Eveniment-Social

Reabilitarea Muzeului „Dosoftei” a ajuns la final

Publicat: 11 iul. 2019
1

Zilele acestea au ajuns la final lucrarile de restaurare si reabilitare a Muzeului "Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul". În vederea receptiei lucrarilor, care a fost stabilita pentru începutul lunii viitoare, constructorul a înstiintat oficial Consiliul Judetean Iasi cu privire la finalizarea reabilitarii obiectivului cultural. Zidurile au fost consolidate, au fost reabilitati pilonii din partea frontala a casei, distrusi de eroziune, iar fatada a fost finisata. Din cauza deteriorarii, specialistii în domeniu au decis ca usile exterioare, din lemn de stejar, sa fie restaurate, iar ferestrele, înlocuite. Instalatia electrica a fost schimbata, iar cea termica, refacuta complet. Lucrarile s-au desfasurat sub atenta supraveghere a unui expert în restaurarea si reabilitarea monumentelor.

Istoricii spun ca imobilul este ultima cladire ramasa dintre cele existente altadata, în mahalaua negustoreasca a Sfintei Vineri, adica a actualului bulevard Anastasie Panu. Pentru ca obiectivul cultural si exponatele sa fie puse în lumina la adevarata valoare, vitrinele expozitionale vor fi înlocuite, urmatorul pas al proiectului fiind dotarea cu mobilier a muzeului.

Vezi si: EXCLUSIV! Imagini video! Iata cum un tanar teribilist a intrat cu BMW-ul in Casa Dosoftei

Casa "Dosoftei" gazduieste sectia de literatura veche din cadrul Muzeului National al Literaturii Române Iasi. Aici va fi din nou expusa Cazania, scrisa de Mitropolitul Varlaam Motoc în anul 1643, considerata prima tiparitura în Limba româna din Moldova. Edificiul a fost înscris în anul 2015 în lista muzeelor de patrimoniu.

Fondurile necesare reabilitarii cladirii au fost accesate în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 "Îmbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural", suma totala fiind de 3,7 milioane de lei. Termenul de finalizare a proiectului a fost stabilit initial in luna noiembrie 2019, iar conform contractului, constructorul va asigura garantia lucrarilor pentru o perioada de 5 ani.
 

Adauga un comentariu