangulare de gardienii care ii pazeau. Scopul lor a fost acela de a-l pedepsi pe Armand Calinescu pentru crimele facute impotriva legionarilor.
Atentatul a avut loc in timp ce Armand Calinescu se deplasa de la minister spre casa intr-un automobil Cadillac neblindat. Masina a fost blocata de un alt automobil in zona Eroilor din care au coborat mai multi oameni inarmati. In schimbul de focuri care a urmat a fost ucis soferul, iar agentul de paza a reusit sa fuga fiind ranit. Armand Calinescu a fost nimerit de douazeci de gloante.
Imediat dupa atentat echipa Miti Dumitrescu s-a deplasat in str. General Berthelot” si, isi aminteste Paul Stiubei a intrat in localul Radiodifuziunii tragand in tavan mai multe focuri de revolver. Aceasta pentru a intimida si paraliza presupusa garda militara de paza. Spre stupefactia istoriei aceasta institutie a Radiodifuziunii nu avea paza militara si avea numai doi portari, salariati proprii, care controlau intrarea.
Echipa Miti Dumitrescu s-a dus direct in sala de inregistrare si difuziune unde canta orchestra Radio. Miti Dumitrescu a luat microfonul din fata orchestrei si a pronuntat urmatorul mesaj catre Natiune si Istorie: Astazi 21 septembrie 1939 ora 1430 primul ministru Armand Calinescu a fost executat de o echipa legionara de sacrificiu care a facut justitie pentru asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu la 30 noiembrie 1938. Salariatii Radiodifuziunii au intrerupt difuzarea la jumatatea mesajului si astfel publicul ascultator n-a receptionat justificarea atentatului. Odata cu exprimarea mesajului, echipa Miti Dumitrescu a depus pe podea revolverele si a ridicat spre tavan ambele maini. Aceasta cu semnificatie de predare catre autoritatile de stat. Pana sa vina politia spre a-i aresta(;), directorul general al Radiodifuziunii(;) s-a repezit asupra lui Miti Dumitrescu si i-a tras doua palme. Miti Dumitrescu nu a ripostat si a ramas mai departe imobil cu mainile ridicate spre tavan.
Politia a venit in frunte cu generalul Gavrila Marinescu si i-a luat pe legionari. Lui Miti Dumitrescu i s-au rupt ambele brate, iar limba i-a fost scoasa din gura cu un carlig. Fiecare dintre cei noua membri ai echipei de sacrificiu, dupa ce a fost torturat timp de 8 ore intr-un mod infiorator a fost legat si impuscat fara judecata. Apoi, tot Politia, le-a depus cadavrele chiar la locul atentatului, strada Stirbei Voda la intretaierea cu bulevardul Ardealului.
Inca o informatie. La acea data era mare canicula in Bucuresti. Prefectura Politiei Capitalei a montat in jurul cadavrelor mai multe tribune pentru ca publicul sa [le] vizioneze descompunerea(;). La fata locului au venit membrii Guvernului si alte somitati ale clasei conducatoare. In «Jurnalul» care a rulat la cinematografele din acea epoca sa putut vedea [,spre pilda,] cum(;) ministrul educatiei nationale profesorul Petre Andrei scuipa cadavrele in chip de ura si pedeapsa post mortem. De asemenea, scolile au venit sa le scuipe si sa le blesteme.
Nu se stie ce s-a intamplat [apoi] cu cadavrele(;). Dupa toate probabilitatile au fost incinerate la Crematoriul Cenusa si ce a rezultat a fost azvarlit la gunoi.
Din cadrul acelorasi sinistre represalii, fac parte si masacrele miselesti din noaptea de 21-22 septembrie 1939. Noul guvern constituit sub presedentia gen[eralului] Argesanu, avand pe gen[eralul] Gavril[a] Marinescu ca Ministru de Interne, a ordonat uciderea tuturor fruntasilor legionari din lagare si inchisori, precum si a cate 3-5 legionari din fiecare judet. Astfel, au fost asasinati grupul de la inchisoarea Ramnicu-Sarat in frunte cu ing. Gh. Clime, care a fost(;) torturat in mod infiorator; 44 in lagarul de la Miercurea Ciuc; 31 in lagarul de la Vaslui; 7 la Spitalul Militar din Brasov; 10 in Bucuresti; 147 in restul tarii. In total, 252 de legionari. De asemenea, pe 22 septembrie Victor Dragomirescu este ridicat de la Spitalul inchisorii Vacaresti, sugrumat in masina si dus la crematoriu unde, inca dand semne de viata, a fost ars de viu.
Biografie
Secretul sabiei de foc, Radu Mihai Crisan
Trei simboluri ale istoriei nationale
foaienationala.ro.
Adauga un comentariu