Local

Reacţia Arhiepiscopiei Iași după ce directorul DSP Botoşani a acuzat că unii preoţi ar fi dat afară din biserică persoane vaccinate anti-Covid-19

Publicat: 23 nov. 2021
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a transmis câteva precizări presei, în care arată că reprezentanții acesteia nu s-au putut întâlni cu directorul DSP Botoșani

Pr. Cons. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iași, a afirmat că acuzațiile lansate de directorul Direcţiei de Sănătate Publica Botoșani cu privire la faptul că unii preoți ar fi scos din biserici persoanele vaccinate nu au putut fi verificate și, chiar dacă s-ar adeveri acuzele respective, ele nu sunt deloc reprezentative pentru atitudinea lăcaşului de cult.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a transmis câteva precizări presei, în care arată că reprezentanții acesteia nu s-au putut întâlni cu directorul DSP Botoșani, Monica Adăscăliței, iar informațiile transmise de aceasta telefonic nu s-au confirmat.

Acuzaţii dure lansate de DSP Botoşani. Ce reacţie a avut Arhiepiscopia Iaşi

În comunicat se subliniază „chiar dacă s-ar adeveri acuzele respective, ele nu sunt deloc reprezentative pentru atitudinea Bisericii, în general, ci reprezintă o nedorită excepție, care ar urma să fie corectată în cel mai scurt timp”.

„Ieri (22 noiembrie), doamna Monica Adăscăliței, director al DSP Botoșani, a lansat în spațiul public o serie de acuzații la adresa unor preoți din județul Botoșani care ar fi scos din biserici enoriași vaccinați, cărora le-ar fi atras atenția să nu poarte mască. Evident, dacă s-ar dovedi că este adevărat acest lucru, ar fi de o gravitate extremă. Am încercat să o contactăm pe doamna director pentru a ne preciza care sunt acei preoți și care sunt dovezile care îi încriminează. Din păcate, nici până la această oră dumneai nu a găsit timp pentru a se întâlni la birou cu reprezentații Protopopiatului Botoșani și ai Centrului Eparhial Iași.

Telefonic, a furnizat, din memorie, câteva nume, dar din verificările noastre nu s-a confirmat, până acum, nici una dintre acuzații. Înțelegem dorința presei de a fi promptă cu preluarea unor astfel de declarații, cu potențial de mare audiență. Ne-a îndurerat însă faptul că s-au făcut generalizări de genul „preoții din Botoșani” – ca și cum toți ar da afară din biserici credincioși. Chiar dacă s-ar adeveri acuzele respective, ele nu sunt deloc reprezentative pentru atitudinea Bisericii, în general, ci reprezintă o nedorită excepție, care ar urma să fie corectată în cel mai scurt timp”, a transmis purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iași.

Preotul Constantin Sturzu: „Există la mijloc posibilitatea să fie o confuzie”

Preotul Constantin Sturzu a transmis faptul că la mijloc ar exista posibilitatea să fie o confunzie. De asemenea, în momentul de față nu poate oferi un punct de vedere oficial vizavi de declarației directorului DSP Botoșani, Monica Adăscăliței.

„Vizavi de declarațiile doamnei director Monica Adăscăliței, noi nu am putut oferi un punct de vedere oficial fără câteva date concrete, minimale. Există (există încă) și posibilitatea ca la mijloc să fie o confuzie, cei incriminați să nu fie, de fapt, preoți ai Arhiepiscopiei Iașilor. Ar putea nici măcar să nu fie de confesiune ortodoxă. Spre exemplu, chiar azi a apărut o știre într-un ziar local din Botoșani conform căreia un bărbat de 43 de ani, cu alcoolemie ridicată, care a fost „victima unui accident provocat chiar de el”, ar fi preot misionar. În urma verificărilor, s-a constatat că nici un preot din Botoșani nu a fost însă implicat recent în vreun accident rutier. Din informațiile noastre, este de fapt vorba despre un pastor.

Și nu este prima dată când se fac astfel de confuzii, asimilându-se clericilor ortodocși diferite persoane care sunt fie schismatice, fie de altă confesiune, fie poartă abuziv haine preoțești. Noi așteptăm, în continuare, ca doamna director Monica Adăscăliței să precizeze care sunt acei preoți menționați în sesizările care ar fi fost primite la DSP Botoșani și, mai ales, care sunt probele video care îi încriminează. Întotdeauna am avut toată deschiderea pentru a colabora pentru clarificarea unor aspecte problematice cu instituțiile statului. Dar se împlinesc 24 de ore de când aceste acuzații neprobate circulă în spațiul public și e firesc să se ridice tot felul de semne de întrebare în mintea oricărui om onest, iubitor de adevăr”, a transmis pr. Cons. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Comentarii
  • Nu iese fum până nu faci focul. Înclin să cred că doamna de la DSP are dreptate, cel puțin parțial. Mă întreb de ce preoții nu îndeamnă enoriașii să se vaccineze, așa cum procedează și alte instituții din țară. Reprobabile sunt îndemnurile PUBLICE ale unor înalte fețe bisericești la NEVACCINARE. Nomina odiosa!

  • Pentru rata scăzută de nevaccinaţi, o vină foarte mare o au aceste SATANE în SUTANE.
    Îmi pare rău să spun acest lucru dar au mînile pline de sînge, nu se mai satură de BANI

Adauga un comentariu