Actualitate

Răzvan Cherecheș, despre valul al treilea al pandemiei: „Nu cred că s-ar putea evita“

Publicat: 23 feb. 2021
Răzvan Cherecheș
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeş Bolyai“ din Cluj, a vorbit marți, 23 februarie, despre valul al treilea al pandemiei de COVID-19.

Consilierul onorific al secretarului de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan este de părere că un al treilea val al pandemiei de coronavirus în România nu va putea fi evitat din cauza noilor tulpini apărute. În aceste condiții, expertul în sănătate publică a susținut că populația trebuie să se vaccineze și să respecte cu regulile de protecție recomandate de specialiști.

„Nu cred că s-ar putea evita valul următor pentru că mutația care a apărut nu a avut nicio legătură cu acțiunile oamenilor. Tulpina britanică este semnificativ mai infecțioasă ca restul tulpinilor care circulă în România și, deși simptomele sunt similare cu simptomele celorlalte tulpini. Deci nu sunt mai grave, infectând mai mulți oameni, mai mulți oameni au șansa să ajungă la Terapie Intensivă și, implicit, să aibă nevoie de servicii specializate, dincolo de capacitatea pe care le are sistemul nostrum“, a declarat Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș: „Toate cele trei vaccinuri funcționează pe tulpina britanică“

Expertul în sănătate publică a precizat că vestea bună este că toate cele trei vaccinuri funcționează în cazul tulpinii britanice și sfătuiește oamenii să respecte în continuare regulile de protecție.

„Studiile au demonstrat că toate cele trei vaccinuri disponibile, Pfizer, Moderna și AstraZeneca, funcționează pe tulpina britanică și au eficacitate bună. În continuare, noi trebuie să menținem regulile de protecție și să fim extrem de prudenți în a relaxa măsurile”, a menționat Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș: „Reacțiile adverse dispar după cel mult 48 de ore”

Expertul în sănătate publică a spus în legătură cu efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19 că acestea pot apare în funcție de sistemul imunitar al fiecărei persoane în parte. Totuși, Răzvan Cherecheș a menționat că aceste reacții adverse dispar permanent după cel mult 48 de ore.

„Reacțiile adverse care apar imediat post-vaccin, în următoarele 24-48 de ore, reacții cvasi-gripale, adică dureri de cap, musculare, la locul injectării, stare febrilă depind de sistemul imunitar al fiecăruia. Faptul că nu ai nicio reacție nu înseamnă nimic, cum nici faptul că unii oameni se resimt mai tare nu înseamnă nimic. E vorba de reacții individualizate. Ce contează e că în 24-48 de ore dispar permanent, fără niciun fel de efect remanent pe termen lung și, indiferent dacă le ai sau nu, protecția e asigurată”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

Raed Arafat: „Trebuie respectate regulile deoarece situația se poate înrăutăți din nou“

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a spus că regulile trebuie respectate în continuare deoarece exisăt riscul celui de-al treilea val al pandemiei.

„Avertizăm în continuare că trebuie respectate regulile deoarece situația se poate înrăutăți din nou. Trebuie respectate în continuare purtarea măștii și respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment. Și vedem că e greu, că lumea este clar că s-a săturat. Văzând că suntem într-o situație relativ bună, măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou, și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare, până avem un număr adecvat de oameni vaccinați“, a zis Raed Arafat.

Adauga un comentariu