Curiozitati

Reactia BNR dupa ce autoritatile din Sibiu au anuntat ca vor lansa o moneda locala

Publicat: 20 nov. 2018
9

Emiterea Sibcoin, in cazul in care este o moneda, in sensul definit de lege, nu este in conformitate cu legislatia in vigoare, Banca Nationala a Romaniei fiind unica institutie abilitata sa emita insemne monetare, sub forma de bancnote sau monede, au precizat, pentru Agerpres, reprezentantii BNR.

„Art.12 din Legea 312/2004 precizeaza ca BNR are dreptul exclusiv de emisiune; respectiv, Banca Nationala a Romaniei este unica institutie autorizata sa emita insemne monetare, sub forma de bancnote si monede, ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei.(…) Prin urmare, statutul functional al acestei entitati ar trebui clarificat. In cazul in care Sibcoin este o moneda, in sensul definit de lege, consideram ca emiterea ei nu este in conformitate cu legislatia in vigoare. De asemenea, precizam ca, pana la acest moment, Banca Nationala a Romaniei nu a primit nicio solicitare de informatii referitoare la emiterea de insemne monetare”, mentioneaza BNR.

Conform Legii nr. 312 din 28 iunie 2004, privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, printre principalele atributii ale BNR se numara „emiterea bancnotelor si a monedelor ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei”.

Consortiul Regiunii Gastronomice Sibiu anunta, in urma cu doua saptamani, pe pagina oficiala de Facebook, ca Sibiul este prima regiune din Romania care isi va lansa o moneda locala, Sibcoinul, in 21 noiembrie, la Bucuresti, aceasta moneda urmand sa fie folosita pe durata anului 2019, cand judetul va fi Regiune Gastronomica Europeana.

Luni insa, Consortiul a anuntat ca SibCoin-ul nu este, de fapt o moneda, ci un suvenir, dupa ce a aparut in presa informatia conform careia ar fi ilegal sa se lanseze o moneda locala, cu care sa se faca plati.

Adauga un comentariu