National

Reactia caricaturistului roman Stefan Popa Popa’s dupa atentatul de la Paris

Publicat: 08 ian. 2015
1

Caricaturistul roman Stefan Popa Popa’s a fost socat dupa aflarea vestii despre atentatul de la Paris in urma caruia au murit 12 persoane.

„Mi-au omorat patru prieteni. Aveau sedinta de redactie si criminalii au stiut ca e sedinta. Este o crima cu premeditare a unor criminali.

Suntem oameni care au mers in lumea araba, stim caricatura din lumea araba, caricatura din Occident si stim cam cum se petrec lucrurile. Multi dintre ei au fost amenintati de mai multe ori, inclusiv redactorul-sef. Era pazita redactia, dar i-au impuscat pe cei doi politisti si au intrat in redactie”, a declarat Stefan Popa Popa’s, pentru Adevarul.

Caricaturistul roman considera ca masacrul de la Paris scoate in evidenta doua aspecte: faptul ca in privinta unei caricaturi poti merge pana intr-un punct in care sa nu deranjezi oamenii de alta religie, dar si ca asta nu inseamna ca cel vizat, care se simte jignit, trebuie sa ucida.

In aceste conditii, Popa Popa’s sustine ca niciunul dintre cei patru caricaturisti nu a depasit limita niciodata.

„Garantez ca Wolinski si Cabu nu au depasit niciodata limitele. Cine facea caricaturi care sa depaseasca limitele, incitandu-i pe islamisti? Au fost un suedez, unul din Danemarca si mai erau cativa din Franta. Erau dizidenti”, a continuat Popa’s.

Totusi, el a punctat faptul ca in caricatura nu poti sa depasesti limita bunului simt.

„Oricine se apuca de caricatura face caricaturi cu sex sau cu religie. Astea sunt caricaturile primitive, cum le numesc eu, dar mergi pana la o anumita limita.

Am venit acum trei saptamani de la Palatul Parlamentului belgian. Unii oameni s-au intrebat de ce l-au primit pe Popa’s acolo pentru caricaturi, iar oficialii au spus ca de caricaturile lui Popa’s rad, dar nu se enerveaza”, a mai povestit Stefan Popa Popa’s.

Romanul era foarte bun prieten mai ales cu Georges Wolinski, care a realizat un astfel de desen satiric in care Popa’s este prezentat ca regele caricaturii.
Adauga un comentariu