Actualitate

Reacţia dură a pensionarilor după ce Guvernul Ciucă a decis să majoreze, cu 20%, pensiile speciale

Publicat: 11 ian. 2022
Bani ținuți de o persoană în mână
Pensionarii se arată nemulțumiți de decizia Guvernului de a crește, cu 20% indemnizația pensiilor speciale

Federațiile naţionale ale pensionarilor au o reacţie dură la apariţia în spaţiul public a intenţiei Guvernului Ciucă de a majoră cu 20% pensiile speciale. Aceştia susţin că măsura este una imorală şi provoacă o umilire a pensionarilor în contextul în care pensiile bazate pe contribuitate au crescut cu doar 10%.

Nicolae Ciucă este somat să explice în mod public de ce Guvern dorește o asemenea măsură mai ales că există o diferență mare de creștere.

Pensionarii îi cer explicații lui Nicolae Ciucă pentru creşterea pensiilor speciale cu 20%

Într-un comunicat dat publicării, mai multe asociații de pensionari îi cer, premierului Nicolae Ciucă, să explice în mod public de ce pensiile speciale vor fi majorate cu 20%, în condiţiile în care pensiile bazate pe contributivitate au fost majorate cu doar 10%. Aceștia precizează că există deja sentimentul că pensionarii sunt umiliți de Guvern:

Majorarea cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile bazate pe contributivitate au fost majorate doar cu 10%, este imorală şi creează un sentiment de umilire pensionarilor care încasează pensii bazate pe contributivitate, potrivit unui comunicat remis marţi de trei organizaţii ale pensionarilor.

„Federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari au luat act cu surprindere de decizia, pe care o consideră imorală, de majorare cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile de asigurări sociale de stat ale milioanelor de pensionari au fost majorate doar cu 10%. Diferenţa de creştere dintre cele două procentaje – 20% faţă de 10% creează un sentiment de umilire a pensionarilor cu pensii bazate pe contributivitate”, se menţionează în comunicat.

Documentul este redactat de Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România.

Pensiile au fost majorate incepând cu data de 1 ianuarie 2022

Guvernul Ciucă anunța, în decembrie 2021, că pensiile românilor vor fi majorate începând cu data de 1 ianuarie 2022. Premierul anunța adoptarea unui pachet de măsuri sociale în beneficiul pensionarilor și a elevilor dar și a persoanelor cu dizabilități:

„Aprobăm în şedinţa de Guvern de astăzi (n.red 15 decembrie 2021) un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10 la sută cu luna ianuarie 2022, de la 1.442 lei la 1586 lei. Decidem de asemenea creşterea indemnizaţiei pentru pensionari cu 25 la sută. De asemenea, majoram alocaţia de stat pentru copii ajunge la 600 lei pentru copii de până la 2 ani, alocaţia de stat va creşte la 243 lei pentru copiii cu vârsta 2 – 18 ani şi indemnizaţia pentru persoanele cu dizabilităţi. Doresc să spun că alocaţia se cumulează cu indemnizaţia. Stabilim acordarea în mod excepţional a unei indemnizaţii suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri, a 13a. De asemenea, astăzi vom aproba formularul de intrare în România prin proiectu OUG pentru implementarea formularului pentru pasageri”, a transmis Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.

Pe de altă parte, recent, in spațiul public a apărut informația precum că pensiile speciale nu vor fi eliminate nici in 2022, asta in pofida in care in Parlament sunt, de câtiva ani, mai multe proiecte de lege care asteaptă a fi aprobate si care ar duce la eliminarea acestora.
Adauga un comentariu