Actualitate

RCA mai scump cu 20 la suta

Publicat: 31 dec. 2009

Afisat la 14:59

Asigurarea RCA este mai scumpa in 2010 cu 20%. Sunt insa si prevederi noi ale legii. De exemplu cei care au produs accidente rutiere pot plati cu pana la 200% mai mult pentru RCA.
Noua legislatie de asigurare RCA introduce asa numitului sistem bonus-malus, care stabileste criteriile dupa care se va stabili valoarea primei.
Astfel, toti soferii care au provocat un accident in ultimele 12 luni, indiferent de valoarea pagubei, vor plati incepand de anul acesta o prima de asigurare un RCA cu pana la 45% mai mare fata de precedenta.
Noutatea legislatiei este aceea ca soferii care au fost implicati in mai multe accidente pot ajunge sa plateasca o asigurare uriasa. Mai exact, cu pana la 200% mai mare, daca in ultimii trei ani au avut peste trei incidente auto in care au fost vinovati. La calcul se va lua in considerare doar numarul de accidente, nu si gravitatea acestora. Ca urmare, soferii vor fi pedepsiti la fel pentru o simpla tamponare sau pentru o dauna totala.
In schimb, cei care circula prudent vor fi premiati. Valoarea bonusului stabilita de firmele de asigurare e insa mult mai mica in comparatie cu penalizarea. Bonusul incepe de la 10% – pentru lipsa accidentelor in ultimul an si poate ajunge pana la 50%, pentru cei care nu au avut accidente in ultimii 7 ani.
Datele statistice arata ca numai 10% din soferii care incheie polite de raspundere civila auto sunt implicati in accidente rutiere.
Companiile de asigurare spun ca actualul proiect de lege este conceput pentru a-i responsabiliza pe soferii imprudenti.
Si tot de anul acesta, politele de raspundere civila auto vor fi emise doar in sistem electronic.loading...

Adauga un comentariu